REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

1 din 5 copii nu merge la cursuri, dar avem şcoală cu WC de 53.000 de euro!

1 din 5 copii nu merge la cursuri, dar avem şcoală cu WC de 53.000 de euro!

Replica API 13 septembrie 2016 | 12:06 285

Raport privind accesul la educaţiei al elevilor din judeţ

Raport privind accesul la educaţiei al elevilor din judeţ

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) au întocmit un raport - „Indexul accesului la educaţiei al elevilor din judeţul Constanţa în anul şcolar 2015-2016. Cu această ocazie, în prima zi de şcoală, pe 12 septembrie, AEC a organizat o conferinţă de presă şi au prezentat rezultatele studiului, care au fost mai mult sau mai puţin surprinzătoare. Prezenţi au fost preşedintele AEC, Constantin-Alexandru Manda, dar şi vicepreşedintele AEC, liderul grupului de lucru care s-a ocupat de analiză, Alex-Nicolae Burghelia. Pentru început, Alexandru Manda a prezentat situaţia catastrofală în care se află România în statistici. 19.1% este procentajul de abandon şcolar, care a atins un maxim istoric, conform ultimelor date Eurostat. Practic, 1 din 5 copii români nu merge la şcoală. O altă statistică îngrijorătoare este că 51% din persoanele cu vârstă cuprinsă între 0-17 ani din România se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, ceea ce înseamnă că 1 din 2 copii din ţară are venituri sub pragul sărăciei, se află în stare de deprivare materială severă sau trăiesc într-o gospodărie cu o intensitatate foarte redusă a muncii. Este cel mai slab procentaj din Europa, clasându-ne pe primul loc al sărăciei, urmaţi de bulgari, cu 40%. INS a făcut publice datele privind rata sărăciei severe, iar procentajul este halucinant - 30,4% dintre copiii români se află în stare de deprivare materială severă. AEC a considerat că pentru a reduce din aceste cifre tragice, autorităţile locale trebuie să asigure o bună implicare în dezvoltarea şi creşterea elevului prin investiţii benefice. Datele au fost preluate pe baza legii 544/2001, în perioada 18 iulie - 3 septembrie. Din totalul de 70 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), 12 nu au răspuns solicitării privind informaţiile de interes public sau au refuzat. Acest studiu a scos la iveală şi nişte date surprinzătoare pe care primăriile le recunosc, fără să realizeze că poate atrage atenţia altor autorităţi demne să investigheze. Spre exemplu, în comuna Chirnogeni, şcoala generală din satul Plopeni a primit bani de la primărie ca să construiască un grup sanitar pentru 146 de elevi. A fost acordată suma de 240.000 de lei, echivalentul a 53.000 de euro. Cei de la AEC vor să sesiseze autorităţile în legătură cu acest aspect, pentru că li se pare anormal.

Unii s-au făcut că plouă la solicitarea pe baza legii 544/2001

Niște situații de toată jena pentru primăriile din județ au fost prezentate de către vicepreședintele AEC Burghelia. Primăria din Ciobanu nu a răspuns la solicitare în ternen legal, iar când acesta a discutat telefonic cu primarul, acesta din urmă a devenit agresiv la telefon. Comuna Agigea a avut, de asemenea, o atitudine necorespunzătoare – răspunsul telefonic pe care l-a dat primarul a fost ca să meargă în instanță dacă consideră că s-a depăsit termenul legal al cererii. Orașul Ovidiu e trecut și el pe lista rușinii, unde primarul a fost de negăsit telefonic, iar secretariatul a răspuns la 7 apeluri date de cei de la AEC, unde răspunsul a fost același de fiecare dată – cererea se află pe masa primarului și se va răspunde în curând la ea. Nici până în ziua de astăzi nu s-a răspuns la solicitare.

Județul Constanța a picat examenul elevilor...

Rezultatele cercetării a arătat că, luând în calcul punctajul acordat celor 70 UAT-uri, conform celor 9 indicatori – existența fondurilor destinate investițiilor și reparațiilor capitale, existența de investiții majore, acordarea burselor școlare, cuantumul burselor școlare, asigurarea subvențiilor pentru internate și cantine, asigurarea pazei unităților de învățământ, concursuri școlare și activități recreative, asigurarea cheltuielilor materiale cu bunuri și servicii, asigurarea altor facilități - niciuna din unități nu asigură toate facilitățile. Punctajul arată că Municipiul Constanța a obținut un punctaj de 6,09, clasându-se pe locul 7. Pe primul loc se află Comuna Cobadin, cu un punctaj de 7,33. Media pe județe este de 3,23, o notă de toată jena, după cum se exprimă reprezentanții AEC. Cele 12 UAT-uri care au refuzat să ofere date sunt: Com. Cuza Vodă, Com. Fântânele, Com. Agigea, Com. Ciobanu, Com. Comana, Com. Corbu, Com. Deleni, Com. Nicolae Bălcescu, Com. Săcele, Com. Saraiu, Orașul Ovidiu și Orașul Eforie.

O bursă socială...de 12 lei

Există localități în Județul Constanța, unde bursele sociale, bani primiți pentru cazuri excepționale, unde familiile nu își permit întreținerea pruncilor, sunt în valoare de 12 lei. Astfel, în orașul Năvodari, respectiv comuna Saligny, avem burse sociale de 12 lei, respectiv 20 de lei. Aceste burse sociale sunt menite să stimuleze și să ajute familiile cu situații delicate acasă să își trimită copilul la școală, dar acest aspect nu poate accelera decât abandonul. Niciuna din cele 70 de UAT-uri nu acordă un cuantum corespunzător ales arbitrat de către cei de la AEC (bursa de merit – 53 lei/5% din salariul minim pe economie la 1 ianuarie 2016, bursa de studiu – 105 lei/10% din salariul minim pe economie, bursa de performanță – 158 lei/15% din salariul minim pe economie, bursa de ajutor social – 210 lei/20% din salariul minim pe economie). Totodată, doar 7 UAT-uri acordă toate cele 4 tipuri de burse. Motivarea financiară a elevului aduce rezultate mai bune, fapt arătat de statistici, care demonstrează că orașele care au o cultură a burselor stabilită deja, au rezultate mai bune la examenele naționale.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614