2016, al cincilea an consecutiv de scădere a prețului mondial al alimentelor
2016, al cincilea an consecutiv de scădere a prețului mondial al alimentelor
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestFAO:
FAO:
Prețurile produselor alimentare au scăzut cu 1,5% în 2016, comparativ cu 2015, anul trecut fiind al cincilea an consecutiv de scădere a prețului la alimente, în condițiile în care ieftinirea cerealelor, cărnii și produselor lactate a depășit creșterea prețurilor la zahăr și uleiuri vegetale, a anunțat, joi, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citată de Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. Pe ansamblu, în 2016, acest indice a ajuns la o valoare medie de 161,6 puncte, cu 1,5% sub nivelul din 2015.
Anul trecut a fost marcat de un declin constant al prețului la cereale, care a scăzut cu 9,6% față de 2015 și cu 39% față de vârful atins în 2011, în timp ce prețul la zahăr a crescut cu 34,2% în ritm anual, iar cel al uleiurilor vegetale cu 11,4%.
"Incertitudinile economice, inclusiv evoluțiile cursului de schimb, ar putea să influențeze și mai mult piețele alimentare în acest an", a declarat economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian.
În decembrie 2016, comparativ cu luna precedentă, indicele prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial calculat de FAO a rămas stabil la 171,8 puncte, față de 171,9 puncte în noiembrie, în pofida unei scăderi de 8,6% a prețului la zahăr.
Potrivit FAO, prețul la zahăr a fost influențat de deprecierea realului brazilian, dar și de prognozele referitoare la o creștere de 18% a producției în principala regiune a Braziliei în care se cultivă trestie de zahăr.
În schimb, prețul la uleiuri vegetale a crescut cu 4,2% în luna decembrie 2016, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2014. Cotațiile la uleiul de palmier au crescut din cauza stocurilor globale reduse, în timp ce cotațiile la uleiul de soia au fost stimulate de perspectivele creșterii consumului de biodiesel în America de Nord și de Sud.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News