REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

A fost votat bugetul judeţului. Dezbaterea organizată înaintea şedinţei, ignorată de consilieri

A fost votat bugetul judeţului. Dezbaterea organizată înaintea şedinţei, ignorată de consilieri

Replica API 5 februarie 2016 | 23:37 281

10 abţineri, 23 pentru

10 abţineri, 23 pentru

Consilierii judeţeni s-au reunit în prima şedinţă de consiliu din acest an, joi, 4 februarie, pentru a vota bugetele instituţiilor aflate în subordinea CJC, dar şi bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. În legătură cu ultimul aspect, CJC a organizat, în cursul dimineţii de joi o dezbaterea publică, însă evenimentul nu a strâns prea mulţi participanţi. Sala a fost goală, consilierii nefiind interesaţi de soarta judeţului. Prezenţi au fost doar doi consilieri, şi anume George Măndilă şi Memiş Baiazid. La dezbatere au participat şi reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Roxana Chiriţoiu, membru al asociaţiei, a cerut amânarea aprobării bugetului întrucât nu a fost făcut public mai de mult. „De asemenea, nu mi se pare normal ca pentru activităţile pentru tineret să fie alocată suma de 0 lei”, a declarat Roxana Chiriţoiu. Totodată, aceasta a cerut şi reducerea tarifului pentru elevi la muzee. Referitor la bugetul alocat pentru anul 2016, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa cu atribuţii de preşedinte, a precizat că acesta este în valoare de 77.515.000 de lei, cu 2.350.000 mai mult faţă de anul trecut. „Banii sunt repartizaţi în cinci categorii: pentru Protecţia Copilului, pentru persoanele cu handicap, pentru Programul Laptele şi Cornul şi pentru Evidenţa populaţiei - Cultură - Programul fructe şi Învăţământ special. Suma repartizată strict pentru activitatea CJC este de 109 milioane lei de lei”, a declarat Cristinel Dragomir. Ceva mai interesaţi sau obligaţi de lege, consilierii judeţeni s-au strâns în număr destul de mare la şedinţa ce s-a desfăşurat în sala Remus Opreanu. Pe ordinea de zi au fost 43 de proiecte, iar pe ordinea suplimentară, 7. O mare parte dintre hotărâri a trecut fără probleme, în sensul că aleşii au votat în uninimitate. Proiectul ce a părut interesant pentru unii dintre consilieri şi pentru care au cerut explicaţii a fost, de exemplu, cel privind aprobarea revizuirii şi actualizării bugetului şi a cheltuielilor legate de bugetul proiectului „Centrul multifuncţional educativ pentru tineret”, derulat în baza contractului de finanţare nerambursabilă nr.3703/01.04.2013, iniţiator fiind Cristinel Dragomir. George Măndilă a cerut explicaţii cu privire la activităţile care vor fi derulate la centrul multifuncţional. Cristinel Dragomir a explicat că se vor derula activităţi pentru tineret, dar va fi şi un cinematograf. După lămuriri, proiectul a fost votat cu 31 de voturi, dar a fost şi o abţinere din partea lui Adrian Sponte. De asemenea, un alt proiect carea stârnit curiozităţi din partea aceluiaşi George Măndilă este cel privind alocarea sumei de 31 de milioane de lei pentru continuarea proiectului Capidava.

Proiectul, în acest moment, este blocat după ce administratorul societății desemnată să realizeze lucrările de reabilitare a fost arestat. Consilierul Măndilă a intervenit și a afirmat că o parte din această sumă ar trebui să meargă la Spitalul Județean Constanța, întrucât există riscul ca suma să se piardă. ''Acest lucru nu este posibil, deoarece proiectul Capidava trebuie finalizat până la data de 1 iulie. Dacă nu, este posibil să suportăm corecție de 100 %'' a declarat Cristinel Dragomir. Hotărârea a fost votată de 32 de consilieri și a avut o abținere, în persoana lui Sponte. Proiectul de hotărâre „aprobarea Centrului de servicii de asistare, consiliere și reprezentare juridică cu Societatea civilă profesional de avocați Ceparu și Irimia“ a avut, de asemenea, abțineri, în număr de 10. Consilierul Mihaela Andrei a fost de părere că instituția CJC ar putea fi reprezentată în instanță de consilierii juridici ai instituției. În schimb, Dragomir a explicat că acest lucru nu este posibil , pentru că sunt procese legate de achiziții publice, iar cabinetul de avocatură în cauză are experiență. Și proiectul privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a listei de investiţii a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa pe anul 2016 a avut nevoie de explicații. CJC a dat suma de 39 milioane de lei Regiei. George Măndilă a solicitat reprezentanților Regiei Județene să explice care este situația actuală a instituției. Gheorghe Nicolae, director în cadrul Regiei, a explicat că starea este una bună, pe luna ianurie ieșind pe profit. "Profitul pe luna ianuarie este de 2 milioane lei", a spus Gheorghe Nicolae. Consilierii au dezbătut și proiectul 47 privind alocarea unei sume Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Consilierii au aprobat șia locarea sumeid e 6 milioane de lei pentru Spitalul Judeţean Constanţa, din care 4 milioane pentru reabilitarea Secţiei de Obstetrică Ginecologie, 500.000 de lei pentru echiparea secţiei de Ortopedie Pediatrică şi 1,5 milioane de lei pentru cheltuieli cu materiale. La final, aleșii locali au supus la vot proiectul privind aprobarea bugetului județului Constanța pe 2016. Au fost 10 abțineri și 23 voturi pentru.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367