REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Adrian şi Claudiu Iacobescu, arestaţi în lipsă la propunerea DNA

Adrian şi Claudiu Iacobescu, arestaţi în lipsă la propunerea DNA

Replica API 21 noiembrie 2014 | 22:19 230

Judecătorii Tribunalului Constanţa, la solicitarea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța, au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor, a inculpaților Adrian şi Claudiu Iacobescu. Cei doi se sustrag cercetărilor penale, făcând parte din dosarul “APIA”, unde aveau calitatea de a racola persoane nevoiaşe şi de a le da “calitatea” de fermieri.

Adrian Iacobecu este cercetat pentru fals material în înscrisuri oficiale, (cinci infracțiuni), folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, (trei infracțiuni), înşelăciune, (trei infracțiuni) şi constituire a unui grup infracțional organizat, iar Claudiu Iacobescu pentru complicitate la folosirea de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, (trei infracţiuni), complicitate la înşelăciune, (trei infracţiuni), constituire a unui grup infracțional organizat. Din referatul întocmit de procurori a reieşit că, în cursul anului 2012, cei doi inculpați împreună cu inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru, consilier superior în cadrul APIA – Centrul judeţean Constanţa (aflat în stare de arest preventiv în aceeași cauză), au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii mai multor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și de înșelăciune. Astfel, inculpații Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora. În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole. Inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru a întocmit cererile unice pe suprafață, pe care apoi le-a înregistrat ulterior la instituția unde lucra și a atestat că aceste documente, corespund realității, contribuind astfel în mod esențial la efectuarea plăților de către APIA – Centrul Județean Constanța. Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene dar și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108