REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Afaceristul reţinut alături de primarul din Tulcea, un milionar cu investiţii masive în Constanţa

Afaceristul reţinut alături de primarul din Tulcea, un milionar cu investiţii masive în Constanţa

Replica API 30 mai 2015 | 23:51 3307

Tomis Mall şi Palatul Justiţiei, printre realizările sale

Tomis Mall şi Palatul Justiţiei, printre realizările sale

Cornel Georgescu, sursa foto: obiectivtulcea.ro

Omul de afaceri reţinut vineri, 29 mai, după ce i-ar fi dat şpagă primarului din Tulcea un apartament de 3 camere într-un bloc de-al său, în schimbul permisiunii de a-l construi fără autorizaţii, este unul din cei mai bogaţi români şi are investiţii masive, de zeci de milioane de euro, în Constanţa. Cornel Constantin Georgescu, de 59 de ani, este acuzat de DNA de dare de mită, în timp ce primarul Constantin Hogea este cercetat pentru luare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.

Sursa foto: confelux.ro

Alături de primarul Constantin Hogea şi omul de afaceri Cornel Georgescu, reţinuţi de DNA, mai sunt cercetaţi sub control judiciar soţia edilului tulcean, Valeria Hogea, pentru complicitate la luare de mită, arhitectul şef Valer Constantin Pop, respectiv secretarul Maria Brudiu, ambii din cadrul Primăriei Tulcea, acuzaţi de abuz în serviciu. Potrivit DNA, „la data de 26 octombrie 2007, inculpaţii Hogea Constantin, Pop Valer Constantin şi Brudiu Maria, în calitate primar, arhitect - şef respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, au semnat şi eliberat pentru firma administrată de inculpatul Georgescu Cornel Constantin o autorizaţie de construire a unui bloc de locuinţe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fără a se fi obţinut avizele prealabile de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apării Naţionale, conform legislaţiei în vigoare. Această acţiune a avut ca urmare obţinerea de către firma respectivă a dreptului de a construi un bloc de locuinţe cu încălcarea condiţiilor legale, dar şi un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite. Urmare a înţelegerii avută cu inculpatul Georgescu Constantin Cornel dar şi în scopul protejării intereselor financiare ale acestuia din urmă, a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii şi execuţie lucrări cu Primăria municipiului Tulcea, la finalizarea lucrărilor, respectiv la data de 21 ianuarie 2009, inculpatul Hogea Constantin a primit, cu titlu de mită, un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica acestuia din urmă.

Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeaşi dată, fiica şi soţia sa, au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că contravaloarea locuinţei fusese achitată anterior. Începând cu luna ianuarie 2015, inculpatul Hogea Constantin, beneficiind de sprijinul soţiei sale, inculpata Hogea Valeria a desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de primar, în sensul că, uzând de funcţia pe care o deţinea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăţi comerciale ce aparţinea acesteia din urmă. Concret, în scopul obţinerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentând sume de bani provenite din închirierea unor spaţii pentru clipuri publicitare, inculpatul Hogea Constantin s-a interesat despre situaţia juridică a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se află amplasat un panou publicitar electronic, preţul practicat pe piaţă pentru prestarea unor asemenea servicii, obţinerea unor modele de contracte de închiriere spaţiu publicitar, depunerea de diligenţe pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistenţei tehnice de specialitate pentru punerea în funcţiune a panoului şi asigurarea întreţinerii funcţionării acestuia”.

Reţinut pentru dare de mită, milionarul Georgescu poza alături de ministrul Justiţiei şi preşedinta CSM

Cornel Georgescu este cel mai bogat şi mai puternic om de afaceri din judeţul Tulcea, cu o avere estimată la circa 25 milioane de euro. Georgescu derulează afaceri de anvergură în construcţii, imobiliare şi turism, firma sa, Coral, ridicând de-a lungul timpului sute de apartamente de lux, mall-uri şi clădiri pentru cele mai importante instituţii de stat, din Dobrogea şi Bucureşti. Coral miza pentru anul 2015 pe afaceri de 50 de milioane de euro în baza contractelor semnate, dar este foarte probabil ca cifra să fie rectificată în urma reţinerii patronului. Printre proiectele de anvergură ale firmei Coral se află un mall în Tulcea, zeci de staţii de epurare sau de tratare a apei în toată ţara, lucrri hidrothenice în Delta Dunării, dar şi restaurarea uno monumente istorice precum Cetatea Histria, Cetatea Enisala, Muzeul de Artă Tulcea ori Monumentul Paleocreştin Niculiţel. În Constanţa, afaceristul Georgescu a construit peste 500 de apartamente, ultimul proiect ridicat fiind Coral Residence Mamaia, cu 15 apartamente de lux, pentru care se plătesc chirii între 160 de euro/zi şi până la 2.400 euro/lună. Tot în Constanţa, Coral-ul lui Georgescu a construit cunoscuta clădire Tomis Mall, dar şi impozantul Palat al Justiţiei. Şi Palatul Justiţiei din Tulcea tot Georgescu l-a construit, la inaugurarea din vara lui 2013 patronul Coral, azi reţinut pentru dare de mită, pozând mândru alături de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, dar şi de Oana Andreea Schmidt Hăineală, fosta preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O viata sa stea la puscariw sal ea si pe ginerele bratu
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614