REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Alba-neagra cu denumirile străzilor. Italienii nu mai sunt „la modă”

Alba-neagra cu denumirile străzilor. Italienii nu mai sunt „la modă”

Replica API 26 aprilie 2017 | 00:15 235

La Constanţa

La Constanţa

În municipiul Constanţa, există şi în prezent străzi ale “nimănui”, fără denumire. Unele dintre acestea se regăsesc în cartierul Faleză Nord. Totuşi, autorităţile locale au luat în vizor această situaţie şi au trecut la treabă. Doar că lucrurile nu au fost atât de uşoare pe cât păreau. Mai exact, au existat trei variante pentru denumirea acestora, de la numele de oraşe din Italia şi nume de personalităţi italiene, ca într-un final să se ajungă la decizia de a fi folosite nume de actori şi publicişti români.

Ca la Constanţa! Denumirea străzilor este un proces dificil, după cum se arată în urma activităţii municipalităţii. Vorbim aici despre patru străzi aflate pe raza cartierului Faleză Nord. Întrucât au existat solicitări din partea constănţenilor pentru eliberarea certificatelor de nomenclatură stradală pentru imobile aflate în zona vizată, s-a propus ca aceste drumuri publice să fie denumite.

În prima etapă, Secil Cantaragiu, preşedintele Comisiei de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură, a cerut amânarea acestui proiect până la identificarea unor personalităţi locale care s-au evidenţiat prin fapte deosebite desfăşurate în folosul cetăţenilor. La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, au fost identificaţi doi pompieri care au decedat în timpul unor acţiuni de salvare, dar proiectul s-a amânat din nou pentru a identifica alte două persoane, din rândul poliţiei de data aceasta, care şi-au pierdut viaţa în acţiuni în care au ajutat semenii.

La jumătate lunii decembrie din anul 2016, la următoarea şedinţă, pentru că nu au fost identificate acele două persoane, s-a hotărât ca străzile să aibă denumiri ale unor regiuni din Italia, fapt determinat de ţara de origine a investitorului din zonă. Au fost propuse strada Toscana, strada Sardinia, strada Sicilia şi strada Lombardia. Propunerea a fost analizată şi a fost cerută o altă recomandare, mai exact s-au cerut nume de personalităţi ale culturii italiene.

Într-un final, nici această variantă nu a fost acceptată! În cadrul şedinţei din data de 21 februarie a.c., Comisia nr. 2 a ţinut cont de solicitările formulate de Comunitatea Elenă ELPIS din Constanţa şi s-a hotărât ca atribuirea de denumiri de străzi să omagieze actori şi publicişti români, după cum urmează: strada actor Jean Constantin, strada actor Toma Caragiu, strada publicist Constantin N. Sarry şi strada actor Ilarion Ciobanu.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
boul de sub mine , daca s-ar numi MA-TA MUIE ,ar fi mai usor de retinut ?
0
1
Nu ar fi mai bine sa se denumeasca strazile dupa binefacatorii firmei de investitori italieni, care au incasat si spagile ? Porcusor, Mascariciul si Strutul !
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367