REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ALERTĂ! Țânțarul care transmite virusul Zika și Febra Galbenă a apărut în Constanța? Ce spun specialiștii

ALERTĂ! Țânțarul care transmite virusul Zika și Febra Galbenă a apărut în Constanța? Ce spun specialiștii

Replica API 7 iulie 2016 | 00:02 534

Armata de tânțari ce a apărut, de ceva timp, la Constanța, și-și face apariție, în mod special, de cum se lasă seara, a îngrijorat pe toată lumea. Înfometate, insectele atacă în roiuri. La terase și pe alei, în parcuri, la plajă, oamenii sunt disperați. Deși administrația locală a demarat operațiunea de dezinsecție, insectele încă există, iar constănțenii continuă să fie atacați nemilos de țânțari. Gurile rele spun că înțepătura este dureroasă, urmată, în unele cazuri, de stări de vomă și febră. Unii, s –au gândit chiar la virusul Zika, transmis de Țânțarul Negru, care a ajuns pe meleagurile noastre, din cauza încălzirii globale. Autoritățile constănțene spun însă, că oamenii n-au de ce să-și facă griji. Țânțarul periculos nu a ajuns la Constanța. „Nu există așa ceva la Constanța“, a spus, pentru Replica, Cristna Schipor, șeful Direcțieid e Sănătate Publică Constanța.

Cât de periculoasă este această insectă și ce virusuri poate transmite? „Țânțarul tigru sau Aedes Albopictus este un țânțar cu talie mai mare, care trăiește în zone mai calde, însă, în contextul încălzirii globale și a schimbărilor climaterice, respectiv condiția subtropicală la noi în țară, foarte multe dintre speciile sudice încep să se adapteze spre nord, cum ar fi aceste specii de țânțari. Din cauza faptului că au altă biologie, există alte boli pe care le transmit, numeroase, un exemplu fiind febra galbenă“, explică Adrian Bâlbă, biolog. Acesta recomandă constănțenilor, în special părinților, în cazul în carea ceștia sau copiii lora u intrat înc ontact cua ceastă insectă, să fie faorte atenți la simptome. „La cea mai mică formă de hipertermie, stare de vomă, să se prezinte la medicul infecționsit. Șansele ca acest țânțar să producă boala sunt mici, dar existente. Dacă te-a înțepat, sau copilul a fost înțepat, omul trebuie să intre într-o incidență a unui control clinic continu. Ca mamă, trebuie să fii atentă la copil, la culoarea mucoaselor, la scaun, pofta de mâncare. Atunci, poți lua în considerare un virus transmis de aceste insecte și luat măsuri imediat“, a declarat Adrian Bâlbă, biolog.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614