REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Analizele în dosarul scafandrilor morţi nu există pentru că Poliţia Transporturi n-a făcut cerere

Analizele în dosarul scafandrilor morţi nu există pentru că Poliţia Transporturi n-a făcut cerere

Replica API 11 octombrie 2011 | 00:00 146

Incredibil! După un an de la tragedia petrecută la epava Medy,

Incredibil! După un an de la tragedia petrecută la epava Medy,

După mai bine de un an, ancheta în cazul scafandrilor morţi la epava Medy începe să semene a telenovelă de prost gust, regizată de maeştri într-ale amânărilor. Analizele mult-aşteptate de la la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) Mina Minovici Bucureşti, care ar putea aduce lumină în ceea ce priveşte condiţiile în care au decedat Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, întârzie să apară. Există şi explicaţii, unele mai în bătaie de joc decât altele. Familiile scafandrilor au ajuns la disperare sau la resemnare. Au obosit să lupte cu sistemul care parcă se încăpăţânează să nu facă dreptate. Veronica Gruia, logodnica unuia dintre scafandri, este convinsă că acest caz este tergiversat cu intenţie, special ca angajatorul, firma condusă de Jorj Unciuleanu, să nu fie trasă la răspundere.

Reamintim că anul trecut nava Medy se scufunda în largul Mării Negre - intenţionat, spun unii, pentru încasarea asigurării. Cert este că la epavă au fost trimişi doi scafandri, angajaţi de firma lui Jorj Unciuleanu, pentru a cerceta nava, în eventualitatea unui contract de ranfluare. Cei doi scafandri nu s-au mai întors la mal, fiind ulterior scoşi morţi din epavă. De atunci şi până în prezent, au tot fost făcute cercetări. Şi se tot fac, cu speranţa că INML Mina Minovici va transmite şi analizele de laborator şi expertizele necesare dosarului, aşa încât să se ia o decizie în privinţa posibilei vinovăţii a angajatorului. Referitor la afirmaţiile rudelor celor celor doi scafandri decedaţi anul trecut, Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, potrivit cărora poliţiştii aşteaptă ca rudele să plătească analizele de laborator şi expertizele, reprezentanţii IPJ Constanţa vin cu unele contra-argumente, pentru a face lumină în acest sens. "Expertizele se află în lucru la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) Mina Minovici Bucureşti (de anul trecut!), iar până în acest moment nu au fost finalizate. Este vorba despre raportul de constatare tehnico-ştiinţifică, care este în curs de derulare, iar în momentul în care acesta va fi gata, reprezentanţii INML vor emite devizele de plată către beneficiar, în cazul de faţă IPJ Constanţa prin Serviciu Regional Poliţie Transporturi (SRPT). În momentul când acele devize vor fi emise, imediat acestea vor fi achitate", ne-au declarat reprezentanţii IPJ Constanţa. Dacă această explicaţie stă în picioare, mai departe... incredibil, dar adevărat! Este nevoie şi de o solicitare de la Poliţia Transporturi, solicitare care, din nu se ştie ce motive, nu există. "Până în acest moment nu am primit nici măcar solicitare din partea SRPT. Când voi primi acea solicitare, vom achita toate costurile fără nici o problemă", ne-a declarat Burlacu. Cu alte cuvinte, Poliţia Transporturi se face că... plouă. Să fie interes, să fie doar omisiune - nu ştim, însă avocatul familiei unuia dintre scafandrii decedaţi, Cătălin Filişan este de părere că: "Există un singur Minister de Interne care trebuie să facă plata. Se tergiversează cazul, iar faptul că nu există o solicitare a Poliţiei Transporturi către IPJ Constanţa nu este un argument viabil".

Daniel ALBU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108