REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ANRE va retrage licența de furnizare a energiei pentru alte trei-patru companii care au generat probleme în piață

ANRE va retrage licența de furnizare a energiei pentru alte trei-patru companii care au generat probleme în piață

Replica API 10 martie 2017 | 00:00 230

Havrileț:

Havrileț:

Niculae Havrileț

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va retrage licența de furnizare a electricității pentru alte trei-patru companii care au generat probleme în piață în luna ianuarie, a declarat, joi, președintele instituției, Niculae Havrileț, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice.

În ianuarie, prețul energiei a crescut încontinuu pe piața spot și a ajuns la recordul istoric de peste 650 de lei pe MWh spre finalul lunii, dublu față de primele zile ale anului. ANRE a demarat o investigație asupra cauzelor care au dus la această situație, în condițiile în care mai mulți traderi au reziliat contractele pe care le aveau cu consumatorii, pentru a vinde energia pe piața spot, la prețuri mult mai mari.

"Am finalizat mai multe controale, investigații și am ajuns la concluzia că anumiți traderi au acționat greșit, punând în pericol contracte cu consumatori importanți, generând elemente de cost pentru operatorii de rețea și pentru furnizorii de ultimă instanță. Acestor traderi li s-a retras licența de furnizare, li s-au dat amenzi și considerăm că cel mai important lucru este că acel contract-cadru care se întocmește pe piața liberă — pentru că acele elemente au avut loc exclusiv pe piața liberă — considerăm că acele contracte-cadru trebuie făcute cu mai multe atenție. Așa cum atenționăm de fiecare dată în comunicatele noastre lunare, consumatorii trebuie să fie foarte atenți cu ceea ce înseamnă denunțul unilateral, atunci când furnizorul te lasă fără energie și ești obligat să cumperi de pe piața spot, o piață foarte scumpă, sau de pe piața de echilibrare. Considerăm că ar trebui înăsprite regulile care domină contractele-cadru în zona de furnizare a pieței libere", a spus șeful ANRE.

La mijlocul lunii februarie, ANRE a retras licențele de furnizare traderilor Arelco Power și Arelco Energy. Potrivit lui Havrileț, ANRE va retrage licența și altor traderi în următoarele zile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102