REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ar fi benefic ca o mare parte din producția internă de gaze să fie tranzacționată pe bursă

Ar fi benefic ca o mare parte din producția internă de gaze să fie tranzacționată pe bursă

Replica API 21 aprilie 2017 | 00:00 198

Havrileț:

Havrileț:

Niculae Havrileț

O mare parte din producția românească de gaze ar trebui tranzacționată pe bursă, pentru a exista lichiditate și un preț de referință pe piață, a declarat, joi, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Aceasta în condițiile în care, de la 1 aprilie, prețul gazelor de producție internă a fost complet liberalizat, conform OUG 64/2016.

"Ordonanța 64 trebuie aprobată prin lege, iar la momentul respectiv se va dezbate o completare a ordonanței și sunt inițiative de a se merge pe același model al pieței de gaze ca cel de la energie electrică, respectiv să se aplice modelul tranzacționării întregii cantități de gaze naturale pe bursă", a precizat Havrileț.

El a adăugat nu este de acord cu tranzacționarea întregii cantități de gaze pe bursă.

"Punctul meu de vedere este că sunt două elemente diferite, distincte. Piața de energie electrică are o caracteristică, iar cea de gaze naturale este specifică unor activități concesionate. Gazele naturale, ca și zăcăminte, sunt concesionate, iar producătorii, prin legea petrolului, au dreptul de a utiliza gazele naturale, de a decide asupra destinației, în sensul că îl poate prelucra sau îl poate vinde, iar din acest punct de vedere cred că trebuie făcută o distincție între cele două piețe", a argumentat oficialul ANRE.

Havrileț a susținut că este totuși nevoie să existe obligativitatea tranzacționării unei părți din cantitatea de gaze extrasă, pentru a exista lichiditate în piață și pentru un preț de referință.

"Dar ar fi benefic ca o mare parte din cantitățile de gaze naturale extrase să fie tranzacționate pe bursă pentru a avea și pe piața de gaze naturale lichiditate, după modelul pieței de energie electrică. Deci într-o anumită proporție este rezonabil să fie obligativitate să fie tranzacționată pe bursă, până se maturizează piața concurențială. Până în 2021, prețul final al gazelor naturale este fixat de ANRE, iar în cadrul acestui preț final autoritatea trebuie să stabilească un preț de referință, iar acest preț de referință nu se poate forma decât pe o piață lichidă și transparentă, de aceea, așa cum am spus mai înainte, într-o anumită proporție se justifică obligativitatea de tranzacționare pe bursă", a apreciat Havrileț.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614