REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Asociaţia Elevilor dă în judecată Ministerul Educaţiei pentru manualele şcolare gratuite!

Asociaţia Elevilor dă în judecată Ministerul Educaţiei pentru manualele şcolare gratuite!

Replica API 12 februarie 2016 | 00:27 280

Demers la Constanţa

Demers la Constanţa

Sursa foto: mediafax.ro

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus la Curtea de Apel Constanţa, miercuri, 10 februarie a.c., la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, o acţiune îndreptată împotriva Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, cu scopul obligării MENCŞ la demararea procedurii de achiziţie publică, în vederea asigurării manualelor şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. Acţiunea face obiectul dosarului nr. 85/36/2016. Până la începutul acestui an şcolar, ministerul a refuzat să recunoască dreptul elevilor din ciclul liceal superior la manuale şcolare gratuite, interpretând în mod tendenţios legea educaţiei, susţine Asociaţia Elevilor.

La sfârşitul lunii august 2015, în urma demersurilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa, în parteneriat cu Consiliul Naţional al Elevilor, ministerul educaţiei a admis faptul că încalcă legea şi ca o soluţie de compromis, motivând faptul că începerea cursurilor era la două săptămâni distanţă, a alocat suma de 55 lei/elev, pentru o decontare ulterioară parţială a manualelor. Acest fapt nu a rezolvat problema, suma fiind prea mică pentru asigurarea manualelor, iar procedura de decontare stufoasă, dovadă că numărul elevilor care şi-au decontat parţial manualele a fost unul mic. La începutul lunii ianuarie, Asociaţia Elevilor din Constanţa a notificat MENCŞ cu privire la această problemă şi a solicitat demararea procedurii de achiziţie publică, pentru ca în luna septembrie elevii din clasele a XI-a şi a XII-a să beneficieze de manuale.

Răspuns oficial al ministerului educaţiei a fost că până în anul şcolar 2019-2020, când ar urma să intre în vigoare noile programe pentru clasa a XI-a, nu va respecta legea şi nu va acorda manuale elevilor din ciclul liceal superior.

“Aşa cum am anunţat la sfârşitul lunii ianuarie, în conferinţa de presă, unul din obiectivele principale ale AEC în anul 2016 este obţinerea de manuale şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. Solicităm Guvernului României alocarea sumei necesare demarării licitaţiei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului şi ministerului educaţiei demararea de urgenţă a procedurii. Este o batjocură la adresa elevilor să nu beneficiem nici măcar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de învăţamânt care se pretinde a fi de calitate. AEC va rămâne un apărător al legii şi a statului de drept, precum şi al drepturilor şi intereselor legitime ale elevilor.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Asociaţia Elevilor din Constanţa îşi manifestă speranţa că decizia Curţii de Apel Constanţa va fi în favoarea elevilor şi a legii, iar începând cu anul şcolar următorul legea va fi respectată, iar elevii din ciclul liceal superior vor beneficia de manuale gratuite.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920