REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Asociaţia Sud Est pentru Situaţii de Urgenţă cumpără ambulanţe de 60 de miliarde de la prietenul lui Raed Arafat

Asociaţia Sud Est pentru Situaţii de Urgenţă cumpără ambulanţe de 60 de miliarde de la prietenul lui Raed Arafat

Replica API 24 septembrie 2012 | 00:00 302

Firma clujeană are monopol pe ţară

Firma clujeană are monopol pe ţară

Achiziţie spectaculoasă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud Est pentru Situaţii de Urgenţă (ADISESU), care s-a dotat cu ambulanţe ultraperformante în valoare de circa 60 de miliarde de lei vechi, din fonduri europene. Este vorba despre "echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţii în situaţii de urgenţă, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, respectiv: autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate medie şi mare, autospecială de intervenţie la accidente colective şi pentru salvări urbane, autospeciale pentru descarcerări grele, ambulanţe de prim ajutor (tip B) şi ambulanţe de reanimare (tip C)". În total, 12 ambulanţe, care se vor împărţi între cele 6 judeţe ale asociaţiei: Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea. Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii deschise, pe data de 28.08.2012, firmei clujene Deltamed SRL, care va primi în schimbul ambulanţelor sale suma de 5.795.880 lei, fără TVA, bani provenind din finanţare europeană, pe Axa prioritară 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale", Domeniul major de intervenţie 3.3 "Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii de urgenţă".

Deltamed deţine monopolul în România pentru autospecialele SMURD din toată ţara: practic, orice ambulanţă SMURD pe care o vedeţi pe stradă, oriunde v-aţi afla în România, a fost cumpărată de la Deltamed SRL. În 2011, firma clujeană a semnat cu Ministerul Sănătăţii un acord cadru pe 4 ani, prin care se obligă să livreze între 800 şi 1.000 de ambulanţe SMURD, patronul Deltamed fiind prezentat de revistele de specialitate drept unul dintre cei mai bogaţi români. Potrivit Forbes, proprietarul firmei Deltamed, clujeanul Dan Vasile Gorgan, de 45 de ani, are o avere estimată la peste 10 milioane de euro, de pe urma afacerilor derulate cu statul în domeniul medicinei de urgenţă. Considerat unul din băieţii deştepţi ai sănătăţii, Gorgan se bazează pe două atuuri formidabile în afacerile sale cu SMURD. Primul se referă la parteneriatul privilegiat cu Porsche România, clujeanul transformând în ambulanţe prin lucrări specifice de carosare autoutilitare cumpărate exclusiv de la colosul german care devine astfel, indirect, principalul beneficiar al afacerii SMURD din România. Al doilea atu al milionarului Dan Gorgan este relaţia de-o viaţă pe care o are cu întemeietorul, mentorul şi patronul spiritual a ceea ce înseamnă SMURD în România, Raed Arafat. Gorgan şi Arafat au fost colegi de facultate la Medicină, afaceristul fiind primul sponsor al SMURD-ului, înfiinţat de Arafat la Târgu Mureş. Ulterior, relaţia de prietenie dintre cei doi s-a transformat într-una de afaceri extrem de bănoasă pentru Gorgan. Ştiut fiind profilul de om complet incoruptibil şi total devotat cauzei sale al doctorului Raed Arafat, am putea înţelege că fostul său coleg Dan Gorgan a cam profitat de el pentru a se umple de bani, propunându-i, periodic, modele din ce în ce mai complexe şi mai spectaculoase de autospeciale, după cum sugerează, la un moment dat, presa clujeană. Obsedat să facă din SMURD o structură perfectă, Raed Arafat acceptă propunerile prietenului său, fără să conştientizeze, însă, un mic detaliu: el are bucuria lucrului din ce în ce mai bine făcut şi statutul de erou naţional, în timp ce prietenul Gorgan e din ce în ce mai bogat şi stăpân absolut pe dotările SMURD din România prin înăbuşirea oricărei tentative de concurenţă. Deltamed-ul lui Gorgan a declarat pentru anul 2011 o cifră de afaceri de 68.188.648 lei şi un profit net de 4.449.142 lei. Relaţia specială dintre Raed Arafat şi Dan Gorgan a fost recunoscută public de cei doi, foştii colegi de facultate spunând însă că nu este nimic ilegal sau imoral în monopolul instituit de afacerist în domeniul SMURD-ului manageriat de demnitar. Subsecretarul de stat a spus că Deltamed este, pur şi simplu, singura firmă din România capabilă să caroseze o autoutilitară în aşa fel încât aceasta să devină o ambulanţă SMURD, respingând orice idee de favoritism făcut prietenului său. Precizăm că, până la închiderea ediţiei, nu a fost posibilă contactarea telefonică a lui Raed Arafat.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218