REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ASSAI a transmis Parlamentului propunerea sa pentru formula de calcul a prețului RCA

ASSAI a transmis Parlamentului propunerea sa pentru formula de calcul a prețului RCA

Replica API 15 martie 2017 | 00:00 219

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis către Parlamentul României propunerea sa pentru formula de calcul a prețului RCA, care include prima de risc (cheltuielile cu daunele), cheltuieli administrative care să reprezinte maximum 25% raportat la prima de risc și cheltuieli cu vânzarea poliței RCA (broker), de cel mult 50% din cheltuielile administrative.

"Această formulă are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăților de asigurări, precum și includerea unui comision de vânzare a polițelor de asigurare (brokeri). Formula de calcul trebuie însoțită și de o altă măsură, de reducere drastică a taxelor plătite de către asigurători către ASF și care, în prezent, sunt uriașe și nejustificate", se arată într-un comunicat al ASSAI, remis, marți, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, taxele plătite de asigurători către ASF sunt în cuantum de aproximativ 7,2% din valoarea fiecărei polițe RCA, asigurătorii RCA din România plătind cele mai mari contribuții din UE (cu 60% mai mari). Contribuțiile totale ale asigurătorilor din UE, către omologul ASF, nu depășesc în medie, 4,5% din valoarea fiecărei polițe RCA, precizează ASSAI.

Mai mult, Asociația citează date din raportul Milliman care arată că, la fiecare 100 de lei încasați de către asigurătorii RCA, aceștia plătesc daune cuprinse în medie, între 38,64 lei, pentru persoane fizice, și 27,93 lei, pentru persoane juridice. Cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt de 61,36 lei (persoane fizice) și 72,07 lei (persoane jurdice), adică duble raportate la daunele achitate condiții în care profitul raportat de asigurători pentru produsul RCA este zero sau negativ (pierderi), menționează sursa citată. În tot acest timp, în Uniunea Europeană, cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt cuprinse între 25 — 35% din prețul unei polițe RCA, cheltuieli care includ și un mic profit.

"Așa cum ne-au lăsat să credem în toți acești ani, atât ASF cât și asigurătorii, piața RCA românească este una veșnic aflată 'în pierdere'. Această pierdere declarată a pieței de asigurări este cel puțin ciudată, în condițiile în care trei noi societăți de asigurări din străinătate vor vinde din acest an polițe RCA în România. Readresez invitația ANAF — Direcția Mari Contribuabili să verifice eligibilitatea și legalitatea costurilor administrative ale acestor operatori economici, pentru că una dintre principalele cauze ale scăderii colectării taxelor și impozitelor acestei instituții sunt generate de către anumiți operatori economici care repatriază profitul prin ' mecanismele prețurilor de transfer", a declarat Cristian Muntean, președintele ASSAI.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102