REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Atenţie, constănţeni! Am scăpat de legea caracatiţelor, dar maşinile ar PUTEA fi din nou RIDICATE!

Atenţie, constănţeni! Am scăpat de legea caracatiţelor, dar maşinile ar PUTEA fi din nou RIDICATE!

Replica API 9 noiembrie 2016 | 00:31 339

Poliţia Rutieră şi cea Locală, amenzi pe bandă rulantă!

Poliţia Rutieră şi cea Locală, amenzi pe bandă rulantă!

Constănţenii au scăpat de legea caracatiţelor, dar ar putea reveni în peisaj cea cu ridicatul maşinilor oprite sau staţionate neregulamentar. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Constanţa, un astfel de proiect este postat pe site-ul MAI, spre dezbatere. Între timp, la Constanţa se dau amenzi celor care staţionează şi opresc anapoda şi blochează căile de acces.

Amintim că un constănţean a câştigat, în 2015, procesul cu Primăria Constanţa, împotriva caracatiţelor care se montau pe roţile maşinilor parcate neregulamentar! Este vorba despre avocatul Tiberius Hodor, care în primăvara acelui an s-a trezit cu o caracatiţă pe roata maşinii personale, moment în care a decis să ia atitudine. Decizia nu a fost definitivă şi a urmat apelul. Astfel, pe 1 noiembrie anul curent, Curtea de Apel Constanţa a decis: „Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta-pârâtă la plata sumei de 840 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în favoarea intimatului reclamant Hodor Tiberius Emanuel, reprezentând c/val.onorariu avocat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 31.10.2016”, se arată în minuta instanţei. De la acea dată, autorităţile au declarat că nu s-a mai acţionat ca şi până acum, iar şoferii care vor recurge la aceleaşi metode vor fi sancţionaţi. Ceea ce s-a şi întâmplat. Pe lângă faptul că Poliţia Locală a acţionat pe arterele din Constanţa, au fost cazuri în care a intervenit şi Poliţia Rutieră din cadrul IPJ Constanţa sau din cadrul Poliţiei Municipiului. Aşa s-a întâmplat şi marţi, 8 noiembrie, când oamenii legii au intervenit în zona DSP, unde au sancţionat un şofer ce blocase aleea. „Mulţumim Poliţiei Rutiere pentru colaborare şi amendarea celui care a blocat aleea. Respect!”, a scris Liviu Constantin N. pe pagina de Facebook „Şoferi model vs. Pericole în Trafic”, unde a postat şi fotografii. Potrivit poliţiştilor rutieri, intervenţia a avut loc la ora 10.54.

Ce amenzi riscă şoferii care parchează sau staţionează neregulamentar! Câte au fost aplicate la malul mării

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Constanţa, sancţiunile sunt diferite pentru că este vorba şi de încadrări diferite. Astfel, potrivit Art. 142 (Regulament aplicare OUG 195/2002), pentru opriri se aplică 2 puncte amendă -250 lei şi 2 de penalizare, cu menţiunea că un punct amendă este 125 lei , adică 10% din salariul mediu pe economie. Apoi, pentru staţionări (art. 143 OUG 195/2002) se aplică 4 puncte amendă şi 3 de penalizare. De la 1 noiembrie, de când s-a anulat legea caracatiţelor, Poliţia Locală a aplicat 76 sancţiuni pentru opriri şi 12 pentru staţionări. De asemenea, au fost aplicate amenzi şi conform HCL 184/2013: pentru degradarea şi deteriorarea zonelor amenajate cu pavele pentru traficul pietonal au fost date 2 sancţiuni, pentru oprirea sau staţionarea pe spaţiul verde - 4 sancţiuni, pentru opririle şi staţionările pe trotuarele aferente staţiilor de autobuz sau taxi - 2 sancţiuni, iar pentru şoferii care aublocat alte maşini - 2 sancţiuni. Amenzile sunt cuprinse între 400 şi 800 de lei pentru persoane fizice şi între 500 şi 1.000 de lei pentru persoane juridice cu opţiunea de a plăti jumătate în termen de 48 de ore. „Poliţia Locală respectă hotărârea instanţei şi îşi desfăşoară activitatea în continuare, fără a mai dispune, însă, măsura blocării roţilor vehiculelor”, a declarat, pentru „Replica”, Valentin Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Maşinile din Constanţa ar putea fi RIDICATE, din nou!

Însă, apele tulburi se anunţă din nou la malul mării, aici fiind vorba despre posibilitatea să revină legea prin care vehiculele care staţionează sau sunt oprite neregulamentar să fie ridicate şi duse într-un parc auto. „Da, este pe site-ul MAI un proiect ce priveşte ridicarea maşinilor. Dar trebuie să fie votat, să treacă mai departe. Cert este că acolo este specificat că maşinile parcate sau staţionate neregulamentar reprezintă o contravenţie şi se aplică amenzi şi se propune ca agentul constatator, adică poliţistul rutier sau local, să poată dispune şi măsura ridicării vehiculului dacă acesta blochează o intersecţie, o cale de acces către un spita etc.”, a declarat Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218