REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Avocaţii şi judecătorii vor un cod deontologic comun

Avocaţii şi judecătorii vor un cod deontologic comun

Replica API 28 februarie 2015 | 23:54 142

Conferinţă la Curtea de Apel

Conferinţă la Curtea de Apel

Relaţia dintre magistraţi şi avocaţi în sala de judecată a reprezentat dintotdeauna un subiect sensibil, avocaţii semnalând de nenumărate ori lipsa de respect a judecătorilor la şedinţele de judecată, dar şi în afara lor. Situaţia ar putea găsi rezolvare, prin realizarea unui cod deontologic unic pentru judecători şi avocaţi. Realizarea unui astfel de cod benefic pentru justiţiarii României a fost abordată la Constanţa, de către magistraţi şi avocaţi, care au vorbit despre utilitatea elaborării codului comun pentru cele două profesii.

Vineri, a avut loc la Constanţa, în spiritul recomandărilor Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) din cadrul Consiliului Europei, referitor la relaţiile dintre judecători şi avocaţi, conferinţa cu tema „Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice. Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei. Aspecte teoretice şi practice ale judecătorului în cursul urmăririi penale şi judecăţii. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor.” Organizatorii acestei conferinţe au fost Uniunea Naţională a Barourilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, Centrul teritorial Galaţi al INPPA, reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni - CCJE, Curtea de Apel Constanţa, Curtea de Apel Galaţi, Baroul Constanţa, Baroul Galaţi, Baroul Tulcea, Baroul Brăila şi Baroul Vrancea. Scopul întâlnirii este acela de a găsi împreună, atât avocaţii, cât şi judecătorii, o cale de comunicare normală în sistemul pe care-l reprezintă. „Sper să fie începutul unei colaborări întrea vocaţi şi magistraţi. Este începutul unei tradiţii care, sper, că va continua. Trebuie să vedem dacă este posibil să elaborăm un cod unic deotologic, care să stea la baza acestei profesii“, a spus Gabriel Grigore, şeful Baroului Constanţa. „Deşi avem roluri diferite, avocatul este un element esenţial în săvârşirea actului de justiţie. Prin urmare, astfel de colaborări în reglementarea relaţiilor între judecători şi avocaţi, sunt necesare. Trebuie să începem să definim mai bine aceste relaţii, fiecare respectându-şi rolul lui, în efectuarea profesiei“, a declarat, la rândul său, Mircea Aron, membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Preşedintele Curţii de Apel Constanţa, Adriana Ispas, este de părere că, „pentru a menţine încrederea publicului în sistem, judecătorii nu trebuie să se expună atacurilor politice care sunt incompatibile cu sistemul justiţiei. Consider că este necesar să existe o bună comunicare, o bună relaţionare, iar asta se poate realiza pe calea acestor conferinţe, colocvii, printr-un dialog permanent şi continuu, dar şi printr-o formare profesională. Ar trebui să se ajungă la un punct comun, între judecători şi avocaţi. Îmi exprim convingerea că dezbaterile care vor urma vor căpăta semnificaţia unor repere durabile“.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367