REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Banias: Îi rog pe constănţeni să voteze oameni şi proiecte, nu lozinci. ALDE luptă pentru antreprenorii români

Banias: Îi rog pe constănţeni să voteze oameni şi proiecte, nu lozinci. ALDE luptă pentru antreprenorii români

Replica API 6 decembrie 2016 | 00:03 389

Candidat pentru un mandat de deputat

Candidat pentru un mandat de deputat

Mircea Banias

După două mandate de senator, Mircea Banias face pasul spre Camera Deputaţilor. Este pe locul 1 pe lista de candidaţi ai ALDE Constanţa pentru Camera Deputaţilor, iar în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Replica” a explicat ce părere are despre situaţia Portului Constanţa, care este viziunea partidului din care face parte cu privire la antreprenorii români, dar nu numai.

Reporter: Domnule Banias, candidaţi pentru un mandate de deputat. Nu mai doriţi la Senat, de ce această schimbare?

Mircea Banias: Am avut două mandate de senator şi cred că am suficientă experienţă încât să trec la nivelul următor, pentru că, cel ăuţin în momentul de faţă, în Parlamentul României cea mai importantă Cameră este Camera Deputaţilor; în jur de 80% din actele normative care ies din Parlament au ca şi Cameră decizională Camera Deputaţilor. Cea mai mare pondere şi importanţă o are Camera Deputaţilor şi cred că, în baza experienţei pe care am acumulat-o, pot să fac faţă cu succes unui post de deputat.

Rep.: Cu ce proiecte vă prezentaţi în faţa constănţenilor?

M.B.: Evident că sunt lucruri pe care mi le-am propus atât eu, cât şi partidul. Sunt unul dintre cei care au lucrat la programul de guvernare. Evident, fiecare a lucrat pe domeniul pe care se pricepe, pe care are expertiză. Eu, spre exemplu, din secţiunea de Transporturi am prezentat colegilor proiecte pentru Portul Constanţa, pentru Dunărea navigabilă. Sunt proiecte care, sper eu, să fie finanţate de la Uniunea Europeană, cu fonduri nerambursabile şi de coeziune. Asta nu înseamnă că nu am participat alături de ceilalţi colegi la alcătuirea întregului program de guvernare (al ALDE – n.r.) şi sunt domenii importante pentru care ne propunem să avem iniţiative: educaţia, sănătatea, lucruri care îi privesc în mod direct pe oameni, pe alegători.

Rep.: De ce ar trebui cetăţenii să voteze ALDE?

M.B.: Eu cred că nu putem să nu asociem imaginea partidului cu imaginea Guvernării Tăriceanu, care a fost o guvernare bună, a fost creştere economică, au fost investiţi. Fac o paranteză şi spun că în Portul Constanţa, investiâiile care au fost făcute – digul de larg, podul peste canal, sunt proiecte începute în timpul mandatului meu de director general şi, implicit, ale Guvernului Tăriceanu, care era în perioada respectivă la conducerea ţării. De asemenea, sunt argumente pentru care oamenii să voteze ALDE şi din punct de vedere al numelor cu care venim în faţa alegătorilor: avem foşti premieri, foşti miniştri, oameni cu vastă experienţă, care au condus domenii importante din România, şi pe care le-au condus bine. (...)

Rep.: Referitor la Portul Constanţa, portuarii doar ce au transmis un comunicat prin care protestează faţă de Fondul Proprietatea, care se opune investiţiilor...

M.B.: Fondul Proprietatea se opune pentru că are interesul ca profitul să fie cât mai mare şi, implicit, şi dividendele pentru investitorii de la Fondul Proprietatea. Sunt alte companii de la care ar putea să facă profit, Portul Constanţa este într-o competiţie cu alte porturi şi trebuie să se dezvolte, altfel pierde o poziţie importantă şi este depăşită de alte porturi concurente. Nu cred că este oportun pentru economia românească să piardă poziţia pe care o are Portul Constanţa. Până la urmă, am fost norocoşi, chiar şi din punct de vedere natural (...), chiar e păcat să pierdem trafic, pentru că asta înseamnă creştere economică, locuri de muncă, creştere economică pentru toţi constănţenii.

Rep.: În concluzie, cum vi se pare atitudinea guvernului faţă de Portul Constanţa?

M.B.: Cred că este o atitudine greşită, pentru că Portul Constanţa are nevoie de investiţi, să se dezvolte. Portul Constanţa este al întregii ţări. Pe aici se exportă bunurile care se fac în România, pe aici se importă bunurile care se fac pentru noi şi ţările din jur. (…)

Rep.: În încheiere, un mesaj pentru constănţeni.

M.B.: Eu îi rog pe constănţeni să voteze oameni şi proiecte, nu lozinci, pentru că în ultima perioadă am asistat la partide înfiinţate recent, care promovează lozinci, însă nu au nici un proiect pentru constănţeni. Noi avem un program de guvernare foarte consistent care prevede, printre altele, crearea unui fond pentru investiţii, în afară de banii europeni. Se luptă pentru antreprenorii români, care au fost vitregiţi în ultima perioadă, în comparaţie cu investitorii străini care au fost primiţi cu braţele deschise. Eu nu sunt împotriva investiţiilor străine, dar cred că investitorii români trebuie sprijiniţi în egală măsură pentru că, până la urmă, nu spun un lucru nou: cea mai mare parte a produsului intern brut e constituită din aportul companiilor româneşti. Străinii vin, angajează forţă de muncă ieftină, şi-şi repatriază profiturile în ţările de origine.

INTERVIU INTEGRAL - VIDEO:

A.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614