REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Băsescu: Avocatul Poporului să atace legea Educaţiei la CCR

Băsescu: Avocatul Poporului să atace legea Educaţiei la CCR

Replica API 29 iulie 2014 | 00:00 194

Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a trimis o nouă scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care îi cere să atace Legea Educaţiei la CCR.

"Stimate domnule Avocat al Poporului,

La data de 4 iulie 2014, în temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, republicată, v-am solicitat să analizaţi posibilitatea de a vă exercita competenţa de a sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative, în conformitate cu Art. 146 lit. d) din Constituţia României, republicată şi cu Art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Totodată, v-am semnalat că prin ordonanţa de urgenţă mai sus indicată a fost încălcat regimul constituţional referitor la emiterea ordonanţelor de urgenţă, precum şi dreptul la învăţătură şi dreptul la proprietate privată.

Având în vedere că, până la această dată, nu au fost luate măsuri pentru restabilirea ordinii constituţionale şi înlăturarea efectelor intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă indicate, vă solicit să reanalizaţi posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a acestei ordonanţe de urgenţă pentru considerentele precizate în scrisoarea din 4 iulie a.c. În cazul în care veţi decide să nu daţi curs procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale, vă rog sa aveţi în vedere, dacă veţi considera oportun, să-mi comunicaţi motivele care au stat la baza refuzului iniţierii unui asemenea demers.

Prin atribuţia Avocatului Poporului de a sesiza direct Curtea Constituţională în cadrul unei proceduri speciale s-a avut în vedere ca drepturile şi libertăţile cetăţenilor să fie mai bine apărate. În acest sens, vă solicit să luaţi în considerare şi punctul de vedere al societăţii civile, referitor la care aţi fost sesizat, faţă de încălcarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor prin menţinerea în vigoare a ordonanţei de urgenţă mai sus indicate.

Statul de drept reprezintă una dintre valorile supreme ale poporului român şi presupune obligativitatea respectării Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale. Instituirea unui climat de legalitate implică recunoaşterea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, iar un rol aparte în această privinţă revine Avocatului Poporului care are posibilitatea să asigure, prin pârghiile constituţionale şi legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale".

sursa: realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102