REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Băsescu, despre oferta către UDMR: "Variantă maximală, 8 judeţe mari plus 2, Harghita şi Covasna"

Băsescu, despre oferta către UDMR: "Variantă maximală, 8 judeţe mari plus 2, Harghita şi Covasna"

Replica API 23 iunie 2011 | 00:00 161

Miercuri, în cadrul emisiunii Evenimentul Zilei Preşedintele Traian Băsescu a comentat situaţia creată în Coaliţia de guvernare pe tema diverenţelor de opinie dintre UNPR-PDL, pe de-o parte, şi UDMR, pe de altă parte, pe tema Proiectului de lege privind reorganizarea administrativă.

"Am discutat cu liderii PDL, principalul partid de guvernământ, proiectul de reorganizare care ar duce la schimbarea unui sistem care costă foarte mult. Există feude în teritoriu şi nu fac diferenţe între judeţele conduse de unguri şi cele conduse de români, a explicat Băsescu necesitatea reorganizării teritoriale, a declarat Băsescu. Imaginea României este afectată de acest tip de relaţii dezvoltate pe parcursul a 22 de ani", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat că cetăţeanul maghiar de rând este preocupat să nu piardă din drepturile obţinute. preşedintele a oferit exemple concrete cu drepturile pe care minoritatea maghiară se teme să nu le piardă în urma reorganizării.

"N-ar vrea să piardă din drepturile pe care şi le-au câştigat. Exemplu ungurii din Satul mare. Acum prin lege au dreptul dacă prezenţa în judeţ este de 20% au dreptul la plăcuţe bilingve.Dreptul de a utiliza limba în tribunal, dacă au 20% în judeţ au dreptul să folosească limba maternă în instanţă. Dreptul de a utiliza limba în tribunal, dacă au 20% în judeţ au dreptul să folosească limba maternă în instanţă.", a explicat Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că şi dreptul de a utiliza limba maternă în şcoală este condiţionat de prezenţa în judeţ, dacă populaţia minoritară va constitui un procent într-un judeţ mare inspectorii de limbă maghiară vor fi mai puţini.

Preşedintele a declarat că s-ar putea găsi o metodă ca aceste drepturi să nu se piardă, chiar dacă procentul populaţiei de origine maghiară ar fi mai mic în cadrul unor judeţe mai mari.

Preşedintele a declarat că varianta 8 plus1 judeţe, în care un judeţ ar fi constituit din Hargita şi Covasna, "este o minciună".

"Vă putem oferi o variantă maximală, 8 judeţe mari plus 2, Harghita şi Covasna rămân aşa cum sunt, nu unite", a precizat preşedintele.

Varianta de rezervă, dacă este respins proiectul de reorganizare teritorială se va trece trece la reorganizarea deconcentratelor.

Sursa: B1 TV

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369