REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bogdan Diaconu, preşedinte PRU: "Jos mâna de pe Port!"

Bogdan Diaconu, preşedinte PRU: "Jos mâna de pe Port!"

Replica API 15 septembrie 2014 | 00:00 118

Subiectul Portului Constanţa revine în dezbatere, fiind temă de bază în cadrul conferinţei de presă prin care Partidul România Unită şi-a anunţat, duminică, oficializarea primei sale filiale, cea de la Constanţa. Fost membru PSD, deputatul Bogdan Diaconu pune pe picioare un proiect personal şi ambiţios şi nu se sfieşte să spună ceea ce crede chiar şi despre foştii colegi. Întrucât Portul Constanţa a ajuns un fel de minge de ping-pong între putere şi opoziţie, Diaconu a încercat să clarifice scopul şi destinul acestui obiectiv strategic de interes naţional şi a trasat şi o serie de recomandări susţinătorilor săi constănţeni. "I-am rugat pe constănţenii membri ai PRU să păzească Portul Constanţa şi de Mazăre şi de oricine altcineva încearcă să pună mâna pe el. Am identificat şi am dezbătut adevărata miză care o constituie Portul Constanţa şi cu toţii ştim că Portul este o valoare care trebuie să fie fructificată de poporul român, nu de un baron local al PSD, nu de cine ştie ce alte firme sau interese din afara ţării. Portul trebuie să rămână al statului român şi să aducă beneficii poporului român. (...) Odată cu intrarea României în Schengen, fluxul de mărfuri din Orientul îndepărtat, mai precis din China, care reprezintă 90% din importurile din UE, se va muta de pe Portul Rotterdam pe Portul Constanţa. Deci, Constanţa va deveni principala poartă de intrare a mărfurilor în Europa. De când a fost primul refuz al Olandei de a acorda acceptul pentru ca România să intre în spaţiul Schengen au fost presiuni pe statul român, ba să se privatizeze, ba să fie preluat de o societate olandeză, ba după ce nu s-a reuşit acest lucru se continuă presiunile pentru un management privat. Este vorba de un interes şi un război economic din acest punct de vedere. Mazăre ştie şi el mizele şi ce va urma pentru Portul Constanţa şi doreşte să-l aibă pentru el. Portul Constanţa trebuie să rămână controlat de statul român, spre a aduce beneficii întregului popor român. Este unul dintre puţinele puncte pe care le putem gestiona în favoarea poporului român în contextul aderării României la UE", a declarat Diaconu.

În altă ordine de idei, joi, 9 septembrie a.c., Avocatul Poporului a constatat starea de neconstituţionalitate a deciziei privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime - S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Prin răspunsul oferit liderului formaţiunii locale a PDL, Christian Gigi Chiru, Avocatul Poporului îi dă dreptate acestuia, care susţine că un consiliu local neavând drept de patrimoniu, nu poate primi şi, evident, nu poate administra dividende. Cu alte cuvinte, Consiliul Local Constanţa deţine, din 2008, ilegal 20% din acţiunile Portului şi, potrivit PDL Constanţa, Primăria Constanţa a primit în baza acţiunilor pe care le deţine la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritim SA Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA 6.570.224 lei pentru 2011 şi 5.355.572 lei pentru 2012, în total 11.925.796 de lei. În cazul în care CCR ar stabili neconstituţionalitatea prevederilor legii în cauză, toate aceste sume trebuie returnate.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102