REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Boris Parpală, REŢINUT de DNA pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Boris Parpală, REŢINUT de DNA pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Replica API 27 aprilie 2015 | 16:14 431

A obligat 24 de primării să încheie contracte cu Fatum Consulting

A obligat 24 de primării să încheie contracte cu Fatum Consulting

Directorul Direcţiei pentru Agricultură a județului Constanţa, Boris Parpală, a fost reţinut de procurorii DNA Constanţa, acesta fiind acuzat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, inclusiv determinarea a 24 de primării din judeţul Constanţa să încheie contracte cu firma administrată de el, respectiv S.C. Fatum Consulting S.R.L.. Totodată, menţionăm că luni, 27 aprilie anul curent, au avut loc percheziţii la sediul Direcţiei pentru Agricultură a județului Constanţa.

Mai exact, Boris Parpală este acuzat de 25 infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, folosire a influenței (24 acte materiale), evaziune fiscală, spălare de bani şi transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 12 martie 2012 – 20 iunie 2014, Boris Parpală, ca urmare a influenței și autorității conferite de funcțiile pe care le-a deținut în cadrul Consiliului Județean Constanța și în cadrul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Județului Constanța, în baza unor oferte realizate de acesta, a determinat reprezentanții a 24 de primării de pe raza județului să încheie cu o firmă pe care o administra, respectiv Fatum Consulting (potrivit informaţiilor noastre), contracte de prestări ale unor servicii inutile și nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei, consultanţă în elaborarea documentaţiei de finanţare a unor proiecte, etc.), a emis facturi în numele societății respective și a încasat diverse sume de bani pentru serviciile prestate. De asemenea, la data de 9 septembrie 2013, acţionând în calitate de administrator al societăţii respective, Parpală a încheiat un contract de vânzare cumpărare, a recepţionat şi a plătit marfa cumpărată de firma respectivă. Totodată, în perioada de 1 ianuarie 2012 – 03 aprilie 2015, în calitate de administrator de drept și ulterior de fapt al unei societăți comerciale, a înregistrat în contabilitatea acesteia operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat.

Sumele câştigate, investite în concesionarea unui teren, înfiinţarea unei livezi şi edificarea unei construcţii

Ajungem şi în anul 2013 când Parpală, prin intermediul Fatum Consulting, a investit o parte din sumele obținute ca urmare a contractelor încheiate cu cele 24 de unități administrativ teritoriale, menționate mai sus, pentru concesionarea unui teren în județul Constanța, înființarea unei livezi și edificarea unei construcții pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective. La data de 06 februarie 2014, inculpatul Parpală Boris a transmis în mod fictiv părțile sociale deținute la firma respectivă către o persoană, deși ulterior acestui moment a continuat să beneficieze de activitatea societății și a continuat să efectueze operațiuni comerciale în numele acesteia, cu scopul îngreunării urmăririi penale. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.P.J. Constanţa şi Serviciului de Operaţiuni Speciale Constanţa. “Inculpatului Parpală Boris i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309, urmând să fie prezentat la data de 28 aprilie 2015, Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, potrivit comunicatului DNA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218