REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bugetul lui Ponta ajunge la Curtea Constituţională

Bugetul lui Ponta ajunge la Curtea Constituţională

Replica API 22 decembrie 2014 | 00:24 133

O luăm de la capăt cu ceea ce reprezintă epopeea finalului de an politic: bugetul naţional. Criticat din toate direcţiile, opoziţia s-a gândit că ar fi bună şi o contestaţie la Curtea Constituţională. Cu puţin timp înainte de validarea în funcţia de preşedinte al României a lui Klaus Iohannis, duminică, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost adoptat de Parlament, fiind înregistrate 339 de voturi „pentru” şi 141 „împotrivă”. Plenul reunit al Senatului şi Camerei a finalizat vineri dezbaterile asupra proiectului de buget pe 2015 şi tot cele două Camere au adoptat, sâmbătă, articolele proiectului de buget de asigurări sociale de stat pe 2015. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus că este un buget mai mare cu 5,08% faţă de cel de anul trecut şi asigură îndeplinirea tuturor angajamentelor luate de Guvern, inclusiv pensiile mărite cu 5% pentru cei 5.433.000 de pensionari. Mai mult, este prevăzută recalcularea pensiilor pentru 250.000 de pensionari pentru 10 luni, potrivit deciziei Curţii Constituţionale. Imediat, opoziţia a luat foc şi a decis că va sesiza CCR cu privire la bugetul de stat, pentru care a descoperit două lacune legislative, potrivit liberalului Eugen Nicolăescu, cel care a anunţat că va fi depusă contestaţia.

„Două lucruri trebuie să fie foarte bine clarificate. Primul dintre ele, se referă la modul în care se respectă principiul constituțional al legalității și aici noi am subliniat faptul că, în conformitate cu legislația românească, legea bugetului nu poate fi promovată decât după ce se aprobă alte două legi: legea strategiei fiscal-bugetare pentru 2015 – 2017 și legea privind indicatorii macroeconomici, limitele de cheltuieli pentru anul următor. Pentru că cele două legi n-au existat înainte de apariția legii bugetului, considerăm că este o încălcare a Constituției. Al doilea element, se referă la îndeplinirea angajamentelor naționale. Știm foarte bine că România este membru NATO și NATO a cerut României un anume procent din PIB pentru ministerul Apărării Naționale. Ceea ce nu s-a întâmplat. În consecință, Guvernul încalcă principiul constituțional de respectare a angajamentelor internaționale”, a spus Nicolăescu, pentru Replica. De aceeași părere este și deputatul constănțean, Dănuț Culețu.

„Strategia fiscal-bugetară trebuia adoptată în faza elaborării bugetului și a doua este nerespectarea angajamentelor internaționale, pentru că trebuia să avem 2% pentru Armată și nu este atât. (...) Curtea ar trebui să se pronunțe repede în situația asta, dar o să mai avem discuții, o să vedem”, a spus Culețu, pentru Replica.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat duminică, la Parlament, că eventuala contestare la CCR a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creşterii pensiilor, acordarea subvenţiilor sau reducerea TVA în turism.

„Vreau să fac un singur apel: pentru seriozitate şi responsabilitate. Înţeleg poziţii politice şi politicianiste, însă vreau să transmit tuturor cetăţenilor acestei ţări că, în măsura în care acest buget va fi contestat la Curtea Constituţională şi nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, toţi cei care aşteaptă pensiile mărite, subvenţiile, cei care vând pachete de turism cu TVA redusă vor aştepta degeaba şi vor trebui să-i întrebe pe colegii care contestă la CCR de ce nu se măresc pensiile”, a spus Ponta.

De cealaltă parte, nici vorbă de blocaj. Potrivit lui Nicolăescu, decizia CCR trebuie să vină la 20 de zile de la contestația pe care PNL o va depune „ori pe 23, ori pe 24, luna asta” și că majoritatea PSD din Parlament are obligația de a repara lacunele legislative ale proiectului de buget.

„ Domnul Ponta minte! Ca să fie clar și să nu ne mai ascundem după vorbe și să încercăm, într-adevăr, să le spunem adevărul, fără înflorituri, fără ocolișuri și fără demagogie. Minte pentru că legea în forma în care a fost aprobată în Parlament probabil că va fi discutată la CCR undeva între 5 și 15 ianuarie, pentru că tot legea spune că, la Curte, de când ajunge contestația, nu se pot depăși 20 de zile! În orice situație, nu se poate depăși data de 15 ianuarie. Până atunci vom avea o hotărâre a Curții. Dacă este constituțională, nu-i nici o problemă, începe să opereze imediat, iar dacă e neconstituțională se întoarce la Parlament, unde majoritatea o are domnul Ponta. Dacă vrea, în 2-3 zile corectează neconstituționalitatea și legea poate să intre în vigoare până la 31 ianuarie și să producă efecte acele măsuri de care dânsul vorbește și care acum minte”, a concluzionat Nicolăescu, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367