REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Bursierii de la „Andrei Şaguna” studiază în universități europene

Bursierii de la „Andrei Şaguna” studiază în universități europene

Replica API 11 aprilie 2017 | 00:21 262

O nouă grupă de studenţi Şagunişti a plecat în acest semestru la universităţi din străinătate, cu ajutorul burselor ERASMUS+. Programul european care finanţează mobilităţile academiceeste de importanță prioritară la Universitatea „Andrei Şaguna” (UAŞ), întrucât oferă studenţilor posibilitatea de a se dezvolta într-un cadru intercultural şi transnaţional, foarte oportun în contextul actual al globalizării pieţei muncii.

Astfel, Şaguniştii pot învăța în alte universități din lume,între unul și trei semestre,pentru fiecare ciclu de studiu (Licență, Masterat, Doctorat).Dorinţa de a-și face prieteni noi, de a cunoaște sisteme educaționale diferite, ci şi de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limbi străine constituie motivații puternice în alegerea programelor Erasmus. În plus, tinerii reușesc să se dezvoltepe plan personal și ca viitori specialiști şi, nu în ultimul rând,săse familiarizeze cu elemente ale culturii altor popoare europene.

Numeroasele parteneriate academice internaţionale ale UAŞ, oferăstudenților posibilitatea de a-şi alege ţara şi universitatea în care doresc săse desfăşoare mobilitatea de practică sau de studiu. În aceastălună, încăpatru tineriau plecat la Universitatea din Wroclaw (Polonia), în timp ce un altul a optat pentru Universitatea din Kastamonu (Turcia).

Sunt mai bine de 10 ani de când UAŞ derulează programul Erasmus de mobilităţi pentru studenţi şi cadre didactice, finanţat de Uniunea Europeană. În tot acest timp, mai multe universităţi europene au găzduit studenţi Şagunişti şi, la rândul lor au avut doar cuvinte de laudă pentru modul în care propriii lor studenţi au fost sprijiniţi şi îndrumațiîn cadrul UAŞ, pe întreaga durată a studiilor în România. În acestan,ca urmare a relaţiilor excelente de cooperare inter-instituţională, UAŞ găzduiește studenţi din Portugalia, Polonia, Albania, Turcia, Kazahstan şi Kîrgîzstan.

Expresia faptului că oaspeţii UAŞ s-au integrat cu uşurinţă în comunitatea academică Şagunistăîl constituie dorinţa lor de a organiza o activitate dedicată studenţilor români. Astfel, invitații, călăuziți de grupul studenţilor străini care s-a împărțit pe echipe, au pornit împreună într-o călătorievirtuală culturală, muzicală și gastronomică internaţională, care le-a lărgit orizonturileși a spulberat orice bariere. Echipelordin străinătate li s-a adăugat cea a studenților Șaguniști care a fascinat publicul, vorbindu-lebursierilor Erasmus despre România.Fiecare grup și-a reprezentat cu mândrie țara cu ajutorul mijloacelor multimedia, prinprezentări captivante, abundând de culoare și informații valoroase. Ca o încununare a eforturilor comune, tinerii Șaguniști au fost invitați să deguste câteva specialități pregătite destudenţii străini, printre care: specadhedomatembushura(legume umplute) specifice Albaniei, baursak (scovergi) specifice Kazahstanului și Kîrgîzstanului, și binecunoscuta halva tradițională a Turciei.

În prezent, un nou grup de studenți ai UAȘ se pregătește pentru efectuarea stagiului de practică în diferite universități europene, în lunile iulie și august, prin programulErasmus. Aflat la 30 de ani de la înființare, cel mai reuşit proiect al Uniunii Europene creează acum oportunităţi pentru cea de-a doua generaţie de studenți Erasmus,„generația studenților europeni”, urmași ai tinerilor care au beneficiat de primele burse în anii '90, cei care reușesc să dezvolte aptitudinile necesare pentru o Europă unită.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369