REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Butnaru se lauda ca n-are ce face cu banii facuti din transporturi

Butnaru se lauda ca n-are ce face cu banii facuti din transporturi

Replica API 3 decembrie 2010 | 00:00 1601

Fostul sef de la Autoritatea Rutiera,

Fostul sef de la Autoritatea Rutiera,

În plină recesiune economică, firmele liberalului Marian Butnaru par a fi fabrici de produs bani. Când alţii mor de foame, afaceristul se laudă în stânga şi în dreapta că prin intermediul societăţilor pe care le deţine zilnic îi intră în buzunar mii de euro. Cu asemenea încasări, l-am putea declara pe Butnaru cel mai bogat liberal din Medgidia -care "râvneşte" la scaunul de primar-, dar ne reţine lipsa acestuia în topurile de specialitate.

Ani la rând, penelistul s-a aflat sub spectrul incompatibilităţii, însă afacerile i-au funcţionat strună, fără să îl deranjeze cineva. Mai nou, instanţa l-a repus pe funcţia de şef al Autorităţii Rutiere Române-Agenţia Constanţa, însă pentru a evita un scandal de proporţii, afaceristul se gândeşte să-şi cesioneze părţile sociale unor terţi pentru a putea fi reinstalat fără prea mult tam-tam. Ori, poate că îi e prea bine gestionând afacerile ca să mai apară şi în prim-plan ca şef la ARR. Până când vom vedea care e intenţia reală a lui Butnaru, facem precizarea că, în perioada când s-a aflat la conducerea ARR, "dirija" atât inspectorii de trafic cât şi activitatea Autogării Sud Herli Soft din Constanţa, firmele de transport Marcon Star şi Galip Import Export (transformată în 2009 în Euro Trans Tur). Pe scurt, am putea spune că atunci când vine vorba de transporturi, Butnaru, în calitate de "controlor" (reprezentant ARR) şi "controlat" (patron de firme de transport) deţine... controlul absolut.

Şefii lui Butnaru au închis ochii?!

"Spune că are încasări zilnice de 5.000 de euro de la Autogara Constanţa, din chiria spaţiilor pe care le deţine în Medgidia, de la firmele de transport şi din afacerile pe care le mai derulează cu diverse instituţii. După un proces cu ARR, instanţa l-a repus în funcţia de director, însă pentru a evita un scandal spune că îşi va cesiona părţile sociale unor apropiaţi pentru a putea reveni pe scaun după ce timp de 10 ani s-a aflat în incompatibilitate. Toată lumea ştie acest lucru, inclusiv cei mari de la Bucureşti, dar aceştia au preferat să închidă ochii", susţin colegii controlorului Butnaru.

Butnaru dă de mâncare şi la pacienţi

Pe lângă transporturi, de adăugat că afacerile familiei Butnaru se învârt chiar şi în domeniul alimentar. Surprinzător este faptul că printr-un act administrativ din 2008, societatea Marigen Prod, administrată de Elena Odeta şi Marian Butnaru, a pus stăpânire şi pe Spitalul Municipal Medgidia! Aici, pe lângă faptul că cei doi soţi au reuşit să semneze un contract prin care şi-au luat angajamentul ferm să hrănească până în 2011, cu ajutorul statului, pacienţii spitalului, şi-au mai dotat şi o ditamai cantină în incinta unităţii, cel puţin asta reiese din datele înregistrate la Registrul Comerţului.

Şase sedii sociale, aceleaşi adrese

Un amănunt amuzant este acela că societăţile Euro Trans Tur, Marcon Star şi Herli Sof sunt înregistrate cu sediile sociale la aceeaşi adresă: Strada Theodor Burada nr. 1. Adică, exact adresa la care se află Autogară Sud Herli Soft Constanţa. La fel se întâmplă şi în cazul firmelor de apartament Hermes, Ind-Elcomo, Odimar Consulting care au în comun aceeaşi adresă: Strada Republicii nr. 17, camera 1, bloc D9.

Aspirant la scaunul de primar, cooptat de Butnaru la Euro Trans

Dar, să le luăm pe rând. În cazul societăţii Euro Trans Tur povestea pare una extrem de interesantă. Constănţenii Galip şi Zabit Mustafa şi-au cesionat toate părţile sociale pe care le deţineau la Galip Import Export către asociaţii Mircea Dănuţ Grofu şi Gheorghe Lixandru. Din varii motive, firma Galip Import Export a devenit Euro Trans Tur. Administrată pentru o perioadă de timp de Ion Dan Chirchiboi, fost candidat din partea Partidului Conservator la Primăria Mereni, societatea şi-a schimbat sediul social de pe bulevardul Tomis nr. 271 în incinta Autogării Sud Constanţa întrucât interesele lui Mircea Dănuţ Grofu au ajuns să se intersecteze cu cele ale fiului şi soţiei penelistului Marian Butnaru. Aşa se face că din 2009 Dragoş Marian Butnaru şi SC Hermes SRL, reprezentată de Elena Odeta şi Marian Butnaru, asociaţi în cadrul Euro Trans Tur, au hotărât actualizarea obiectului de activitate al firmei cu "alte transporturi terestre de călători", an în care Marian Butnaru activa ca şef la ARR. Şi în cazul firmei Marcon Star, Mircea Dănuţ Grofu a făcut afaceri cu Butnaru. Acesta şi-a cesionat cu titlu gratuit capitalul social de 100 lei către societatea Hermes. Menţionăm că Marcon Star, firmă de transporturi terestre şi călători, a fost fondată de tulceanul Constantin Turiceanu şi Laurenţiu Vintilă din Mereni.

Autogară dată la preţ de nimic

Cât despre firma Herli Soft, care a pus monopol pe Autogara Sud Constanţa, facem precizarea că aceasta a luat fiinţă în 2004 cu ajutorul bucureştencei Ioana Lidia Canciulescu Moţoc şi a firmei de catering Ind Elcomo, administrată de Dragoş Marian şi Elena Odeta Butnaru, în calitatea de asociaţi. Nu întâmplător firma ajunge să fie administrată de Constantin Mircea, care, coincidenţă sau nu, avea calitatea de acţionar la Tomis Car SA. Aşa se face că Tomis Car a vândut, în acelaşi an în care a fost înfiinţată firma lui Butnaru, cele două autogări din Constanţa şi autocoloana marfă aproape gratis. Astfel, Autogara Sud, compusă din clădiri şi un teren de 5.210 metri pătraţi a fost vândută către SC Herli Sof SRL, la preţul de numai 3.076.150.000 lei. Se pare că acţionarul de la Tomis Car, Constantin Mircea, care activa şi în firma deţinută de familia Butnaru, s-ar fi implicat în facilitarea tranzacţiei.

Familia lui Butnaru în proces cu ARR

Ind Elcomo, firma administrată de fiul şi soţia lui Marian Butnaru, a intrat în vizorul Autorităţii Rutiere Române-Agenţia Tulcea. Nemulţumită de sancţiunea primită firma a decis să o conteste în instanţă însă verdicul din februarie a.c. nu a fost în favoarea familiei Butnaru. Situaţia s-a repetat şi în cazul firmei Herli Soft care a ajuns în instanţă cu ARR Constanţa numai că de data aceasta contestatarii au avut câştig de cauză.

De la transporturi şi servicii de catering la studii de piaţă şi sondaje

De la an la an afacerile lui Butnaru au prosperat. De la transporturi şi servicii de catering afaceristul şi-a îndreptat atenţia şi spre activităţile juridice, de contabilitate şi revizie contabilă, consultanţă în domeniul fiscal; activităţi de studii de piaţă şi de sondaj; consultanţă pentru afaceri şi management luând fiinţă firma Odimar Consulting, administrată de Elena Odeta Butnaru. Ca un eşec la capitolul afaceri menţionăm că în acest an firma Tar 26 a fost notificată privind deschiderea procedurii de faliment.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614