REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cafeaua la 1 leu vă bagă în pământ! Este OTRAVĂ curată

Cafeaua la 1 leu vă bagă în pământ! Este OTRAVĂ curată

Replica API 26 aprilie 2017 | 00:00 2903

Pe fugă

Pe fugă

Pentru mulţi dintre noi, cafeaua nu mai e ce a fost. Mereu pe fugă, grăbiţi, ne mulţumim cu comoditatea: bagi o bancnotă, şi gata cafeaua. Comoditatea ne costă sănătatea, spun medicii: zi de zi, cafeaua “la 1 leu”, “3 în 1” sau, mai nou, capsulele pentru espressor livrează “E-uri” pe bandă rulantă, sintetice ascunse în denumiri ciudate şi lungi, care te descurajează să mai citeşti eticheta, dar nu te descurajează să mai bei. Această comoditate îi costă şi pe constănţeni, deoarece foarte mulţi locuitori de la malul mării sunt consumatori de cafea.

Cafeaua de la automat conţine mai multe chimicale decât cea din boabe de cafea măcinate. Organismul nu este pregătit să digere avalanşa de chimicale şi face eforturi în acest sens. În timp, afectează pe rând, ficatul, rinchii şi imunitatea. Producătorii cafelei de la automate au fost obligaţi recent să afişeze ingredientele cafelei pe care o vând cu doar 1 leu. Aşa am aflat că populara cafea cu lapte (caffe latte) conţine apă, zahăr, pudră de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoză), cafea solubilă (3,3%) şi urme de soia.

Aceleaşi substanţe se regăsesc şi espresso machiatto. În capuccino apar şi alte ingrediente, printre care un agent de îngroşare (carboximetilceluloză) din care se face hârtia! Un espresso de la automat conţine 100 mg de cofeină, jumătate din aportul zilnic acceptabil pentru un adult, dar la automate se foloseşte cafea instant, care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu. Cei care beau două cafele de la automat într-o zi depăşesc rapid maximumul de cofeină admis, iar în timp supradoza duce la formarea pietrelor la rinichi.

Constănţenii ştiu că este nocivă, dar beau

Constănţenii susţin că ştiu la ce riscuri se supun, dar suportă. „La locul de muncă am tonomat de cafea. Eu beau cam 3-4 pe zi. Recunosc că mă trezesc foarte târziu şi niciodată nu am timp să imi fac cafea acasă. Eu nu cred că este chiar atât de rea, până la urmă cafeaua în sine nu este bună. Acum ce să fac, să nu mai beau? Nu am cum”, a spus Mădălina. De aceeaşi părere este şi Elena.

„Într-o dimineaţă când te trezeşti târziu sau pur şi simplu eşti în grabă, cafeaua de la tonomat este accesibila! Cât este de "sănătoasă", nu mă pot pronunţa”, spune Elena. Mihai, un tânăr anteprenor afirmă că el şi-a montat două automate de cafea la firma sa. „Deşi în firmă am amenajat un spaţiu tip bucătărie, nici un angajat nu stă să îşi facă o cafea. Chiar ei mi-au cerut să aduc tonomate de cafea, iar eu m-am conformat. Am auzit mai multe discuţii pe această temă şi ştiu că nu este tocmai bună, dar cu toţii o bem, asta este realitatea”, susţine Mihai. Cam acelaşi lucru spune şi Larisa.

„Nu pot să îmi încep dimineaţa fără cafea. Nu îmi fac acasă pentru că nu am timp, aşa că beau de la tonomat, deşi ştiu că nu este tocmai ok, dar nu am ce să fac. Dacă ar fi să o luăm, aşa nimic nu mai este bun şi ar trebui să mâncăm numai bio, dar în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Până acum nu am auzit pe nimeni să fi murit din cauza cafelei de la tonomat”, a afirmat Larisa.

Ce spun medicii nutriţionişti

Medicul Mihaela Ionescu confirmă că substanţele de sinteză nu ar avea ce să caute în cafea. „Grăsimile hidrogenate se găsesc în margarinele de care fug toţi. Corectorii de aciditate măsluiesc gustul şi culoarea. Pot da alergii. Fosfaţii se foloseau că îngrăşăminte chimice, iar azi toată lumea fuge de ele. Emulgatorii, întâlniţi în produsele de patiserie, fac picăturile de grăsime cât mai fine. Toate aceste sintetice intoxică zilnic organismul”, precizează nutriţionistul Mihaela Ionescu, de la Institutul “Nicolae Paulescu” din Bucureşti. Primul care suferă e ficatul.

„El este principalul luptător cu toxinele. Deşi este organul cu cea mai mare putere de regenerare, dacă este suprasolicitat, cedează. Şi aşa apar hepatitele cronice şi ciroză. Şi rinchii suferă, şi imunitatea”, adaugă medicul. De aceeași părere este și medicul nutriționist constănțean Simona Ene. „Cu toții știm că această cafea nu este bună. Conține foarte mulți aditivi și nu este recomandată.

Cel mai bine este să bem cafea la ibric pentru că este cea mai bună. Cafeaua de la tonomat se resoarbe de cinci ori mai greu decât o cafea normală, ceea ce înseamnă că ne afectează rinichii în mod direct. Nu recomad nici unui constănțean să bea cafea de la tonomat. Pe lângă ce conține cafea este vorba și despre igiena tonomatelor care lasă de dorit”, a explicat medicul Simona Ene.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Frate daca si cafeaua e otrava curata atunci ce sa mai zicem de salamuri si alte prosti care se vand prin magazine, stati voi calmi cafeaua care se pun in aparatele magazinelor esti cafea boabe fie de la lavazza fie de la Nescafe laptele este praf apa de la robinet e posibil sa fie otrovitoare. Nu am auzit in viata mea sa moara cineva sau sa se inbolnaveasca de la ceafea si mai aleas cea de la aparat. Nu stiti ce stiri de cacat sa mai faceti ! Vorbiti de cacati din parlament care ne fura pe banda rulanta de salariile de cacat de la noi din tara suntem tara cu cele mai mici salari.
2
1
Pentru Larisa, din articol. Nimeni n-a murit, n-ai de unde sti acest lucru. Pana la urma nu mori imediat, ci in timp, asa cum ii sade bine unui om ca tine care bea porcaria aceea de cafea de la tonomat. Cei mai neinformati oameni sunt cei ca tine, care vorbesc fara sa se consulte, fara sa citeasca.
5
1
e atata mizerie intr un aparat de genu ca ....si cel mai cafegiu dintre noi ar zice pas! de ce nu le desfiintati?!
7
2
De ce nu se interzis ? Interese cumva ?
4
2
Coffeina e considerata cel mai puternic drog pt ca da cea mai rapida dependenta.Ea actioneaza pe sist.nervos central deci e interzisa celor cu pr psihice.Da aciditate in stomac,creste tensiunea art.Elimina vitaminele, mineralele si calciu din corp-favorizeaza osteoporoza.Da atacuri de panica, insomnie, depresie.Nu se da la copii sub 12ani cofeina si nici cacao.Aceste lucruri au fost dem stiintific.Pt confirmare intrebati medicul de fam.sau orice medic sau farmacist
6
6
ma-ta de unde bea , cacat ofticat ? ce te fu-te grija ca beau pensionarii psd , e mai nociv sa suga pula ca tine !
8
12
dute te rog sa vezi ce este la sectia de neurologie din spital si dupa aia comenteaza. F multi pensionari fac ACCIDENTE VASCULARE CEREBRALE, PARALIZEAZA iar apoi familia se intreaba de ce a paralizat batranul. Familia se chinuie apoi cu acesti batrani care nu realizeaza ce varsta au si ca organismul nu mai rezista la cofeina dupa o anumita varsta. Dar acesti nenorociti ai primariei,de fapt le grabesc sfarsitul pensionarilor,le fac mult rau. Speram ca si Vagadau cand o avea 70-80 ani si o avea dementa-dupa 65-70ani toti sufera de dementa-sa fie indopat cu cofeina si sa ajunga paralizat ca si ac
13
3
aiurea,daca erau asa de toxice cafelele alea crapau pensionarii votanti pesede din cluburile de pensionari unde cafelele alea sunt gratis si beau mocangii cite 10 pe zi si nu au nici pe dracu
13
13
Acum vreo zece ani la,firma la care lucram atunci intr-o zi aparatul nu a mai eliberat cafeaua unui coleg desi introdusese jetonul.A cercetat el putin si apoi a deschis aparatul.Motivul pt.care nu functiona era lipsa apei,dar cum arata bidonul respectiv pe interior cand a fost scos,este grea de descris.Particule in suspensie,vegetatie pe fundul bidonului de puteai sa o folosesti in acvariu etc.A spalat bine colegul bidonul respectiv,dar de atunci catorva dintre colegi nu le-a mai trebuit cafea de la aparat.Chiar credeti ca la 1 leu vi se da Jakobs sau alta cafea mai de Doamne-ajuta?
20
1
Pai la 1 leu sau la 10 lei sau 18 lei doar nu va inchipuiti ca are intradevar doar coffeina?La fel si ciocolata, crema de pe prajituri.Contin subst. care nu au legatura cu cacaooa,o combinatie de multe E.uri si care actioneaza pe creier,vezi efectele acestor otravuri la copii: nervozitate, agitatie,insomnie,lipsa de concentrare,hiperactivitate, aceleasi simptome sunt si la adulti.Dupa ce beau 2-3 cafelle scot bata in trafic si se iau la bataie, injura, merg cu viteza caci simt cum cresc muschii pe ei de la atata cofeina-rinichii afectati puternic, suprarenalele date peste cap,ficatul distus.
14
2
Din Leul ala pt o cafea, 30 bani se duc la proprietarul locatiei, 20-30 la firma de distributie,umplere, iar restul este pretul chimicalelor din pahar. V-ati uitat vreodata la cei care le umplu,curata,repara? Cu ce masini merg, cum sunt imbracati, ce reguli de igiena respecta? Abia au facut liceul la seral in 6-7 ani. Bancnotele alea de 1 leu cine credeti ca le numara manual? Cate 30-40 milioane zilnic? Si dupaia , cu aceleasi maini curate umplu aparatele cu substantele chimicalicoase. Trezirea bah prostilor
28
1
Mai bine taceai ca are dreptate! Pe ce lume traiesti, "Nu generalizati"? E plina de E-uri!
8
1
O invit pe doamna doctor Simona Ene, la Metro 1 Constanta, la Fornetii, sa vada altfel de espresor, folosesc lapte proaspat, cafea de calitate si filtre de apa si nu in ultimul rad un espresor de calitate la numai 2.5lei, puteti gasi pe facebook A'coffee, nu e reclama, ideea era ca mai sunt unii care nu vad porcarii
7
13

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369