Cafeaua la 1 leu vă bagă în pământ! Este OTRAVĂ curată
Cafeaua la 1 leu vă bagă în pământ! Este OTRAVĂ curată
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPe fugă
Pe fugă
Pentru mulţi dintre noi, cafeaua nu mai e ce a fost. Mereu pe fugă, grăbiţi, ne mulţumim cu comoditatea: bagi o bancnotă, şi gata cafeaua. Comoditatea ne costă sănătatea, spun medicii: zi de zi, cafeaua “la 1 leu”, “3 în 1” sau, mai nou, capsulele pentru espressor livrează “E-uri” pe bandă rulantă, sintetice ascunse în denumiri ciudate şi lungi, care te descurajează să mai citeşti eticheta, dar nu te descurajează să mai bei. Această comoditate îi costă şi pe constănţeni, deoarece foarte mulţi locuitori de la malul mării sunt consumatori de cafea.
Cafeaua de la automat conţine mai multe chimicale decât cea din boabe de cafea măcinate. Organismul nu este pregătit să digere avalanşa de chimicale şi face eforturi în acest sens. În timp, afectează pe rând, ficatul, rinchii şi imunitatea. Producătorii cafelei de la automate au fost obligaţi recent să afişeze ingredientele cafelei pe care o vând cu doar 1 leu. Aşa am aflat că populara cafea cu lapte (caffe latte) conţine apă, zahăr, pudră de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoză), cafea solubilă (3,3%) şi urme de soia.
Aceleaşi substanţe se regăsesc şi espresso machiatto. În capuccino apar şi alte ingrediente, printre care un agent de îngroşare (carboximetilceluloză) din care se face hârtia! Un espresso de la automat conţine 100 mg de cofeină, jumătate din aportul zilnic acceptabil pentru un adult, dar la automate se foloseşte cafea instant, care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu. Cei care beau două cafele de la automat într-o zi depăşesc rapid maximumul de cofeină admis, iar în timp supradoza duce la formarea pietrelor la rinichi.
Constănţenii ştiu că este nocivă, dar beau
Constănţenii susţin că ştiu la ce riscuri se supun, dar suportă. „La locul de muncă am tonomat de cafea. Eu beau cam 3-4 pe zi. Recunosc că mă trezesc foarte târziu şi niciodată nu am timp să imi fac cafea acasă. Eu nu cred că este chiar atât de rea, până la urmă cafeaua în sine nu este bună. Acum ce să fac, să nu mai beau? Nu am cum”, a spus Mădălina. De aceeaşi părere este şi Elena.
„Într-o dimineaţă când te trezeşti târziu sau pur şi simplu eşti în grabă, cafeaua de la tonomat este accesibila! Cât este de "sănătoasă", nu mă pot pronunţa”, spune Elena. Mihai, un tânăr anteprenor afirmă că el şi-a montat două automate de cafea la firma sa. „Deşi în firmă am amenajat un spaţiu tip bucătărie, nici un angajat nu stă să îşi facă o cafea. Chiar ei mi-au cerut să aduc tonomate de cafea, iar eu m-am conformat. Am auzit mai multe discuţii pe această temă şi ştiu că nu este tocmai bună, dar cu toţii o bem, asta este realitatea”, susţine Mihai. Cam acelaşi lucru spune şi Larisa.
„Nu pot să îmi încep dimineaţa fără cafea. Nu îmi fac acasă pentru că nu am timp, aşa că beau de la tonomat, deşi ştiu că nu este tocmai ok, dar nu am ce să fac. Dacă ar fi să o luăm, aşa nimic nu mai este bun şi ar trebui să mâncăm numai bio, dar în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Până acum nu am auzit pe nimeni să fi murit din cauza cafelei de la tonomat”, a afirmat Larisa.
Ce spun medicii nutriţionişti
Medicul Mihaela Ionescu confirmă că substanţele de sinteză nu ar avea ce să caute în cafea. „Grăsimile hidrogenate se găsesc în margarinele de care fug toţi. Corectorii de aciditate măsluiesc gustul şi culoarea. Pot da alergii. Fosfaţii se foloseau că îngrăşăminte chimice, iar azi toată lumea fuge de ele. Emulgatorii, întâlniţi în produsele de patiserie, fac picăturile de grăsime cât mai fine. Toate aceste sintetice intoxică zilnic organismul”, precizează nutriţionistul Mihaela Ionescu, de la Institutul “Nicolae Paulescu” din Bucureşti. Primul care suferă e ficatul.
„El este principalul luptător cu toxinele. Deşi este organul cu cea mai mare putere de regenerare, dacă este suprasolicitat, cedează. Şi aşa apar hepatitele cronice şi ciroză. Şi rinchii suferă, şi imunitatea”, adaugă medicul. De aceeași părere este și medicul nutriționist constănțean Simona Ene. „Cu toții știm că această cafea nu este bună. Conține foarte mulți aditivi și nu este recomandată.
Cel mai bine este să bem cafea la ibric pentru că este cea mai bună. Cafeaua de la tonomat se resoarbe de cinci ori mai greu decât o cafea normală, ceea ce înseamnă că ne afectează rinichii în mod direct. Nu recomad nici unui constănțean să bea cafea de la tonomat. Pe lângă ce conține cafea este vorba și despre igiena tonomatelor care lasă de dorit”, a explicat medicul Simona Ene.
Mihaela UNGUREANU
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News