REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Campania “Vaccinarea salvează vieţi” a ajuns la Constanţa

Campania “Vaccinarea salvează vieţi” a ajuns la Constanţa

Replica API 29 mai 2017 | 00:00 309

Campania de informare şi educare “Vaccinarea salvează vieţi” a ajuns la Constanţa în data de 28 mai, continuându-şi misiunea de informare şi educare în ce priveşte imunizarea prin vaccinare. Astfel, părinții și copiii vor fi întâmpinați în Parcul Tăbăcăriei de informatori, care vor prezenta beneficiile vaccinării, chiar dacă municipiul Constanța stă foarte bine la capitolul imunizării.

Iniţiată de către Asociaţia Pro Imunizare împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Microbiologie şi beneficiind de sprijinul Primăriei municipiului Constanța şi al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, campania şi-a propus să informeze corect folosind dovezi ştiinţifice şi expertiza medicilor, răspunzând astfel celor care au încă un semn de întrebare în privinţa vaccinării. Imunizarea activă, prin vaccinare, rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave.

Într-o conferință de presă susținută duminică, 28 mai, la sediul Primăriei Constanța, s-au pus în discuție principalele cifre cu privire la vaccinare în România, legea vaccinării, aflată în prezent în dezbatere publică, dar și argumente cu privire la necesitatea și importanța imunizării copiilor, în mod special în acest moment, când România se confruntă cu o aprigă epidemie de rujeolă, care, într-adevăr, se manifestă intens în vestul țării, mai puțin în zona litoralului. Totuși, odată cu începerea venirii turiștilor pe malul mării, șansele ca infecțiile cu rujeolă să crească sunt foarte mari. De aceea, se susține o campanie de informare masivă și în rândul turiștilor, nu doar a constănțenilor.

Un prim exemplu pro vaccinare: Primarul Decebal Făgădău

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, s-a dat exemplu pe el însuși ca model pentru vaccinare, precizând faptul că ai săi copii au fost vaccinați, iar soția acestuia este o persoană care merge la medic pentru orice problemă și se informează de la persoane capabile și specialiste, nu de pe internet.

„Vreau să vă spun că sunt extrem de bucuros că municipiul Constanța este pe harta acestei campanii, din punctul meu de vedere, nu doar benefică, dar și mult așteptată. Într-un moment în care despre subiecte extrem de importante își dau cu părerea mai mult nespecialiștii, cred că este vremea specialiștilor să vorbească și să prezinte punctele de vedere, statisticile, studiile, astfel încât ceea ce s-a realizat până acum să continue și să fie susținut.

Astăzi am venit la conferința de presă în primul rând în calitate de gazdă, în al doilea rând în calitate de părinte. Copiii mei sunt vaccinați, copiii mei sunt duși la medicul de familie ori de câte ori apare o problemă. Soția mea este o persoană care se informează înainte de a lua orice decizie și nu se informează neapărat de pe forumuri sau de pe Google și cere părerea specialiștilor. Cred că despre subiecte atât de importante, precum vaccinarea, este momentul să ascultăm specialiștii, oameni care au învățat atât de mult nu doar în facultate și în perioada de formare ca medici, dar cel mai mult din practică.

Statisticile sunt de partea dânșilor. Mă bucur că Direcția (n.r. Direcția de Sănătate Publică) este alături de noi pentru că dânșii au făcut o treabă excelentă. Constanța este pe locurile fruntașe în România la vaccinare. Vă vorbesc aici în calitate de gazdă, în numele orașului, pentru mulți turiști și dacă noi constănțenii ne vaccinăm copiii, înțelegem importanța vaccinării, cred că este timpul să promovăm și în rândul turiștilor.

Degeaba ne vaccinăm noi, degeaba se vaccinează cei mai mulți dintre noi care sosesc pe litorarul Mării Negre, dacă într-un moment dificil, chiar dacă are o probabilitate destul de scăzută, o singură persoană poate afecta atât de multe persoane cu care intră în contact direct sau indirect. De asemenea, mă bucur că astăzi, în Parcul Tăbăcăriei, părinții și bunicii își pot aduce copiii și nepoții la un moment artistic de ținută, dar pot socializa și pot beneficia de informații din partea specialiștilor”, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Tibor Pentek: „Eu cred că trebuie să asigurăm, noi Statul, dozele necesare de vaccin. Asta este responsabilitatea noastră”

Reprezentantul Primului Ministru pe probleme de sănătate, Tibor Pentek, a precizat că Statul se face responsabil de asigurarea dozelor de vaccin, iar autoritățiile, familia și medicii sunt responsabili pentru informarea corectă a persoanelor pentru a încuraja vaccinarea copiilor, cât și a adulților.

„S-a ajuns în situația asta și datorită faptului că am neglijat partea asta a sănătății publice, din nefericire. Autoritățiile au responsabilitatea lor de a pune cadrul legal și a asigura vaccinurile pentru copii, cât și pentru părinții și bunicii noștri. E foarte important să vorbim atât de vaccinarea copiilor, cât și de vaccinarea adulților pentru că, din nefericire, în ultimii 5 ani, nu se vorbește, nu se face. E o situație mai mult decât de neplăcută.

Vaccinarea a ajuns pe agenda Primului ministru de câteva luni, dânsul este foarte implicat în tot ce înseamnă aprobarea sau supervizarea dezvoltării Legii Vaccinării și, mai ales, s-a implicat inclusiv în rezolvarea situației actuală cu epidemia de rujeolă. Eu cred că trebuie să asigurăm, noi Statul, dozele necesare de vaccin. Asta este responsabilitatea noastră. În al doilea rând, trebuie să formăm cadrul legal, care nu este foarte clar în acest moment. Aici este Legea Vaccinării, în care sunt implicați Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, societățiile profesionale.

Poate că trebuie să începem să stimulăm oamenii să meargă la vaccinare. Este foarte important înainte de toate astea. Să informăm populația. Nu mai suntem în vremea când eu așa spun și tu trebuie să faci așa. Toate lumea are dreptul la informație și decizie. Obligația Statului este să facă tot ce îi stă în putință să informeze corect”, a declarat secretarul de stat al Primului Ministru pe problemele de sănătate, Tibor Pentek.

Dr. Alexandru Rafila: „ Nu există nicăieri în România sau în Uniunea Europeană o situație în care să se pună pe piață vaccinuri care nu sunt sigure sau nu sunt eficiente”

Medicul Alexandru Rafila subliniat faptul că proasta informare în legătură cu imunizarea a dus la scăderea numărului de persoane vaccinate și creșterea numărului de copii bolnavi de rujeolă, implicit numărul de decese. El asigură că vaccinurile din România sunt atestate, verificate și sigure.

“Astăzi nu o să putem să oferim toată informația de care este nevoie. Este un proces de durată. Și ceea ce trebuie cred că să conștientizăm cu toții este că vaccinul este probabil măsura profilactică cea mai bine cunoscută și cu rezultatele cele mai palpabile din istoria umanității, care previne în fiecare an decesul a circa 2,5 milioane de copii și care a dus alături de două alte descoperiri, apariția antibioticilor și introducerea măsurilor de igienă în îngrijirea medicală, la creșterea substanțială a duratei de viață la nivel planetar.

Astea sunt lucruri care sunt foarte clare, sunt foarte bine documentate, iar discuțiile legate de eficacitatea și de siguranța vaccinării, pentru că aceste două elemente sunt cele care fac obiectul dezbaterilor pro și contra, adică dacă vaccinul este sigur atunci când îl administrezi și dacă vaccinul determină protejarea copiilor care sunt vaccinați, aceste două elemente sunt extrem de bine documentate. Nu există nicăieri în România sau în Uniunea Europeană o situație în care să se pună pe piață vaccinuri care nu sunt sigure sau nu sunt eficiente.

De ce în urmă cu 10 ani aveam o acoperire de vaccinare bună, în jurul valorii de 95%, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind sigură, nu pentru individ, ci pentru comunitate, iar acum este mult mai slabă? Situația acoperirii vaccinării la nivel național. Dacă discutăm despre vaccinul rubeolă-rujeolă-oreon, situația de acoperire este de 86% pentru prima doză, care se administrează la vârsta de un an, și circa 66-67% pentru doza a doua care se administrează la vârsta de 5 ani. O protecție eficientă împotriva rujeolei o reprezintă doar prin vaccinarea a două doze.

Dacă în medie avem 66% la nivel național, există județe, cum este Constanța, care au o acoperire vaccinală superioară acestei valori, dar există și județe unde epidemia evoluează cel mai rapid, unde acoperirea vaccinală este undeva la 50%. O medie pe un județ de 50%, arată că avem localități unde acoperirea este de 80% și alte localități unde avem acoperire de 20%. Avem un număr mare de cazuri, în vestul țării, unde sunt 1.000 de cazuri de ruejolă în fiecare județ, iar numărul de decese la nivel național a ajuns la 27.

Este foarte îngrijorător și să știți că boala poate să afecteze și adulții. Am avut un caz săptămâna trecută, în Dolj, în care o mămică de 15-16 ani, care nu fusese vaccinată și nu a avut rujeolă în copilărie, a dat lapte fătului și a infectat copilașul în vârstă de 4 luni și a murit” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președinte al Societății Române de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Postacii de mai jos, postacii vietii frustrate nu au inteles nimic iar neuronul lor nu poate debita in scris decat injurii..dar oare cine ii baga in seama pe prostaci
1
4
Muje Fagadau, Rafila, Bodog etc. Cati morti sunt de pe urma gripei? 25 numai in 2017 sau mai multi? Aici nu mai este epidemie? Se aude, limbricilor?
2
1
Mopsului bosumflat din prim plan i s-a facut antirabicul la timp?
4
3
Cum de nu a incaput in posa si vasnicul Grasa daaa,fara el nu se kka lumea.La interventi tel in upu se poate misca cu suncile toate sj botul de pupaza.La chesti serioase ii greu cu...
2
1
cel de linga dvs dnl-e prim ii presedintele cas cta.are privirea in pamint asta sa fie semn de supunere politica.de capacitati menegeriale nu se pune problema aici.nu calca in urmele dnl-ui mocanu nici de acum in hahat ani.
5
2
Nu scapa ocazia sa iasa ca paduchele in fata. Parca ar fi lafel ca Mazare.
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218