REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Când şi în ce condiţii pleacă medicul Mocanu de la conducerea Spitalului Mangalia

Când şi în ce condiţii pleacă medicul Mocanu de la conducerea Spitalului Mangalia

Replica API 3 octombrie 2015 | 00:00 2057

Bani versus meserie

Bani versus meserie

Liviu Mocanu

Managerul Spitalului Municipal Mangalia, dr. Liviu Mocanu, va lua în calcul să renunţe la funcţia de conducere deţinută în prezent numai dacă va încasa un salariu mai mare ca medic anatomopatolog. Numele său ar fi fost luat în discuţie pentru un nou mandat de preşedinte la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, însă dr. Mocanu susţine că nu intenţionează să revină la fostul loc de muncă, precizând că: „Nu tind spre nici un fel de funcţie de conducere”. Facem precizarea că jr. Dragoş Poteleanu a fost demis din funcţie în timp ce se afla în concediu.

„Nu am în intenţie aşa ceva. Este sigur ce vă spun. Nu ştiu a cui este propunerea. Nu ştiu a cui a fost ideea. Probabil că a unor oameni care se ocupă doar de propuneri. Sunt la spital, anatomopatolog. Aici o să rămân o perioadă de timp, să terminăm acreditarea”, a declarat dr. Mocanu. Întrebat dacă mai vrea să revină pe funcţia de preşedinte al CJAS, medicul a declarat: „Nu mai vreau”. Care ar fi motivul?

„Vreau să mă ocup de profesie. Atât. Să termin şi cu managementul şi să mă ocup de profesie. Dacă se vor mări salariile, nici o secundă nu stau pe gânduri. Atâta timp cât salariul meu va fi mai mare decât orice salariu de conducere, voi rămâne strict pe anatomie patologică. Cam acesta este argumentul de bază. Atâta timp cât rămâne valabilă propunerea de a se mări salariile, iar grila de salarizare la medici va fi în regulă… să sperăm că aşa va fi. Eu nu tind spre nici un fel de funcţie de conducere, inclusiv de la Spitalul Mangalia plec ca manager liniştit, imediat, fără nici un fel de probleme.

Pe mine mă interesează să îmi practic profesia şi să câştig un ban liniştit, să-mi plătesc ce am de plătit şi cu asta basta. Dacă apare mâine o Ordonanţă de Urgenţă care spune că salariile se micşorează pentru medici, s-ar putea să mă organizez pentru o funcţie de conducere. Cel mai probabil tot la Spitalul Mangalia. La Casa de Asigurări dacă m-aş duce nu aş putea să-mi practic profesia.

Este un mare handicap pentru mine. Am stat aproape patru ani, timp în care nu am putut să-mi practic profesia de medic şi cred că mi-a fost de ajuns”, a declarat dr. Liviu Mocanu. Cât despre demiterea tuturor preşedinţilor de la casele de sănătate, dr. Mocanu spune că nu este o noutate. „S-a mai întâmplat. Eu am dat în patru ani trei examene, între 2005-2009. Există o prevedere legală în contractul de management care spune că în cazul în care indicatorii de performanţă se vor modifica cu mai mult de 50% din cei pe care îi ai ca manager mai ai voi să dai un alt examen. Probabil că s-au introdus parametri suplimentari pentru că au apărut multe modificări în ceea ce priveşte normele de aplicare a contractului cadru.

A apărut cardul de sănătate, raportările online, alte tipuri de servicii şi probabil că aceasta a fost ideea. (…) Sistemul este organizat pe verticală, se stabilesc indicatori. Spre deosebire de alte părţi ale ţării unde nu există indicatori de performanţă, la manageri vorbim de trei ani şi la preşedinţii de casă patru ani. Bine că există aceşti indicatori. Dacă fiecare îşi face treaba rămâne, dacă nu pleacă mai repede”, a conchis dr. Mocanu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102