REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Castelu rămâne fără primar

Castelu rămâne fără primar

Replica API 16 noiembrie 2013 | 00:00 223

Judeţul incompatibililor devine judeţul condamnaţilor

Judeţul incompatibililor devine judeţul condamnaţilor

Constanţa devine, dintr-un judeţ al aleşilor locali certaţi cu Agenţia Naţională de Integritate, un judeţ al condamnaţilor. În timp ce unii primari aşteaptă cu sufletul la gură deznodământul în procesele cu ANI - dacă rămân sau nu pe funcţii -, alţii primesc deja lovituri în instanţă, de data această în speţe care nu au legătură cu incompatibilitatea. Exemplul cel mai edificator este cel al primarului din comuna Castelu, Nicolae Anghel, care a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu. Decizia aparţine Curţii de Apel Constanţa, ea fiind dată vineri, 15 noiembrie.

În primă fază acesta a fost achitat de către Judecătoria Medgidia, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a formulat recurs. "Schimbă încadrarea juridică din infracţiunea prev. de art. 246 cod penal - abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in infracţiunea prev. de art. 249 cod penal - neglijenţă in serviciu. In baza art. 249 alin. 1 cod penal, condamnă pe inculpatul Anghel Nicolae la pedeapsa de 6 luni închisoare. În baza art. 81 cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 6 luni închisoare. In baza art. 82 cod penal, durata suspendării condiţionate a pedepsei aplicate este de 2 ani şi 6 luni, compus din 6 luni durata pedepsei aplicate şi 2 ani termen de încercare. Atrage atenţia inculpatului asupra nerespectării disp. art. 83 cod penal, privind revocarea suspendării condiţionate în cazul săvârşirii de infracţiuni în cursul termenului de încercare. Ia act că partea civilă Muflic Dumitru a renunţat la calitatea de parte civilă în procesul penal. Menţine celelalte dispoziţii. În baza art. 192 cod pr. penală, obligă inculpatul la 2500 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă", se arată pe portalul instanţelor. Având în vedere această condamnare, primarul riscă să-şi piardă funcţia. În momentul în care decizia instanţei va fi comunicată Prefecturii judeţului Constanţa, prefectul poate emite ordinul de eliberare din funcţie a lui Nicolae Anghel.

Există precedente!

Precedente există, iar ca exemplu oferim cazul lui Leontin Duţă, primarul din Biled, care a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara, în februarie, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru deturnare de fonduri europene şi fals în declaraţii şi înscrisuri publice. Presa din Timişoara notează că "ordinul vizând încetarea de drept a mandatului primarului (Leontin Duţă - n.r.) a fost emis zilele acestea, întârziere pusă de prefectul Eugen Dogariu pe seama corespondenţei interinstituţionale". Ordin poate fi, însă, atacat în contencios administrativ de către primarul eliberat din funcţie, în termen de zece zile, urmând ca, dacă rămâne valabil, în termen de 90 de zile să fie organizate alegeri locale. Pentru cei care se îndoiesc de faptul că primarul comunei Castelu chiar poate rămâne fără funcţie, mai oferim un exemplu, de data aceasta din 2011: la acel moment, prefectul de Timiş semna ordinul prin care constata încetarea mandatului lui Dorel Demea, primar al comunei Sânandrei. Demea fusese condamnat definitiv de Curtea de Apel Timişoara pentru falsificarea unor dispoziţii de primar şi de împroprietărirea ilegală a unei alte persoane cu două parcele de teren din comuna Sânandrei în suprafaţă totală de peste 4400 de metri pătraţi. Dorel Demea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de trei ani şi cu interzicerea dreptului de a fi ales ca primar sau în orice funcţie publică, după cum nota presa din Timişoara acum doi ani. Vom reveni.

Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108