REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Cazanciuc: Avem în atenție modificare legii de executarea pedepselor privind clarificarea caracterului științific al unor lucrări

Cazanciuc: Avem în atenție modificare legii de executarea pedepselor privind clarificarea caracterului științific al unor lucrări

Replica API 1 iulie 2015 | 00:28 240

Ministerul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat marți că în prezent există mai multe propuneri de modificarea Legii privind executarea pedepselor pentru a se aduce clarificări referitoare la ce înseamnă caracterul științific al unor lucrări.

Precizarea ministrul vine după ce au fost semnalate mai multe probleme legate de faptul că anumite persoane, aflate în penitenciare pentru executarea unor condamnări, printre care și George Becali și Gheorghe Copos, care au scris cărți în baza cărora au beneficiat de reducerea pedepselor, iar în cazul unora au apărut și acuzații de plagiat.

Referitor la necesitatea unei modificări astfel încât cei care scriu cărți în penitenciare să treacă printr-un alt filtru în afară de cel de la ANP, Cazanciuc a arătat că sunt mai multe propuneri de modificare a legislației în această materie.

"Caracterul științific nu este ușor de stabilit. Există o dispută inclusiv în mediul universitar pe ce înseamnă științific în această materie. Există în analiză mai multe propuneri în momentul de față atât la MJ, la ANP cât și la CSM. Dacă vorbim de brevet de invenție lucrurile sunt mai simple pentru cineva certifică dacă este vorba de o invenție printr-un brevet. La caracterul științific lucrurile sunt, să spunem, mai greu de stabilit într-un anumit șablon așa că în momentul de față avem acest dialog cu mai multe instituții pentru a aduce puțină rigoare. Este în atenția noastră o propunere în acest sens. Cadrul legal în vigoare este din 2006 și în mod cert este nevoie de aducerea lui în actualitate", a afirmat Cazanciuc, la sediul CSM.

DNA a comunicat că a transmis în 27 aprilie o notă Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției în care cerea să aprecieze asupra oportunității inițierii unor modificări legislative în această materie.

Nota se referă la dispoziția potrivit căreia 'în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate' (prevăzut de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218