REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
27.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Cazinoul din Constanţa, simbol al oraşului

Cazinoul din Constanţa, simbol al oraşului

Replica API 31 martie 2017 | 00:00 322

Cu o istorie de mai mult de un secol, Cazinoul din Constanţa este cu siguranţă simbolul oraşului cu cea mai mare notorietate. Localizat pe faleză, este aproape de Piaţa Ovidiu, dar şi de Portul Tomis. Cel mai fotografiat obiectiv turistic din Constanţa poate fi admirat din păcate doar la exterior, căci clădirea este momentan nefuncţională şi nu este deloc deschisă publicului. Necesitatea unei campanii ample de reparaţii este vizibilă.

Dacă la exterior sunt necesare lucrări mai degrabă la faţadă, în interior starea de degradare avansată impune o renovare completă, pentru redarea cu adevărat a clădirii în circuitul turistic şi chiar economic al oraşului. În ultimii ani, întreaga zonă a falezei şi a Centrului Istoric din Constanţa (zona peninsulară, cu Piaţa Ovidiu) a fost angrenată într-un proces de reabilitare demarat de Primărie, cu fonduri europene. Cazinoul din Constanţa a fost însă ocolit, soarta sa fiind neclară, cu responsabilitate pasată adesea de la o autoritate la alta. S-au discutat diverse idei, însă în lipsa unei soluţii degradarea clădirii se accentuează permanent...

Construit în anul 1909 şi inaugurat oficial în anul 1910, Cazinoul a strălucit în zilele sale de glorie, prezent în zona de promenadă încă din perioada ce a precedat Primul Război Mondial. Aproape de hotelurile cu notorietate în oraş la vremea respectivă şi practic în centrul tuturor evenimentelor, Cazinoul din Constanţa a fost utilizat pentru divertisment şi baluri, în special în scopul atragerii turiştilor pe litoralul Mării Negre.

Iniţial, Cazinoul includea o sală de dans, două săli de lectură, două săli de jocuri plus o terasă. Mai târziu s-a adăugat şi o sală de restaurant. Prestigiul său era cunoscut în întreaga ţară, dar şi peste hotare, căci numeroşi turişti străini vizitau această locaţie, bucurându-se de facilităţile oferite. Interesant este că, înaintea deschiderii Cazinoului, în zonă a existat o altă construcţie, din lemn, un loc pentru spectacole de teatru, baluri şi alte evenimente. Faleza a fost aşadar de foarte mult timp locul perfect pentru un asemenea centru de divertisment.

Procesul de construcţie a început în anul 1904, iniţial optându-se pentru un plan al arhitectului Petre Antonescu. Viziunea acestuia includea un stil arhitectonic specific tradiţiilor româneşti. Chiar după începerea construcţiei, planul a fost modificat: noul arhitect responsabil de proiect, Daniel Renard, a optat pentru stilul Art Nouveau, cu diverse influenţe ale epocii.

Prestigiul demn de termenul de cazino (practic termenul original şi nu cel actual, de cazino) este resimţit şi astăzi, în ciuda stării deloc fericite a clădirii. Cel mai probabil, după restaurare, se va transforma într-o locaţie de lux, indiferent că va fi utilizat ca restaurant sau chiar sală de jocuri tip cazino.

Cazinoul din Constanţa nu este doar parte din fotogafiile personale ale majorităţii turiştilor ce ajung în oraş, ci este "vedetă" chiar în filme şi cărţi. În ceea ce priveşte viitorul său, cele mai recente informaţii indică o începere a procesului de renovare chiar în acest an, costurile fiind estimate la aproximativ 10 milioane de euro. Lucrările ar urma să dureze 24 de luni, deci în 2019 există şanse ca această clădire să îşi recapete deplin strălucirea istorică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369