REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
19.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CCR: Ordonanţa traseiştilor, neconstituţională. Primarii, răsuflă uşuraţi. Consilierii, pe făraş

CCR: Ordonanţa traseiştilor, neconstituţională. Primarii, răsuflă uşuraţi. Consilierii, pe făraş

Replica API 21 ianuarie 2015 | 00:07 128

Decizie a Curţii

Decizie a Curţii

Sursa foto: gazetadecluj.ro

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, marţi, neconstituţională ordonanţa care a permis aleşilor locali să migreze de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Magistraţii susţin că Parlamentul trebuie să decidă care sunt efectele juridice ale deciziei lor şi ce se întâmplă cu aleşii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare.

Judecătorii CCR au decis, cu majoritate de voturi că ordonanţa este neconstituţională şi că Parlamentul urmează să reglementeze, prin legea de respingere, „măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale”, se arată în comunicatul emis de CCR. Această indicaţie a CCR cu privire la efectele juridice ale respingerii legii sunt motivate prin art.115 alin. (8) şi art.147 alin. (2) din Constituţia României. Cel dintâi, face referire la delegarea legislativă şi la ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. La alineatul 8, se specifică faptul că „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei”, iar cel de-al doilea la deciziile CCR, unde, la alineatul 2, se specifică faptul că „în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale”.

Când „pe persoană fizică” eşti scăpat basma curată!

Cu alte cuvinte, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care au migrat nu îţi vor pierde mandatele, însă consilierii locali şi judeţeni, da, întrucât aceştia au fost aleşi pe liste. O decizie salutată de primarul de la Poarta Albă, Vasile Delicoti. „Mandatul a fost pe liste, nu personal, aşa cum este la Consiliul Judeţean, la preşedinte sau la primari, unde este personal, pe când la consilieri este pe liste. Este corectă (decizia – n.r.), pentru că mandatul nu este al consilierului. Poate din lista de 15 consilieri nominalizaţi, poate al 15-lea a avut popularitate, dar nu a fost pus de şeful de partid şi oamenii au votat lista datorită altuia, nu datorită respectivului care a plecat. Nu mi se pare corect să plece (consilierul – n.r.) cu mandatul. Poate să plece, democratic, dar din partid, el ca persoană. El modifică rezultatul alegerilor plecând cu mandatul. Oricine poate pleca, este dreptul său constituţional, dintr-un partid într-altul, dar ca persoană, nu cu mandatul de consilier. Mandatul de consilier a fost obţinut de partid. Dacă partidul a luat 20, 30, 50%, a avut un număr de mandate. Acelea sunt ale partidului, nu ale persoanei. Atunci, nu se justifică. Tu, Popescu Ion, pleci dar iei şi mandatul după tine? Păi, n-a fost al tău!”, a spus Delicoti, pentru „Replica”. Prevederile OUG 55/2014 au permis migraţia aleşilor locali, într-o perioadă de 45 de zile, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul. Înainte de alegerile prezidenţiale, aproximativ 500 de primari au optat pentru trecerea la PSD. OUG 55, picată în Camera Deputaţilor în luna septembrie a anului trecut, a intrat în decembrie la votul în plen. Deşi, a avut raport de respingere, ordonanţa a trecut, cu 86 de voturi, un singur vot în plus!

De cealaltă parte, fostul consilier județean, Mihai Petre, liderul formațiunii locale a asociației M10, susține că situația consilierilor ar putea fi salvată în ultimul moment chiar în Parlament, unde se poate întâmpla „orice bazaconie”.

„OUG 55 a avut un efect de bumerang asupra lui Victor Ponta. A sperat că la pachet cu primarii migratori vor veni și voturile acestora, lucru care nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, mai ales primarii, care de la o zi la alta au trecut de la campania pentru PDL-PNL la campania pentru PSD, au enervat mult mai multă lume decât se aștepta prezidențiabilul PSD. Deci, în loc să primească voturi, Ponta a pierdut atât electoratul primarilor migratori, cât și pe cei nehotărâți care s-au enervat și au ieșit din casă pentru a sancționa inclusiv acest grav derapaj. Decizia CCR este corectă. Din păcate, cred că aplicarea ei va fi pervertită de Parlament. Din punctul meu de vedere, atât primarii, cât și consilierii migratori, ar trebui să-și piardă mandatele. Oricum, nici unii nici alții nu se mai pot întoarce de unde au plecat pentru că vor fi dați afară, pe bună dreptate. Cel mai probabil, Parlamentul va legifera protecția primarilor, iar în privința consilierilor, Dumnezeu cu mila! Sigur, ar fi o soluție discriminatorie, însă în actualul Parlament se poate întâmpla orice bazaconie”, a spus Petre, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367