REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ce contribuții financiare a aprobat Guvernul pentru românii din afara țării

Ce contribuții financiare a aprobat Guvernul pentru românii din afara țării

Replica API 13 aprilie 2015 | 09:09 530

Sesiunea ianuarie – februarie

Sesiunea ianuarie – februarie

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a anunțat publicarea rezultatelor sesiunii de finanţare -ianuarie 2015. Astfel, potrivit DPRRP, în cadrul acestei sesiuni, au fost înregistrate un număr de 671 cereri de finanţare, dintre care 140 de cereri au întrunit punctajul de minimum 25 de puncte şi au fost aprobate spre finanţare, 334 de cereri nu au întrunit punctajul necesar, iar 197 de cereri nu au fost admise în etapa de evaluare şi selectare, fiind declarate neeligibile.

De cea mai mare sumă beneficiază Întreprinderea Colectivă Redacţia Ziarului Minorităţii Naţionale Româneşti din Ucraina, „Zorile Bucovinei”, care va primi peste 99.000 lei, după o lungă perioadă de solicitări adresate Guvernului României din partea publicației. O altă publicație în limba română, din Ucraina, săptămânalul social-politic şi de cultură, „Libertatea Cuvântului”, pentru care au fost alocați peste 27.000 lei. Aromânii din Albania au primit, la rândul lor, sume consistente, precum Asociația Culturală „Aromânii din Albania” (peste 26.000 lei), Liga a rămănilor dit Arbinișie (peste 58.000 lei) sau Organizatia per Menaxhimin e Destinacionit (peste 35.000 lei).

Alte sume au plecat și în Republica Moldova, către AO OWH TV Studio, pentru Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF - secţiunea cadRO (peste 35.000 lei) sau la Comunitatea religioasă Parohia Ortodoxă Română Nașterea Cinstitului Proroc, Înaintemergătorul și Botezătorul Ioan (peste 48.000 lei). Aceeași sumă a fost aprobată și portalul de știri unimedia.md, pentru „susținerea și consolidarea capacităților presei online de limbă română”. De asemenea, statul român va asigura și a doua ediție a taberei pentru elevi „Românii de pretutindeni”, pentru care a alocat peste 67.000 lei.

Societatea Culturală Română „Dacia” din Kazakhstan, a primit peste 23.000 lei, pentru împlinirea a 10 ani de activitate, iar Romania Levant Association, din Liban, va beneficia de peste 22.000 lei, pentru Programul cultural şi educativ al comunităţii româneşti în Liban pentru anul 2015.

Societatea Makedon – Armână, respingeri pe bandă

Aplicația asociației aromânilor/vlahilor din Albania a fost respinsă, aceasta solicitând publicarea revistei lunare bilingve „Aromânii/Vlahii din Albania”. Asociația „Ave”, a românilor din Bulgaria, constant atacată de autoritățile bulgărești, a fost la rândul ei lipsită de finanțare, fiind respinse aplicațiile pentru înființarea unui centru de informare și logistică în Vidin și pentru editarea revistei „Salut Românesc”. Nici Asociația Vlahilor din Bulgaria nu a primit finanțare pentru publicația „Timpul”. Emisiunea de televiziune destinată românilor din Canada a fost la rândul ei respinsă, cât și ziarul online românesc din Grecia, romedia.gr.

De aceeași soartă a avut parte și editarea cotidianului național „Adevărul Moldova” și la fel și grupul editorial Litera, care dorea dotarea 900 de școli din Republica Moldova cu câte un set de cărți din colecția „Biblioteca pentru toți”. De asemenea, a fost respinsă și aplicația Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români, care dorea finanțare pentru cea de-a șasea ediție a „Reuniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni”. Asociația Română de Film şi Televiziune va fi lipsită de finanțare pentru realizarea unui film documentar despre problematica meglenoromânilor, la fel și Asociația Societatea Makedon – Armână, căreia i-au fost respinse trei aplicații, respectiv pentru „Tradiţii şi spiritualitate - identitatea unui popor”, „O înţelegere a globalizări prin păstrarea tradiţiilor” și „Transmiterea tradiţiilor către generaţiile viitoare - metode clasice şi metode inovative”.

Au fost declarate neeligibile mai multe aplicații, fie pentru că au depășit plafonul, fie pentru că dosarele au fost incomplete. Vorbim aici de British Columbia Romanian Community Center, pentru „Festivalul Portului Popular Românesc al românilor din British Columbia, Canada” (dosar incomplet) sau Parohia Ortodoxă Română Bunavestire din Munchen, pentru construcția unei biserici din lemn în stil maramureşean (depășește plafonul). Acestora li se alătură Camera de Comerț și Industrie a României în Italia, pentru proiectul „Dacia – Televiziunea Românilor” (dosar incomplet), „Asociaţia părinţilor care doresc ca şi copiii lor să înveţe limba română în şcoli”, pentru ateliere de limbă română (dosar incomplet) sau Organizația Publică „Asociația Românilor din Odessa Nistru”, pentru Achiziționarea costumelor tradiționale românești pentru ansamblul de dans popular românesc „Mărțișor” (depășește plafonul).

Potrivit DPRRP, eventualele contestaţii privind rezultatele procesului de evaluare şi selectare a proiectelor pot fi transmise către MAE – DPRRP în termen de 5 zile de la data înştiinţării, în conformitate cu prevederile Ghidului de Finanţare, prin poştă cu confirmare de primire, prin email (pe adresa dprrp@mae.ro) sau pot fi depuse direct la registratura MAE – DPRRP.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369