REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce efecte va avea legea „Dai casa şi scapi de datorii”

Ce efecte va avea legea „Dai casa şi scapi de datorii”

Replica API 28 noiembrie 2015 | 00:00 198

Poziţii contradictorii

Poziţii contradictorii

Legea dării în plată, zisă şi “dai casa şi scapi de datorii”, a generat în spaţiul public reacţii contrare, din partea a două tabere clar conturate, cu justificări şi sentinţe, şi cu estimări legate de ceea ce se va întâmpla în viitor, chiar dacă nu există un impact asupra efectelor acestui act normativ. Pe de-o parte, sunt iniţiatorul, deputatul Cătălin Zamfir, şi autorul moral al legii, avocatul Gheorghe Piperea, precum şi clienţii băncilor, şi pe de altă parte BNR, asociaţia băncilor şi patronatul băncilor, notează cotidianul.ro.

Primii susţin că legea îi ajută pe cei 800.000 de datornici şi că de acum în colo băncile vor fi nevoite să negocieze dobânzile, ratele şi comisioanele cu clienţii lor, iar cei din tabăra bancară anunţă mari probleme pentru câteva instituţii de credit, care sunt pe cale să dea faliment. Un punct de controversă se referă la modul cum se aplică legea, la contractele în vigoare sau doar la cele în viitoare. Să cumperi o casă nu este un joc de poker, ci reprezintă o responsabilitate pe care ţi-o asumi pentru 30 de ani, au declarat avocatul Gheorghe Piperea şi deputatul Dan Cătălin Zamfir, ca răspuns la acuzaţiile Asociaţiei Române a Băncilor, potrivit cărora Legea dării în plată va duce la anumite deviaţii în comportamentul consumatorilor, care pot să contracteze credite, iar după 2-3 ani să lase bunul băncii fără explicaţii.

“Cei care-şi cumpără o casă au planuri pe 25 de ani. Plătesc nu numai avansul, ci îşi angajează toate veniturile pe termen lung. Nu cred că este posibil acest gen de poker şi nu ne referim la aceste situaţii. Noi vorbim de cazurile în care consumatorii sunt captivi băncilor. Aceşti oameni au achitat 25% din credit, iar timp de 7 ani au mai plătit încă 30%-40% din sumă. Vă garantez că nimeni nu va lăsa casa băncii în această situaţie, din proprie iniţiativă, ci pentru că este forţat de situaţia în care se află”, a declarat Piperea.

În opinia acestuia, cel mai important efect al dării în plată este întărirea poziţiei de negociere a clientului în faţa băncii: “De obicei, persoana fizică este foarte slabă în negocierile cu banca şi de aceea nu este băgată în seamă. Această lege reprezintă un mijloc de a determina banca să negocieze, lucru pe care nu îl face de ani de zile, asta pentru că acest comportament a fost întotdeauna andosat de Banca Naţională a României”. De partea cealaltă, Asociaţia Română a Băncilor, susţine că actul normativ va restricţiona drastic accesul la finanţare prin posibila majorare a avansului, urmând să pericliteze piaţa creditului imobiliar şi să aibă efecte nefavorabile asupra dezvoltatorilor imobiliari şi sectorului construcţiilor. Preşedintele ARB, Sergiu Oprescu, susţine că vom vedea o scădere a numărului de tran¬zacţii, acces la credit mai greoi, inclusiv în cazul dez¬voltatorilor imobiliari, iar anumiţi dezvoltatori imobiliari vor avea probleme în a vinde casele. „Se va lua în calcul volatilitatea preţului imobilelor în România. Astfel, acest lucru va implica un avans mai mare şi, implicit, un preţ care să ţină cont de faptul că acest credit poate să fie rambursat în avans oricând. Asistăm la un recul al dezvoltării pieţei imobiliare, cu efecte colaterale greu de identificat în acest moment, cu impact pe ori¬zontală, asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei construcţiilor, industriei materialelor de construcţii, impact care astăzi nu se poate identifica”, a declarat Oprescu, citat de cotidianul.ro. Conform BNR, impactul legii asupra sistemului bancar se ridică la aproximativ 2-4 miliarde de lei.

În prezent, creditele ipotecare pentru locuinţe reprezintă 47% din total, iar dacă se adaugă şi creditele de nevoi personale cu ipotecă, se ajunge la 64%. Rata de neperformanţă pentru aceste credite atinge 6,3% - 6,4%, conform băncii centrale. Membrii Consiliului Patronatelor Bancare au anunţat că se vor adresa Preşedinţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe legea privind darea în plata, invocând retroactivitatea şi încălcarea dreptului de proprietate, conform lui Bogdan Preda, directorul executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din România.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108