REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

CE LOVITURĂ! Mircea Băsescu, CONDAMNAT cu EXECUTARE

CE LOVITURĂ! Mircea Băsescu, CONDAMNAT cu EXECUTARE

Replica API 17 iunie 2016 | 00:12 245

Ar putea ispăşi, din cei 4 ani, doar câteva luni

Ar putea ispăşi, din cei 4 ani, doar câteva luni

Mircea Băsescu

Curtea de Apel Constanţa, la data de 16 iunie anul curent, a decis ca Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, să fie condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar Marian Căpăţână, la 3 ani cu executare. Decizia este definitivă. Iniţial, pe 8 ianuarie 2016, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Mircea Băsescu la 4 ani cu executare, iar pe Marian Căpăţână, la 3 ani. Dar decizia nu a fost definitivă şi a urmat apelul, Mircea Băsescu fiind rejudecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării. Imediat ce a aflat decizia judecătorilor, Mircea Băsescu a declarat: „Da, mi se pare nedreaptă decizia”.

Mircea Băsescu s-a predat la IPJ

În jurul orei 13.00, fratele fostului preşedinte al României a plecat, împreună cu avocatul său, Nelu Taşcă, spre IPJ Constanţa, pentru a se preda. Avocatul, însă, a precizat că sunt mai multe contradicţii, dar nu se poate pronunţa până nu apare motivarea judecătorilor. „E o decizie pe care trebuie s-o respectăm. Nedreaptă, dar trebuie s-o respectăm. În funcţie de excepţia de neconstituţionalitate invocată de Mircea Băsescu care se va judeca pe 30 iunie la Curtea Constituţională, şi în funcţie de motivarea instanţei de apel care, pare contradictorie, vom vedea ce căi extraiordinare de atac avem în ţară şi le vom urma. Am invocat excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor, respectiv aspectul care spune că ‘lasă să creadă că are influenţă asupra unor magistraţi’“, a spus avocatul. În cursul după amiezii de joi, 16 iunie a.c., Mircea Băsescu a fost dus la Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde îşi va ispăşi pedeapsa. Din cei 4 ani de pedeapsă, Mircea Băsescu r putea ispăşi doar câteva luni, dacă luăm în considerare că are peste 60 de ani, dar şi faptul că se scade şi perioada în care s-a aflat în arest preventiv.

Minuta instanței:

„Respinge apelurile declarate de apelantul inculpat Adrian Căpățână şi apelantul Anghel Florin împotriva sentinţei penale nr.5/08.01.2016 pronunţată de către Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.5412/118/2014, ca nefondate. În baza art.421 pct.2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi apelantul inculpat Băsescu Mircea împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.291 alin.2 Cod penal, în referire la art.112 alin.1 lit. d Cod penal, dispune confiscarea specială de la inculpatul Adrian Căpățână a sumei de 265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii. În baza art.422 raportat la art.393 alin.3 Cod procedură penală, ridică măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei nr.227/P/2014 din 08.07.2014 asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului Mircea Băsescu Înlătură din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind confiscarea specială a sumei de 265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii, de la inculpatul Mircea Băsescu. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă apelanţii Adrian Căpățână şi Anghel Florin la plata a câte 800 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, restul cheltuielilor judiciare avansate în faza apelului rămân în sarcina statului. Definitivă“.

Reacţia lui Traian Băsescu; Doiniţa Băsescu: „Ce se întâmplă este un lucru pe care nu-l merităm”

La aflarea veștii că fratele său urmează să-și petreacă perioada imediat următoare în pușcărie, Traian Băsescu a reacționat și a postat un mesaj pe pagina sa de facebook. "În privinţa condamnării fratelui meu, nu am de făcut nici un comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu. Este o hotărâre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată, din câte înţeleg", a scris fostul președinte al României pe pagina sa de socializare. De cealaltă parte, Izaura Anghel, fiica lui Bercea Mondial, care apare în calitate de parte vătămată în acest dosar, este nemulțumită de faptul că nu se mai confiscă de la Mircea Băsescu cei 265.000 de euro. La rândul ei, Doinița Băsescu, soția lui Mircea Băsescu, a declarat: "Suntem căsătoriți de 35 de ani și îl cunosc pe soțul meu. Mă doare că lumea în interpretează așa cum vrea, după cum își închipuie ea. Ce se întâmplă este un lucru pe care nu-l merităm. Mereu am crezut în niște valori și le-am și respectat. Nu este ușor. Eu cu familia lui Bercea Mondial nu am mai avut asemeenea discuții". Întrebată ce fel de discuții avea familia Băsescu cu clanul Bercea, aceasta a răspuns: „Eu cu ei nu aveam discuții. Îmi spuneau că e bolnav (n.red. - Bercea Mondial), că are boală la inimă, că e nevinovat. Ce să-i spui? Să-l dai pe ușă afară“, a completat soția lui Mircea Băsescu.

Liliana CHIRU, Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614