REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cea mai mare evazionistă din Constanţa şi-a băgat toată familia în afaceri cu petrol

Cea mai mare evazionistă din Constanţa şi-a băgat toată familia în afaceri cu petrol

Replica API 29 august 2011 | 00:00 1287

Aida Denisa Jipa este anchetată de ani de zile pentru prejudicii record

Aida Denisa Jipa este anchetată de ani de zile pentru prejudicii record

O afaceristă născută în Bacău şi stabilită în Constanţa, după o escală de câţiva ani în Ploieşti (bifând astfel cele mai mari trei focare de evaziune cu petrol din ţară) înfiinţează pe bandă rulantă firme ce se ocupă de comerţul cu produse petroliere, le trece pe cele mai vechi pe numele unor ţărani ucrainieni care nici nu ştiu unde se află România pe hartă şi tranzacţionează combustibili de milioane de euro, deşi este cercetată de DNA, de ani de zile, pentru prejudicii record. Este vorba despre Aida Denisa Jipa, de 43 de ani, reţinută în iunie 2009 de către poliţiştii constănţeni de la Transporturi, după ce Garda Financiară a stabilit în dreptul acesteia un prejudiciu de peste 1 milion de euro, rezultat din evaziunea fiscală cu motorină. Aceeaşi Jipa era însă o clientă fidelă a Gărzii, atât din Constanţa, cât şi din Prahova, afacerista fiind prinsă, periodic, ca administrator a unor firme care făceau contrabandă cu produse petroliere. Practic, timp de mai bine de 10 ani de zile, Aida Denisa Jipa a prejudiciat bugetul de stat cu peste 16,5 milioane euro, numai până în ianuarie 2009, după cum arăta "Replica" în acea perioadă.

S-ar crede că răceala cătuşelor a stins setea de petrol a afaceristei, iar femeia s-a retras din afaceri, aşteptând liniştită să primească o pedeapsă cu suspendare sau să i se prescrie faptele, pentru a se putea apoi bucura de zecile de milioane de euro furate. Nimic mai fals. Ancheta Aidei Denisa Jipa merge merge ca unsă, adică bate pasul pe loc de la reţinerea sa în iunie 2009, iar DNA Constanţa încă lucrează la dosar. Situaţie care o plictiseşte la culme pe cea mai mare evazionistă din istoria Constanţei, dacă e să ne raportăm la prejudiciul creat bugetului de stat. Aşa se face că femeia s-a retras niţel din firmele vizate de anchetatori- SC Mycedius Shipping SRL, SC Mycedius SRL, ambele cu sediile în clădirea Petromin, din Poarta 2- a lăsat altele să dispară- SC Oil Provest SRL (comerţ cu piese auto), SC Best Engineering SRL (comerţ cu produse petroliere) şi SC Med Prod Corporation SRL (fabricarea articolelor din plastic), toate din Constanţa, dar şi SC Papapius Impex SRL Slănic (cedată, între timp unui traficant de droguri din Satu Mare, Gheorghe Mirieş, de 44 de ani), SC Decos Leather SRL Ploieşti şi SC Tricox Prod SRL Ploieşti- după care începem să asistăm la un lucru ciudat. Astfel, sesizăm că madama care a furat de la stat peste 16,5 milioane de euro prin evaziunea cu produse petroliere dispare din toate firmele anchetate de DNA, dar vedem cum apar alte firme, nou-nouţe, având ca domeniu de activitate comerţul cu produse petroliere, patronate de alţi Jipa. Cum ar fi Aurora Cătălina Jipa, fostă Ionescu, de 33 de ani, domiciliată în Constanţa, pe bulevardul Mamaia nr.68, Niculae Jipa, de 55 de ani, din Ploieşti sau Andrei Jipa, de 33 de ani, fiul lui Niculae sus-menţionat şi domiciliat în Constanţa, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 191. Evident, toate sunt rudele campioanei evaziunii din Constanţa, Aida Denisa Jipa, şi continuă tradiţia familiei în afaceri cu petrol.

Clanul Jipa, partener de afaceri cu Ponta

Cât de legale sunt aceste noi afaceri cu petrol, nu ştim încă, pentru că firmele sunt abia scoase din cuptor, dar, pe lângă pedigree-ul Aidei, mai observăm câteva tipare arhicunoscute atunci când vine vorba despre firme fantomă şi reţete de evaziune. Astfel, Aurora Cătălina Jipa este proaspăt patroană de firmă petrolieră, să-i trăiască; este vorba despre SC Big Star Oil SRL, înfiinţată în Bucureşti în aprilie 2011, Jipa fiind aici asociată cu Eleonora Nicoleta Burcea, de 23 de ani, din Capitală, o prezenţă constantă în firmele controlate de rubedeniile evazionistei Aida Denisa Jipa. Juna Burcea a deţinut, pentru foarte scurt timp, SC Distri Oil Investment SRL Bucureşti, înfiinţată în februarie 2010 alături de un alt membru al grupării, Călin Ştefan Gavrilescu Mogojan, de 51 de ani, din Bucureşti. Spunem foarte puţin timp pentru că, tot în 2010, Eleonora Nicoleta Burcea aplică reţeta atât de cunoscută Aidei Denisa Jipa şi trece firma de comerţ cu produse petroliere unui oarecare Ivan Grytsenko, de 28 de ani, din oraşul ucrainian Mikolaiv. Ucrainian reprezentat în România de un alt membru al grupării, bucureşteanul Ştefan Alexandru Prunaru Bondrea, de 34 de ani. Aceaşi Eleonora Nicoleta Burcea, parteneră de afaceri cu numeroasa familie Jipa, mai deţine SC Naval Transtone SRL Tulcea (transporturi marfă pe căi navigabile interioare) şi SC Delta Trading SRL Teleorman (împreună cu Niculae Burcea, de 46 de ani, tatăl său). Revenim la Aurora Cătălina Jipa şi spunem că locuieşte la aceeaşi adresă cu Aida Denisa Jipa, respectiv un apartament de la etajul 3 din blocul BI 4, de pe bulevardul Mamaia nr.68, din Constanţa, spaţiu cât se poate de aglomerat, din moment ce, tot aici, are adresa din buletin un alt membru al grupării, Cătălin Sorin Pantazi, de 29 de ani. Pantazi, Aurora Cătălina Jipa şi Andrei Jipa au preluat în 2005, de la Ion Ponta şi Daniela Florina Iordan firma Stephy's 2000 SRL, care deţine câteva spaţii de cazare în Costineşti.

Afacere marca Jipa: firmă care a vândut motorină de peste 5 milioane de euro, trecută pe numele unei ţărănci din Ucraina

Şi dacă tot am ajuns din nou la Andrei Jipa, trebuie să spunem că şi acesta deţinea o firmă care se ocupă de comerţul cu produse petroliere, SC Durstil Oil SRL Bucureşti. Bine instruit de, probabil, mătuşa sa, Aida Denisa Jipa (alături de care a controlat SC Mycedius Shipping SRL), Andrei Jipa a făcut ce-a trebuit făcut cu Durstil Oil SRL, după care a măritat-o, evident, unei ucrainience, Nina Mesonzhnik, născută acum 55 de ani în Azerbaidjan, în prezent mândră locuitoare a satului Hatapetovka, regiunea Krijopoli, Ucraina. Suntem curioşi dacă ţăranca ucraineancă Nina, cea posesoare de paşaport numărul AX 792612, ştie că firma sa din Bucureşti, Durstil Oil SRL, a declarat în 2009 o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro, dar asta e mai puţin important pentru cei din clanul Jipa, atâta timp cât motorina se vinde, iar banul iese.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367