A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.replicaonline.ro/rbin/data122000/foto r. s. vergatti dhc.jpg): Failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: module/modul-header.php

Line Number: 69

Backtrace:

File: /home/replicaonlinero/public_html/ar_application/views/module/modul-header.php
Line: 69
Function: getimagesize

File: /home/replicaonlinero/public_html/ar_application/views/template.php
Line: 2
Function: view

File: /home/replicaonlinero/public_html/ar_application/controllers/Home.php
Line: 184
Function: view

File: /home/replicaonlinero/public_html/ar_application/controllers/Home.php
Line: 71
Function: post

File: /home/replicaonlinero/public_html/index.php
Line: 329
Function: require_once

REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ceremonie de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa la Universitatea „Andrei Șaguna”

Ceremonie de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa la Universitatea „Andrei Șaguna”

Replica API 15 decembrie 2014 | 06:09 231

Universitatea „Andrei Şaguna” a acordat înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Radu Ștefan Vergatti, personalitate marcantă a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România – Secția Istorie și membru fondator al Fundației Europene „Nicolae Titulescu”.

Ilustrul istoric îmbogăţeşte strălucitul palmares al Doctorilor Honoris Causa ai Universităţii, în care sunt înscrise mari personalităţi ale elitei intelectuale româneşti contemporane: Academicienii Constantin Bălăceanu Stolnici, Mugur Isărescu, Alexandru Surdu, Cătălin Zamfir, Teodor Dima, Ion Dogaru, I.P.S. Mitopolit Laurenţiu Streza, Nicolae Văcăroiu, Ecaterina Andronescu, Liviu Maior, Vasile Cândea, Teodor Meleşcanu, Florea Dumitrescu ș.a.

Profesorul Radu Ștefan Vergatti s-a născut la 10 decembrie 1937, la București. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității Bucureşti în anul 1965, obține titlul de Doctor în Istorie, la aceiași Universitate în anul 1980. Exemplu remarcabil de dăruire și abnegație academică, a urcat toate treptele ierarhiei universitare, ajungând, în anul 1999, profesor universitar și conducător de doctorate, împărtăşind cu generozitate bogatele sale cunoştinţe şi valorile rodnicei sale experienţe.

Distinsul cercetător Radu Ștefan Vergatti, este o personalitate marcantă care se manifestă în mod strălucit în „arealul” istoric şi cultural românesc și internațional, fiind investit cu responsabilităţi pe care le onorează cu profesionalism în cadrul unor prestigioase instituții, asociaţii şi societăţi ştiinţifice, precum: Comisia Naţională de Genealogie Heraldică şi Sigilografie a Academiei Române; Secţia de Demografie a Academiei Române - secretar general; Societatea de Ştiinţe Istorice din România; Societatea de Istorie a Medicinei, Societatea de Geografie - Secţia de Geografie Istorică din S.U.A.; International Commitee of History, Milano și face parte din colegiile editoriale ale revistelor Geopolitica (Asociaţia de Geopolitică „Ion Conea”), Argesis (Muzeului Judeţean Argeş), și Analele Universităţii din Craiova. A condus, de asemenea, secţii ale unor Congrese internaţionale şi a participat la un număr mare de programe de cercetare, dezbateri şi sesiuni ştiinţifice, reuşind o fructuoasă colaborare cu specialişti din Anglia, S.U.A., Germania, Franţa, Italia, Polonia, Rusia, pe teme de istorie.

Ca rod al preocupărilor şi experienţei profesionale de o viaţă, Radu Ștefan Vergatti semnează o operă impresionantă: cărţi de autor (16), studii şi articole în lucrări colective şi în reviste de specialitate (159), lucrări științifice din domeniile istorie, demografie, geopolitică, economie.

A selecta câteva titluri este imposibil pentru că tot ceea ce a văzut lumina tiparului sub semnătura sa se înscrie în ceea ce numim, îndeobşte, lucrări de referinţă. Menţionăm, totuşi, două dintre cele mai valoroase prin proporţiile, substanţialitatea şi ineditul viziunii: Sfânta Alianţă: un model istorico juridic pentru o Uniune Europeană (Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 2004); Populaţie. Timp. Spaţiu – privire asupra demografiei istorice universale (Ed. Istros, Brăila, 2003), lucrare pentru care a primit premiul Premiul „A. D. Xenopol” al Academiei Române, în anul 2005.

Valoroasa activitatea profesională a istoricului român a fost apreciată cu importante alte premii și distincții, între care: Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Premiul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru harta istorică Evoluţia teritoriului S.U.A., Premiul Muzeului Naţional al României; Premiul Judeţului Argeş ş.a.

Decizia Senatului Uiversităţii „Andrei Şaguna” din Constanţa de a acorda profesorului universitar doctor Radu Ștefan Vergatti titlul de „Doctor Honoris Cauza ca simbol al recunoașterii valorii profesionale, academice și prestigiului său științific„ onorează o personalitate academică de prim rang, care de peste 40 de ani marchează puternic şi la înalt nivel cercetarea ştiinţifică naţională şi internaţională.

Universitatea „Andrei Şaguna” acordă această distincție academică cu parcimonie acelor personalităţi care îşi însuşesc valorile pe care şcoala şagunistă le cultivă de aproape un sfert de veac, valori care întăresc ideea de demnitate publică, de înaltă calitate şi profesionalism, responsabilitate faţă de imaginea naţiunii, faţă de valorile culturale româneşti şi implicit uiversale, valori sintetizate de nobila sa deviză „Litteris et Virtuti”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102