REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Cerere şi ofertă pe piaţa muncii din România: ce joburi vor tinerii şi ce li se oferă

Cerere şi ofertă pe piaţa muncii din România: ce joburi vor tinerii şi ce li se oferă

Replica API 25 iulie 2014 | 00:00 262

Capitala este oraşul care oferă cele mai multe joburi pe plan naţional, se caută mai ales specialişti tineri în special în IT, Relaţii Clienţi şi Vânzări, iar românii sunt atraşi în special de joburile din Vânzări, IT, Marketing şi Administraţie.

Acestea sunt principalele concluzii la care au ajuns specialiştii în recrutare din cadrul platformei SmartDreamers.com, care au realizat un studiu pornind de la oferta de joburi şi aplicări. Astfel, au fost identificate cele mai atractive domenii de activitate, precum şi oraşele şi judeţele cele mai active pe piaţa de recrutare.

Oferta de lucru din Bucureşti, peste cea din provincie

Bucureştiul oferă cele mai multe joburi la nivel naţional, 48% din totalul ofertei, fapt ce denotă că nivelul de atractivitate a unei cariere în capitală este unul ridicat. Clujul este, cu 28%, judeţul care urmează capitala în topul joburilor, dar la o distanţă totuşi foarte mare. La nivel naţional, Iaşiul este judeţul care completează podiumul numărului de poziţii disponibile, cu 13% din ofertă, dar la mică distanţă de Timiş, cu 11% din totalul joburilor existente pe platforma SmartDreamers.

IT-ul este domeniul de bază în Bucureşti, cu 44% din totalul joburilor în capitală, fiind urmat la mare distanţă de Customer Support (14,5%), Vânzări (9,6%) şi Financiar (4,3%). Interesant e că IT-ul domină acest capitol şi în alte judeţe, precum Timiş (33.3%), Iaşi (33,3%), Cluj (30,5%) sau Sibiu (28%) . Putem deduce astfel că în toată ţara e nevoie de specialişti în informatică, în special pe poziţii de programator, Java sau PhP developer. Joburile în Vânzări sunt, de asemenea, la mare căutare la nivel naţional. În judeţele Iaşi (12,2%) şi Cluj (12%) aceste poziţii ocupă locul secund într-un top al joburilor puse la bătaie de companii.

Tinerii visează la joburi permanente în Vânzări, IT şi Marketing

Interesant e şi comportamentul candidaţilor la joburile puse la bătaie. Numărul aplicărilor pe domenii de activitate denotă care sunt direcţiile pe care tinerii profesionişti din România le urmează în privinţa unei cariere. Cifrele arată că tinerii visează la joburi în Vânzări (29,5% din totalul aplicărilor), IT (18,65%), Marketing (16,15%) şi în Administraţie (11,54%).

Candidaţii la joburi preferă în special ofertele de joburi permanente, aplicările la acest tip de contracte fiind de 15 ori mai mare decât în cazul joburilor cu înţelegere determinată sau, altfel spus, temporare. Internship-urile rămân o unealtă eficientă pentru tinerii aflaţi în căutarea primei experienţe de lucru. Aproximativ una din cinci aplicări pe SmartDreamers se face pentru unul din programele de Internship existente pe platformă, mai precis 19% din totalul aplicărilor, spre deosebire de aplicările la joburi temporare (5% din total).

SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifică legătura dintre companii şi candidaţii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani au şansa de a-şi găsi locul de muncă potrivit experienţei şi pregătirii lor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218