REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Chiru a primit răspuns de la Avocatul Poporului, privind Portul Constanţa

Chiru a primit răspuns de la Avocatul Poporului, privind Portul Constanţa

Replica API 2 august 2014 | 00:00 122

Motivat de ideea că perseverenţa ar putea fi cheia succesului, liderul democrat-liberal constănţean, Christian Gigi Chiru, s-a dus cu problema Portului la Avocatul Poporului, nimeni altul decât rivalul ideologic, Victor Ciorbea. Senatorul a pus pe tapet tema referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr.216/2008, privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 20% de acţiuni, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, iar Ciorbea a explicat că, în practică, instituţia Avocatului Poporului are ca interes libertăţile şi drepturile individuale ale persoanelor fizice, dându-i teme pentru acasă senatorului constănţean. Joi, Chiru a jubilat de fericire, pentru că i-a venit o "felicitare" de la Avocatul Poporului. "În privinţa demersului nostru de dovedire a neconstituţionalităţii legii 216/2008, în cursul zilei de ieri (joi - n.r.), am primit răspunsul de la Avocatul Poporului şi, aşa cum am anticipat, Avocatul Poporului ne solicită să argumentăm juridic cum sunt afectate drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, prin adoptarea acestei legi. În cursul săptămânii viitoare, vom răspunde şi vom interpreta cât mai bine juridic cum sunt afectate aceste drepturi, pe cele două paliere, cum sunt afectate drepturile şi libertăţile cetăţenilor angajaţi ai Portului Constanţa, dar şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor din UAT (unitatea administrativ teritorială - n.r.) Constanţa. Voi transmite în timp util informaţia cu privire la răspunsul nostru şi, bineînţeles, evoluţia demersului pe care l-am întreprins, de demonstrare a neconstituţionalităţii acestei legi", a precizat senatorul, care a completat şi cu o luare fermă de poziţie. "Reiterez faptul că nu exclud continuarea procedurii într-un litigiu, pe care îl vom lua ca variantă alternativă la răspunsul instituţiei Avocatul Poporului", a concluzionat Chiru.

Portul, scos "la tablă" de Predoiu

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, prezent la rândul său la conferinţa organizată, vineri, la sediul formaţiunii locale, a profitat de subiectul Portului Constanţa, să mai măture pe jos, politic vorbind, cu PSD. "Aş nota, în primul rând, faptul că Guvernul are o politică complet incoerentă în acest subiect. Vă aduc aminte că, în urmă cu câteva luni de zile, ministrul de la data aceea al Transporturilor, Şova, a propus Guvernului un proiect vădit nelegal de transfer cu titlu gratuit a 13% din acţiuni către Consiliul Local Constanţa. Proiectul de hotărâre a rămas în sertarele Guvernului, pentru că domnul Ponta s-a speriat de perspectiva răspunderii penale, pe care semnarea unei astfel de hotărâri o implica. Acum, vedem că noul ministru al Transporturilor, domnul Ioan Rus, fireşte un om de alt calibru decât domnul Şova, un om serios, un politician solid, propune o altă viziune şi anume păstrarea a 50% plus o acţiune din acţiunile companiei în proprietatea statului şi privatizarea pe bursă a 15% din acţiuni, respectiv alocarea către Consiliul Local a unui alt procent. (...) Ceea ce notăm, lipsa de coerenţă a Guvernului, lipsa de viziune. Este o politică de bâlbâială, în ceea ce priveşte Portul Constanţa. Guvernul acţionează parcă turmentat de interese locale şi de o beţie a puterii, care îl împinge să dispună de bunurile aflate în proprietatea statului, după bunul plac. Am văzut această mentalitate şi în proiectul de lege privind descentralizarea administrativă a domnului Dragnea (vicepremierul Liviu Dragnea - n.-r.), căzut la Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi. Aceeaşi beţie a puterii şi spirit totalitar de dispoziţie, fără nici un fel de coerenţă, fără nici un fel de viziune, fără nici un fel de oprelişti şi respect faţă de legi a bunurilor publice", a declarat Predoiu.

Reamintim că, în 2008, potrivit legii 216, Consiliul Local Constanţa primea 20% din acţiunile din Port şi, dacă-i dăm crezare lui Chiru, legea este neconstituţională. Liderul PDL susţine că a analizat pe toate părţile legea în cauză şi a descoperit faptul că un Consiliu Local, neavând drept de patrimoniu, nu poate primi şi, evident, administra dividende. Cu alte cuvinte, Consiliul Local Constanţa deţine, din 2008, ilegal 20% din acţiunile Portului.

Formaţiunea locală a PDL susţine că Primăria Constanţa a primit în baza acţiunilor pe care le deţine la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA 6.570.224 lei pentru 2011 şi 5.355.572 lei pentru 2012, în total 11.925.796 de lei.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367