REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Chiru participă la întrunirea patronatului producătorilor de energie regenerabilă

Chiru participă la întrunirea patronatului producătorilor de energie regenerabilă

Replica API 4 mai 2015 | 08:12 213

Christian Gigi Chiru

Senatorul PNL, Christian Gigi Chiru, a fost invitat în calitate de membru al Comisiei parlamentare de economie, industrii şi servicii şi al Comisiei de transporturi şi energie la întâlnirea anuală a Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES).

În opinia liberalului constănţean, „legislaţia incoerentă a Guvernului Ponta a blocat România să devină un producător important de energie regenerabilă şi un jucător important, atât regional cât şi european, pe piaţa de energie”.

Producătorii de energie regenerabilă au reclamat faptul că legislaţia română a determinat, în ultimii ani, o diminuare considerabilă a investiţiilor în acest sector. Mai exact, membrii PATRES au spus că, în perioada 2011-2012 investiţiile în sectorul energiei regenerabile erau, în ţara noastră, de aproximativ 8 miliarde de euro.

„Producătorii de energie regenerabilă se tem că domeniul lor de activitate poate deveni neatractiv pentru investitori. În opinia mea, România poate deveni un jucător important pe acest segment al energiei, mai ales că noi, în Dobrogea, avem o zonă favorabilă dezvoltării acestui sector.

Însă, pentru progres în acest domeniu, este nevoie de o intervenţie rapidă la nivel legislativ, care să ducă la sprijinul producătorilor, nu la punerea lor în dificultate. (…) Mai mult de atât, sectorul energiei renegerabile poate transforma România în pol important în regiune şi va ajuta să crească încasările la bugetul de stat”, a spus Chiru.

În luna aprilie a anului trecut, Chiru spunea pentru Replica de Constanța că Dobrogea ar putea fi un fel de Gazprom mai mic al energiei, în această parte a Europei. „Dobrogea este un generator de energie, care poate acoperi necesarul de astăzi al României, fără să punem în funcţiune celelalte capacităţi de producţie. În decembrie 2013, am participat la o întrunire pe tema energiei pe piaţa internă a Europei. Am discutat câteva probleme, pe care vreau să le reiau prin intermediul colegilor noştri europarlamentari, o politică privind mixtul de energie şi valoarea componentei regenerabilă pentru fiecare ţară membră. Dorinţa noastră este de a transforma Dobrogea într-un furnizor de energie pentru statele învecinate şi includ aici şi Turcia. Pentru acest lucru, avem nevoie de o politică unitară în stabilirea preţului şi în special a energiei regenerabile. Sunt temele cu care ne angajăm în faţa constănțenilor”, spunea atunci Chiru.

Finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului IEE, PATRES reunește 7 ţări. În România, PATRES are două planuri de acțiune privind energia durabilă, la Deva și la Zlatna, însă concluzia rapoartelor patronatului este simplă, remarcând „lipsa de experiență în planificare în domeniul energiei regenerabile”, „lipsa unui personal tehnic cu pregătire în domeniul energiei”, „acces foarte dificil la o bază de date credibilă de consumuri energetice la nivel local” sau „dificultăți de finanţare a acţiunilor PAED/ SEAP”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218