REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Chiru: "Taxa de solidaritate nu este haiducească. Cu această taxă vom plăti căldura constănţenilor"

Chiru: "Taxa de solidaritate nu este haiducească. Cu această taxă vom plăti căldura constănţenilor"

Replica API 5 decembrie 2012 | 00:00 113

Candidatul ARD Constanţa pe Colegiul 4 Senat

Candidatul ARD Constanţa pe Colegiul 4 Senat

"Cred că este de datoria aleşilor locali, indiferent de culoarea politică, să protejeze în primul rând interesele comunităţii care i-au ales" - este declaraţia făcută în cadrul unui interviu acordat cotidianului "Replica" de liderul PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, candidatul ARD pentru Colegiul 4 Senat. Tot Chiru a vorbit şi despre proiectul său privind taxa de solidaritate, dar şi despre Cazinoul Constanţa, acest simbol al municipiului nostru.

Reporter: Un punct aparte în campania dvs. electorală se referă la Cazinoul Constanţa. Primarul a anunţat că nu mai vinde această clădire, că va fi vorba despre un parteneriat public-privat. Dumneavoastră cum vedeţi lucrurile? Ce credeţi că se va întâmpla?

Christian Gigi Chiru: Primarul Constanţei propusese vânzarea Cazinoului. Apoi "s-a sucit", ca să-l citez. Eu nu sunt convins că municipalitatea vrea, cu adevărat, binele acestui simbol al oraşului nostru. Nu m-am opus doar eu vânzării Cazinoului, ci şi cei peste 20.000 de cetăţeni ai Constanţei, care au semnat în acest sens. Cu toţii am înregistrat o victorie, dar nu am câştigat războiul. Vom considera că am dus proiectul la bun sfârşit atunci când Cazinoul va fi reabilitat din fonduri externe, europene şi guvernamentale, şi va fi redat publicului constănţean.

Rep.: Ce soluţie aţi gândit dumneavoastră pentru reabilitarea Cazinoului şi redarea lui cetăţenilor, turiştilor?

C.G.C.: Bineînţeles, pentru reabilitarea simbolului oraşului nostru ar trebui folosite fonduri europene. De altfel, autoritatea publică locală nu a vrut să facă uz de această posibilitate care nu numai că ar fi fost la îndemână, dar ar fi fost şi cea mai corectă.

Rep.: Aţi anunţat în cadrul unei conferinţe de presă intenţia de a promova în Parlament, desigur daca veţi fi ales, o taxă de solidaritate. Explicaţi-ne exact despre ce este vorba.

C.G.C.: Ştiu că facturile pentru căldură sunt prea mari şi împovărează locuitorii Constanţei. Proiectul "Bani pentru căldură", care vizează instituirea unei taxe de solidaritate faţă de cetăţenii judeţului Constanţa de către companiile care desfăşoară activităţi de exploatare a resurselor naturale şi de generare a energiei electrice, nucleare şi eoliene în judeţ, dar şi în zona economică a Mării Negre. Taxa va fi calculată procentual, prin raportarea la volumul activităţii de exploatare a resurselor naturale de gaze şi petrol, precum şi la volumul activităţii de generare a energie electrice. În alte zone ale globului s-a reuşit atragerea, în interesul comunităţilor respective, de sume importante de bani. Aşa s-a întâmplat în Alaska, trei din cele şapte Emirate Arabe Unite, precum şi zone din Europa, state precum Franţa, Slovenia, Ungaria, Suedia, zone în care companiile care desfăşoară astfel de activităţi de generare a energiei electrice sau exploatare a resurselor naturale asigură o subvenţie comunităţilor locale, pentru plata căldurii. În urma colectării acestei taxe de către instituţiile abilitate, locuitorii judeţului vor beneficia de sumele de bani necesare acoperirii costurilor pentru încălzirea locuinţelor în sezonul rece. Aşa cum am mai spus, aceasta nu este o taxă haiducească, dar vrem să luăm de la străinii bogaţi ca să dăm un pic de confort cetăţenilor Constanţei. O parte din suma colectată în urma încasării acestei taxe de solidaritate va fi direcţionată către sistemul de sănătate şi cel de învăţământ din judeţul Constanţa. Companiile trebuie să înţeleagă că îşi desfăşoară activitatea aici şi că trebuie să ajute zona şi financiar.

Rep.: Ce părere aveţi despre reabilitarea Zonei Peninsulare, proiect al adminstraţiei locale?

C.G.C.: Cred că, aşa cum ne-a obişnuit, administraţia publică locală face multe, însă numai înainte de campanie. Dacă în timpul anului cei care conduc oraşul nu se fac văzuţi prea des, înainte de campanie sunt foarte activi. Cetăţenii trebuie să ştie că aceste proiecte sunt finanţate, în marea lor parte, din fonduri europene, şi că orice culoare politică ar fi avut primarul Constanţei, oricine ar fi fost el, s-ar fi realizat astfel de proiecte. Ar trebui să nu mai privim modernizarea oraşului sau reabilitarea unor zone ca pe o ctitorire, ci ca pe un lucru normal. Primarul este pus în funcţie, ales de constănţeni, pentru a avea grijă de oraş. Nu este un titlu de glorie.

Rep.: Cum interpretaţi intenţia administraţiei locale de a deveni acţionar majoritar al Portului Constanţa?

C.G.C.: Cred că municipalitatea vizează doar profitul CNAPMC, nu şi partea de investiţii. Proiectele de investiţii demarate anul acesta în Port ajung la 750 de milioane de euro, din care 75-80% reprezintă fonduri europene, restul fiind contribuţia statului român. Nu cred că Primăria Constanţa ar avea posibilitatea să-şi achite cota parte din aceste investiţii. Conducerea Portului trebuie depolitizată, iar trecerea acţiunilor la Primăria Constanţa nu este oportună.

Rep.: Cum vedeţi dumneavoastră situaţia prin care trece România? Credeţi că vom ajunge la momentul în care nu vor exista bani pentru pensii? Este un scenariu de campanie electorală al ARD sau sunt calcule şi estimări serioase?

C.G.C.: Cred că o guvernare defectuoasă poate produce ravagii pentru ţară, în special în această perioadă critică din punct de vedere economic. Să nu uităm că traversăm, de câţiva ani deja, o criză economică. Cred cu tărie că principala grijă a Guvernului ar trebui să fie românii, nu certurile politice. Deocamdată miniştrii tac, iar primul-ministru uită care-i este menirea şi se implică numai în dispute politice. În cele şase luni de guvernare, USL nu a făcut decât să ne îndepărteze de Uniunea Europeană. Este o abordare distructivă. România este de şase ani în UE, perioadă în care fondurile europene, racordarea la valorile fundamentale ale Uniunii Europene au schimbat în bine viaţa cetăţenilor României. Cred că este de datoria aleşilor locali, indiferent de culoarea politică, să protejeze în primul rând interesele comunităţii care i-au ales. De altfel, am făcut apel către autorităţile locale din judeţul Constanţa să asigure un proces electoral corect la alegerile din 9 decembrie şi să explice importanţa vitală a fondurilor şi valorilor europene pentru nivelul de trai al cetăţenilor.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218