REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.9° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Cinematograful Republica se va deschide în iarnă: lucrările au intrat în linie dreaptă

Cinematograful Republica se va deschide în iarnă: lucrările au intrat în linie dreaptă

Replica API 25 iulie 2014 | 00:00 114

Va purta numele Jean Constantin şi va avea un loc special dedicat maestrului

Va purta numele Jean Constantin şi va avea un loc special dedicat maestrului

Lucrările de reabilitare a cinematografului Republica au intrat în linie dreaptă, urmând ca în iarnă să fie inaugurat noul spaţiu modernizat. Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret, aşa cum se va numi, va fi compus din parter şi două etaje şi, în afară de filme, vor avea loc şi spectacole, astfel urmând ca scena să fie mărită cu mult.

"Cinematograful se va mări pentru că vor fi şi spectacole, se va mări şi scena, se vor face două loje pe cele două părţi din structură metalică, cu scaune. Pe cele două laterale, unde erau vechile evacuări, se va face o structură metalică, cu două nivele pentru vestiare şi cabine pentru actori. O mie de tone de moloz am scos de aici. Este o lucrare destul de grea. În general, aceste lucrări de recompartimentare, refacere, sunt destul de grele. Lucrările vor fi gata în decembrie 2014, sperăm să fie inaugurarea poate de Crăciun, să fie într-un cadru festiv", a declarat Cristian Iliescu, dirigintele de şantier. Cinematograful Republica va fi compus din parter şi două etaje. Parterul va avea 1.491 de metri pătraţi, suprafaţa utilă fiind de 1.292 mp, şi va fi format din hol, spaţiu expoziţional, casierie, două garderobe, magazie, camera unde va fi centrala termică, vestiar, grupuri sanitare, bar, sala de cinema şi spectacole, dar şi scara de evacuare. Primul etaj va avea 302 mp, unde va fi amplasată camera de proiecţii, cabina de traduceri, camera de lumini, birouri, sala de întâlniri, arhiva film digital, grupuri sanitare birouri, vestiare etc., pe când etajul doi va avea 116 mp, unde va fi atelierul de mentenanţă şi vestiarele artiştilor. "Obiectivul specific îl reprezintă reabilitarea, modernizarea actualului cinematograf precum şi dotarea, echiparea acestuia cu sisteme de proiecţie, lumini şi sunet pentru sala de cinematograf, proiectoare, ecrane de proiecţie. Grupul - ţintă, beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt cei peste 152.000 de tineri - preşcolari, elevi şi studenţi din polul naţional de creştere Constanţa, salariaţi, angajaţi în faza de execuţie, salariaţi, angajaţi şi menţinuţi în perioada de operare a investiţiei precum şi firmele care vor furniza bunuri, produse, servicii şi execuţie de lucrări. Totodată, prin implementarea acestui proiect, ne dorim şi dotarea cu mobilier adecvat spaţiilor propuse cât şi echipamente cum ar fi stingătoare, electrogen, reclamă luminoasă, centrală telefonică, centrală de detecţie şi semnalizare incendiu, pompă de încălzire prin pardoseală, sisteme de proiecţie sală de cinema, sisteme de lumini şi sunet pentru sala de cinematograf. De asemenea, vom face racord la utilităţi - energie electrică, energie termică, gaze, apă menajeră şi canalizare. Ne dorim şi crearea de noi locuri de muncă - ceea ce este foarte important - trebuie să menţionăm că funcţia principală de cinematograf urmează a se păstra, dar sala va fi modernizată şi adaptată noilor cerinţe. Pe lângă aceasta, pentru a creşte atractivitatea şi importanţa obiectivului, clădirea existentă se va extinde prin supraetajare astfel încât să se poată adăposti o serie de funcţii culturale precum sălile de expoziţie şi sălile pentru workshop şi cafenele", a spus Ioan Mihai Nache, managerul de proiect.

Care sunt planurile de viitor

"Vreau să pornesc de la cel mai important aspect al reabilitării acestui cinematograf - de la faptul că ne aflăm foarte aproape de locuinţa maestrului Jean Constantin şi că acest centru va purta numele regretatului actor. Suntem nerăbdători să deschidem uşile acestui cinematograf - centru cultural multifuncţional. Vom fi la standardele cele mai ridicate. Se vor face proiecţii 3D - atât de cerute în ultima perioadă. Vor fi două spaţii la vedere pentru că pereţii din faţă vor fi de sticlă - va fi spaţiul dedicat viitoarelor expoziţii - acel spaţiu va fi, aşa cum am vorbit cu moştenitorul maestrului Jean Constantin - domnul Ionuţ Galani - a fost de acord să ne cedeze o parte din obiectele maestrului care vor fi expuse acolo, avem şi ceva filmări inedite cu maestrul care nu cred că mai există din arhiva personală a actorului Liviu Manolache. În partea cealaltă va fi o sală de 20 de locuri, vor fi workshopuri, se vor face cursuri de actorie pentru tineri într-o sală mare cu scenă", a declarat Dan Cojocaru, directorul Direcţiei Judeţene de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Potrivit acestuia, preţul biletelor la cinematograf pentru copii vor varia între 6 şi 8 lei şi pentru adulţi între 12 şi 15 lei. "Ne dorim foarte mult să aducem aici şi premiere, în special premiere de filme româneşti pentru că avem colaborare cu cinematograful Patria din Bucureşti. Susţinem cinematografia românească pentru că iată, în ultima perioadă câştigă premii şi se afirmă la nivel internaţional aşa că o sa lansăm o invitaţie tuturor producătorilor şi realizatorilor de film din Romania care doresc să vină să îşi facă premiera la Constanţa - sunt aşteptaţi şi primiţi cu braţele deschise. E mai dificil pentru filmul românesc pentru că Nae Caranfil spunea că, noi, românii, facem mai mult filme de patrimoniu, mai puţin comerciale, deci n-o să vândă foarte mult, dar aici suntem ajutaţi de consiliu, aşa că ne permitem să ajutăm cinematografia, sper că o să şi vândă. Mi-aş dori foarte mult sa facem un Festival de Film de Comedie pentru că nu ştiu dacă s-a mai realizat. Cinematograful se va numi Jean Constantin care a fost unul dintre cei mai buni acori de comedie ai României şi de ce să nu avem un Festival de Filme de comedie la Constanţa", a mai spus Dan Cojocaru.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369