REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cod roșu de INCOMPETENŢĂ! Autoritățile știau din noiembrie că nu au contracte de deszăpezire, dar n-au mișcat un deget

Cod roșu de INCOMPETENŢĂ! Autoritățile știau din noiembrie că nu au contracte de deszăpezire, dar n-au mișcat un deget

Replica API 10 ianuarie 2017 | 00:00 428

Dumnezeu rămâne drumarul de bază pe autostrăzi şi drumurile naţionale

Dumnezeu rămâne drumarul de bază pe autostrăzi şi drumurile naţionale

Autoritățile știau din noiembrie 2016 că în jumătate din țară nu au fost încheiate contracte de deszăpezire, dar nu au făcut nimic între timp pentru a remedia situația. Culmea, pe 29 noiembrie, fostul guvern Cioloș recunoștea, nonșalant, că există contracte de deszăpezire în doar 29 de județe, iar în celelalte fie procedurile de atribuire au fost blocate prin contestații în instanță, fie rămânea la latitudinea fiecărei autorități locale în parte. Rezultatul se vede acum în toată splendoarea sa.

Pe 4 noiembrie 2016, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, fosta CNADNR) anunța atribuirea de contracte de deszăpezire până în 2020 pentru doar patru din cele şapte loturi administrate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa, pentru care a plăti 91,1 milioane de lei (20,2 milioane euro). Asta după ce, în luna iulie, CNAIR a primit 92 de oferte pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi autostrăzilor din întreaga ţară în următorii patru ani, dintre care peste o treime au venit din partea firmelor Diferit Cluj, Trameco Oradea şi Delta ACM 93.

Revenind la DRDP Constanța, a fost oferit contractul pentru Secţia de Drumuri Naţionale (SDN) Călăraşi firmei Agro Trans NMI, căreia îi va achita 19,2 milioane de lei (4,27 milioane euro), cu TVA. Pentru SDN Brăila, contractul a fost atribuit asocierii asocierii Agro Trans NMI - RAD Trans, pentru care va plăti 22,23 milioane lei (4,94 milioane euro). CNAIR a oferit contractul pentru SDN Slobozia asocierii Agro Trans NMI - OYL Company Holding, pentru care va plăti 26,4 milioane lei (5,86 milioane euro). De asemenea, pentru centura ocolitoare a municipiului Constanţa (A4) şi tronsonul Cernavodă-Constanţa al autostrăzii Bucureşti-Constanţa (A2), a fost desemnat câştigătoare compania Trameco, cu sediul în Oradea, valoarea contractului fiind de 23,3 milioane lei (5,2 milioane euro).

Restul loturilor, pentru care nu au fost atribuite contracte de deszăpezire, sunt SDN Constanţa, SDN Tulcea şi segmentul Lehliu-Cernavodă de pe A2. CNADNR a scos la licitaţie, în luna mai, contractele de deszăpezire, pentru perioada 2016-2020, pentru toate judeţele ţării, în valoare totală maximă estimată la nivel naţional de 1,98 miliarde lei (450 milioane euro).

Lucrări de mântuială

Iată însă și ce spunea guvernul, pe 29 noiembrie: “În 29 de județe au fost încheiate contracte pentru întreaga rețea de drumuri naționale. Gradul de acoperire, conform contractelor încheiate, este parțial în județele Călărași, Dâmbovița și Ilfov, iar 9 județe nu au contracte de deszăpezire în vigoare pentru sezonul rece întrucât procedurile de atribuire se află în diferite stadii: suspendate/contestate/anulate. Pe sectoarele de drumuri naționale pentru care nu sunt semnate acorduri cadru și nici contracte subsecvente se va acționa cu utilaje proprii ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR S.A.), precum și prin redistribuire de utilaje din viitoarele acorduri cadru care sunt în curs de semnare”.

“La nivelul Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) activitatea se desfășoară în regie proprie sau pe bază de contract, de către operatori economici. Din datele centralizate până la data de 25 noiembrie a.c., 2.134 din cele 3.186 de Unități Administrativ Teritoriale au asigurată activitatea de deszăpezire. La nivelul a 18 județe și municipiul București activitatea este finalizată, iar în restul de 23 de județe situația diferă de la un UAT la altul, acestea asigurând activitatea de deszăpezire în regie proprie sau prin contracte cu operatori economici, datele finale nefiind transmise Instituțiilor Prefectului care le și publică pe pagina de internet.

Precizăm faptul că, încheierea contractelor de deszăpezire a diferitelor sectoare de drum (naționale, județene, municipale/orășenești/comunale) sunt încheiate individual de autoritățile locale competente cu diferiți agenți economici sau prin intermediul Asociațiilor de Dezvoltare Inter-Comunitară, respectiv pot fi asigurate în regie proprie”, mai spunea guvernul, cu aceeași ocazie. Altfel spus, acolo unde nu existau contracte de deszăpezire, autoritățile locale trebuiau să improvizeze, să se mobilizeze pentru a găsi soluții. Din câte se pare, singura soluție rămâne acum ruga la Dumnezeu pentru încetarea urgiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu se mai satura de spaga !!!! Sa va dau la mu e
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614