REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CODUL ROŞU la Constanţa: localităţi fără curent, apă şi căldură, morţi, femei care au născut acasă sau în şenilată

CODUL ROŞU la Constanţa: localităţi fără curent, apă şi căldură, morţi, femei care au născut acasă sau în şenilată

Replica API 10 ianuarie 2017 | 00:00 355

Pregătiţi-vă! Urmează runda a doua de GER, viscol şi ninsori!

Pregătiţi-vă! Urmează runda a doua de GER, viscol şi ninsori!

Codul roșu de ninsori și viscol a făcut prăpăd în Constanța. Județul a fost lăsat în beznă, două femei au fost găsite moarte, cauza probabilă fiind gerul, o femeie a născut în șenilată sub ochii unei alte femei care mai avea puțin să nască, iar autoritățiile nu au făcut față la drumurile înzăpezite.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au intervenit vineri, 6 ianuarie, pentru deblocarea mașinilor și a persoanelor aflate pe drumul dintre Constanța și Valu lui Traian. Efortul depus de aceștia s-a desfășurat în condiții extreme. S-au dislocat autospeciale și pompieri care cu lopeți și cu mâinile goale dau zăpada de pe mașini. Din cauza ninsorii abundente și a viscolului puternic, drumurile județene și naționale de pe raza județului Constanța au fost închise, începând din dimineața zilei de vineri, 6 ianuarie a.c., iar A2 și A4 au fost de asemenea închise. Drumurile naționale și autostrăzile s-au deschis în totalitate abia pe 9 ianuarie. Peste 90 de localități și o parte din municipiul Constanța nu a avut apă, căldură și curent.

Aceste defecțiuni au fost cu greu reparate de către ENEL, de la care au pornit și lipsa apei, căci centrele de pompare nu erau alimentate cu energie electrică, implicit nici căldură. Pe data de 9 ianuarie încă mai existau zone în județul Constanța nealimentate electric. O gravidă preluată cu şenilata de la Băneasa, unde rămăsese înzăpezită, a intrat în travaliu! Militarii ISU Dobrogea i-au acordat sprijin, vineri, 6 ianuarie. În şenilată se aflau două gravide: una în vârstă de 21 de ani, din Adamclisi, care a solicitat Ambulanţa fiindcă a intrat în travaliu, iar a doua este din Lespezi şi are 18 ani, şi nu mai avea nici ea mult până să nască. Ambele urmau să fie transportate la centrul de permanenţă Băneasa. Cea care a născut a fost tânăra de 21 de ani. Gravida a născut, la ora 00.35, un băieţel. Naşterea a fost asistată, telefonic, şi de către un medic-coordonator de la ISU Dobrogea.

Proaspăta mămică se numeşte Florentina Ursoi, iar băieţelul se va numi Ionuţ Andrei. Salvatorii din cadrul ISU Dobrogea care au participat la misiune şi au ajutat gravidele să-şi aducă pe lume pruncii sunt plutonier major Iana Liviu şi plutonier major Marian Zăbun. Alături de cei doi a fost şi angajatul RAJDP, Gigi Stoenciu.Două persoane au decedat cel mai probabil din cauza frigului, una la Hârşova, iar alta la Plopeni! Potrivit militarilor ISU Dobrogea, într-o locuinţă din Hârşova au fost descoperite două persoane, de către vecini - una decedată, alta inconştientă. Au sunat la 112, intervenind militarii şi Ambulanţa, care a transportat cea de a doua persoană la Spitalul Judeţean. Până la efectuarea necropsiei, nu se ştie exact cauza decesului.

Victima găsită în locuință la Hârșova era o femeie de 79 de ani. O altă persoană a decedat la Plopeni. Persoana în cauză a fost găsită moartă pe stradă. Şi în acest caz, se aşteaptă rezultatul necropsiei, pentru a se stabili clar cauza decesului. De asemenea, tot de la Hârșova a fost preluată de pe stradă de către medici o altă persoană, în șoc și transportată la spital. Ca un semi-bilanţ, vorbim despre peste 119 de persoane şi 3 autocare, 7 microbuze şi 15 autoturisme ce au rămas înzăpezite.

Cinci persoane dializate din localitatea Castelu au fost preluate joi seara pentru a fi transportate la Spitalul Municipal Medgidia, cu ajutorul unei Autospeciale Transport Personal și Victime Multiple de la detașamentul Medgidia. Doi pacienți sunt din Castelu, iar trei din Nisipari. Situație revoltătoare în municipiul Constanța, unde 20 de locuințe nu au curent, implicit nici căldură de pe 6 ianuarie, de la ora 04:00. Am sunat la ENEL, la sediul central, la primărie, am sunat peste tot. Ne resping apelurile. Ei știu de sesizare, dar nu fac nimic”, a povestit Gheorghe N.

Mai mult, în cele 20 de case se înregistrau pe zi 14 grade Celsius, ceea ce este insuportabil, mai ales că există și sugari în rândul oamenilor. Și locuitorii de pe strada Siretului sunt disperați! Aceștia susțin că nu au curent din dimineața de 6 ianuarie. "Afară sunt -12 grade, în casă sunt 10. Cei de la Enel ne iau la mișto. Ne-au spus că așa vrea Dumnezeu. Dacă locuiam într-o colibă, pe munte, mă pregăteam cu un generator, cu ceva. Dar când stai în mijlocul unui municipiu... Nu știm cât mai rezistăm!", au spus oamenii la momentul respectiv.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367