REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Comisia Europeană anunță norme mai stricte pentru combaterea spălării banilor și a evaziunii fiscale

Comisia Europeană anunță norme mai stricte pentru combaterea spălării banilor și a evaziunii fiscale

Replica API 27 iunie 2017 | 00:00 291

Comisia Europeană a anunțat că luni a intrat în vigoare cea de-a patra directivă privind combaterea evaziunii fiscale și a spălării banilor, document care înăsprește normele actuale și va permite combaterea cu mai multă eficacitate a spălării banilor și a finanțării terorismului, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

CE a publicat un raport care va ajuta autoritățile statelor membre să contracareze mai bine riscurile de spălare a banilor în practică. Conform noii directive, Comisia a evaluat riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului pe care le prezintă diferite sectoare și produse financiare. Raportul identifică domeniile cele mai expuse riscului și cele mai răspândite tehnici utilizate de infractori pentru a spăla fonduri ilicite.

"Spălarea banilor este o sursă de oxigen pentru criminalitate, terorism și evitarea obligațiilor fiscale. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să o eradicăm. Normele mai drastice care intră în vigoare astăzi sunt un mare pas înainte, dar avem nevoie și de un acord rapid cu privire la noile îmbunătățiri propuse de CE în iulie anul trecut", a afirmat Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Vera Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: "Teroriștii și infractorii găsesc în continuare modalități de a-și finanța activitățile și de a reintroduce în economie câștigurile obținute ilicit. Noile norme care încep să se aplice astăzi sunt esențiale pentru a închide portițele de scăpare rămase. Invit toate statele membre să le pună în aplicare fără întârziere: existența unor standarde mai puțin stricte într-o țară va submina lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului în întreaga UE. Subliniez, de asemenea, că este nevoie de un acord rapid cu privire la revizuirile suplimentare propuse de Comisie în urma "Panama Papers" pentru a spori transparența în ceea ce privește beneficiarii reali".

A patra directivă privind combaterea spălării banilor înăsprește normele existente prin introducerea următoarelor modificări: întărirea obligației de evaluare a riscurilor pentru bănci, juriști și contabili; stabilirea unor cerințe de transparență bine definite cu privire la proprietarii reali ai societăților comerciale; facilitarea cooperării și a schimbului de informații între unitățile de informații financiare din diferite state membre pentru a identifica și monitoriza transferurile de bani suspecte, astfel încât să se prevină și să se depisteze infracțiunile sau activitățile teroriste; instituirea unei politici coerente față de țările din afara UE care au norme deficitare în materie de combatere a spălării banilor și de finanțare a terorismului; extinderea competențelor de sancționare ale autorităților competente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108