REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a elaborat un proiect de Cod de conduită al parlamentarilor

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a elaborat un proiect de Cod de conduită al parlamentarilor

Replica API 20 aprilie 2017 | 01:43 432

Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Oana Florea (PSD), a anunţat că membrii comisiei au depus la Parlament un proiect de Cod de conduită al senatorilor şi deputaţilor. Codul stabileşte proincipiile care trebuie să stea la baza activităţii parlamentarilor, fără însă să propună sancţiuni suplimentare faţă de cele prevăzute în Statutul deputaţilor şi senatorilor.

”Un astfel de Cod este necesar şi din perspectiva Raportului de monitorizare al Comisiei Europene (MCV), care a solicitat de fiecare dată elaborarea acestui act normativ, în care să fie incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituţii şi la modalitatea de exercitare a mandatului de parlamentar”, se arată într-un comunicat al Oanei Florea.

Ea precizează că prevederile Codului sunt de inspiraţie franceză şi au ca scop creşterea încrederii cetăţenilor în Parlament. ”Adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor are în vedere promovarea şi asigurarea unei conduite etice, oneste, obiective, care să combată comportamentele contrare eticii şi deontologiei, să statornicească reguli referitoare la drepturi şi responsabilităţi şi să garanteze o apărare împotriva unor comportamente nepotrivite sau abuzive”, a afirmat Florea

Printre principiile care ar trebui să ghideze activitatea parlamentarilor sunt menţionate independenţa (”deputaţii şi senatorii nu trebuie să fie influenţaţi în exercitarea mandatului lor de nicio altă entitate”), responsabilitatea (deputaţii şi senatorii au obligaţia de a participa la activităţile parlamentare, de a fi în contact cu cetăţenii şi de-aşi exercita mandatul într-o manieră transparentă”), probitatea (”obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice şi să participe activ la soluţionarea unui eventual conflict de interese în beneficiul interesului general”), exemplaritatea (”deputaţii şi senatorii trebuie să asigure prin limbaj, conduită şi ţinută solemnitatea şedinţelor Parlamentului şi bunul mers al activităţilor desfăşurate”), respectarea reputaţiei Parlamentului şi informarea cetăţenilor.

În situaţiile în care Codul de conduită este nerespectat, orice deputat sau senator poate depune o sesizare la preşedintele Camerei Deputaţilor sau Senatului care o va trimite Comisiei juridice pentru soluţionare. Comisia are la dispoziţie 30 de zile să elaboreze un raport privind sesizarea care să propună, eventual, şi sancţiunile ce urmează să fie decise de către plen. Codul nu conţine sancţiuni suplimentare faţă de cele deja prevăzute în Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit News.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Drept urmare si ratatii politici vor invata sa se poarte ? Slabe sperante , la mizerabilii de la noi !
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218