REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Conducerea CJC dă de pământ cu raportul comisiei LIMES privind proiectul “Capidava” și amenință cu procese!

Conducerea CJC dă de pământ cu raportul comisiei LIMES privind proiectul “Capidava” și amenință cu procese!

Replica API 8 octombrie 2016 | 00:02 867

Membrii Comisiei Naţionale Limes au desfăşurat la data de 1 octombrie a.c. o vizită la situl arheologic Capidava, pentru a vedea care este starea acestuia. Din păcate, se pare că în urma lucrărilor de restaurare ce au avut fost desfăşurate anul trecut au afectat seminificativ cetatea, susțin membrii comisiei. Se pare că în forma sa actuală, obiectivul „nu mai corespunde criteriilor de autenticitate şi integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naţionale în cadrul Programului Naţional Limes”, după cum se arată în declaraţia Comisiei Naţionale Limes.

Pentru cetatea Capidava, Consiliul Judeţean Constanţa a desfăşurat în ultimii 2 ani un proiect cu fonduri europene, intitulat „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava”, investiţie de aproximativ 16 milioane de euro. Deşi, la un moment dat, proiectul a fost declarat nefuncţional, ulterior s-a stabilit un nou deadline: 31 decembrie 2017. Având în vedere faptul că termnul limită iniţial a fost depăşit, acum CJC va finanţa continuarea proiectului din fonduri proprii. Membrii LIMES s-au declarat total de dezamăgiţi de ceea ce au descoperit la faţa locului.

“Situația actuală a monumentului este deosebit de gravă. Astfel, ceea ce se găsește la fața locului în șantierul abandonat de peste 10 luni, în absența unui constructor care să finalizeze proiectul, este o reconstrucție perimetrală a cetății, cu intrări sub arcadă de cărămidă în turnuri, cu zone în care, peste structura originală preexistentă începerii lucrărilor în 2015, s-a ajuns până la dublarea înălțimii păstrate a curtinelor. Consecință directă a modului în care s-a proiectat, avizat și executat intervenția asupra zidurilor, turnurilor și a celor două porți (principală și secundară – poternă), cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, au susținut reprezentanții Comisiei Limes. Mai mult decât atât, se pare că o mare parte a informației istorice s-a pierdut definitiv: “La Capidava poate fi văzută reconstrucția cetății zidite în a doua jumătate a secolului al III-lea p. Chr. Ea se distinge prin masivitate și volum, dar nu mai conferă lizibilitate fazelor istorice care însoțesc monumentul până în sec. XI p. Chr., când fortificația este definitiv abandonată. Aceste faze istorice nu au fost evidențiate în mod concret la punerea în operă. Pe cale de consecință, o mare parte a informației istorice a fost astfel pierdută definitiv, în ciuda faptului că un proiect de restaurare de o asemenea amploare ar fi trebuit să țină cont de acest aspect esențial”.

În replică la cele spuse de reprezentanții comisiei, conducerea Consiliului Județean Constanța a reacționat extrem de virulent! “Din verificările pe care le-am făcut, proiectul a primit toate avizele de la Ministerul Culturii pentru studiul de fazabilitate și proiectul tehnic. Pe fiecare etapă de execuție au fost încheiate procese verbale de recepție care au fost avizate de proiectant și agreate de Ministerul Culturii”, afirmă președintele CJC, Horia Țuțuianu. “Din punctul meu de vedere, e foarte clar: cei care se vor face vinovați de crearea unui prejudiciu de orice natură, vor fi trași la răspundere în fața legii. Solicităm Ministerului Culturii să ne comunice oficial dacă are un raport care să cuprindă concluzii clare și stricte privind această situație. Responsabilul științific și unul din semnatarii comunicatului comisiei Limes, domnul Ioan Opriș a fost implicat direct în toate fazele acestui proiect , a avut documentele tehnico-economice și afost prezent pe șantier în toate fazele. În cazul în care se vor dovedi adevărate aprecierile privind proiectarea și execuția susținute de Ministerul Culturii, CJC își rezervă dreptul de a se îndrepta inclusiv împotriva organismului care a emis avizele de specialitate (Ministerul Culturii – n.r.), în caz contrar ministerul va trebui să ofere o retractare publică a celor afirmate”, susține Țuțuianu. “Proiectul nu a fost oprit niciodată de CJC, în pofida faptului că, după decembrie 2015, în mod incorect CJC va trebui să suporte o sumă considerabilă pentru susținerea acestui proiect. În present, CJC asigură paza acestui obiectiv și a aprobat indicatorii tehnico-economici ‘Rest executat’ și va iniția procedura de atribuire a contractului de lucrări ‘Rest de executat’. Ce s-a întâmplat în 2015 cu Mara Construct (firma desemnată să se ocupe de proiect – n.r.) sunt dosare ale DNA, unde ne-am constituit parte civilă în aceste dosare . Avem procese cu această societate și cu administratorii, procese civile și penale ”, a conchis Țuțuianu.

vezi și:

http://www.replicaonline.ro/esec-usturator-cetatea-capidava-nu-mai-corespunde-criteriilor-definite-de-unesco-292935/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614