REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Consilierii locali votează un sprijin bănesc de 10.000 de lei pentru Popa Picu

Consilierii locali votează un sprijin bănesc de 10.000 de lei pentru Popa Picu

Replica API 12 decembrie 2011 | 00:00 143

Biserica Sfântul Mina n-are cu ce-şi plăti facturile

Biserica Sfântul Mina n-are cu ce-şi plăti facturile

Ajunsă în prag de iarnă şi cu datorii cât turla, aşezământul ortodox din parcul Tăbăcărie, bisericuţa sf. Mina cere sprijinul Consiliului Local Constanţa. Astfel, în următoarea şedinţă de consiliu (din data de 15 decembrie) va fi supus la vot un proiect de hotărâre prin care se acordă un sprijin bănesc în valoare de 10.000 de lei. În cererea înaintată de către Arhiepiscopia Tomisului se menţionează că lăcaşul are deja facturi restante către ENEL, Congaz şi RAJA. Invocându-se şi "mila Domnului", cererea a fost înaintată către comisiile de specialitate din Primărie, până acum având un aviz favorabil.

Obrazul subţire cu cheltuială se ţine

Recunoscut pentru stilul arhitectural aparte, bisericuţa şi-a câştigat în scurt timp renumele de "fabrică de nunţi". Astfel, dacă în sezonul rece sau în post, numărul ceremoniilor oficiate este relativ redus, în timpul verii şi al sezonului oficial de nunţi evenimentele curg pe bandă rulantă. Orice neavizat ştie că sâmbăta, de exemplu, la bisericuţa de lemn se oficiază peste 20 de cununii. Au existat şi cazuri când, simultan, s-au oficiat trei botezuri, o cununie şi o logodnă. Preot paroh al aşezământului este Nicolae Picu, de numele căruia se leagă şi o fundaţie cu denumire aproape omonimă cu cea a aşezământului pe care îl păstoreşte. Fundaţia "Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina" a fost înfiinţată în anul 1992, printre membrii fondatori numărându-se Nicolae Picu, soţia lui, Mariana Picu, şi bancherul Dan Ion. Fundaţia s-a apucat să construiască o biserică din lemn, pe malul lacului, fără a avea aprobarea arhiepiscopului din acea vreme, Înalt Prea Sfintiţul Lucian. Timp de mai mulţi ani, biserica a funcţionat în "ilegalitate" faţă de Arhiepiscopia Tomisului, fiind o veritabilă fabrică de făcut bani pentru membrii fondatori. În această perioadă, nemulţumirile Arhiepiscopiei nu s-au manifestat public, menţinându-se un conflict latent. Situaţia a intrat oarecum în normalitate, odată cu înscăunarea la Arhiepiscopia Tomisului a ÎPS Teodosie. Noul ierarh i-a obligat pe membrii fondatori ai Fundaţiei să transfere biserica în proprietatea Arhiepiscopei. Cu toate acestea, fundaţia a continuat să desfăşoare activităţi legate de Parohia Sfântul Mina, beneficiind şi de ajutorul unor sponsori. Un rol foarte important l-a avut şi bancherul Dan Ion. În perioada înfiinţării fundaţiei, acesta era directorul filialei Bancorex Constanţa. Pasiunea lui Dan Ion pentru fundaţiile creştine a continuat şi în perioada în care a fost director la Robank Constanţa, prin susţinerea unei alte fundaţii creştine - "Sfinţii Martiri Brâncoveni". Revenind la "cele sfinte", se vorbeşte despre sumele frumoase care se învârt în jurul bisericii de lemn, sume provenite din evenimentele oficiate, donaţii, bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor ş.a.m.d. În aceste condiţii este greu de înţeles cum a rămas Popa Picu fără bani de facturi, chiar în prag de iarnă.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614