REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Consiliul Local Constanţa cere verificarea nivelului chiriilor în Port şi durata contractelor de concesiune

Consiliul Local Constanţa cere verificarea nivelului chiriilor în Port şi durata contractelor de concesiune

Replica API 17 aprilie 2014 | 00:00 143

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a explicat joi care a fost rostul şedinţei de îndată a Consiliului Local, în care s-au votat o hotărâre prin care se solicită Ministerului Transporturilor preluarea a 13% din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa şi o alta privind mandatarea consilierului local George Papari pentru a cere, în următoarea Adunare Generală a Acţionarilor a companiei portuare informaţii despre temeiul tarifelor aplicate în port, durata concesiunilor şi modificările aduse în timp acestora, impactul chiriilor şi redevenţelor asupra bugetului portului.

"Unii sunt privilegiaţi şi au contracte de concesiune pe 50 de ani, iar alţii care vor să vină să investească pot concesiona doar pe 10 ani, plus o prelungire de maxim alţi 10 ani. În port nu faci investiţii ca într-un restaurant, să scoţi banii în 5 ani, în port se fac investiţii de zeci de milioane de euro", a explicat Mazăre demersul său de a obţine date concrete de la administraţia portuară. Singurul consilier care a avut ceva de spus asupra acestui proiect de hotărâre a fost liberala Ana Marcu, care a propus amânarea votului pentru ca o comisie specială a consiliului să redacteze o listă completă de informaţii ce urmează a fi solicitatea conducerii portului. "Informaţiile care se cer acum sunt necesare, dar nu suficiente pentru a lua o decizie în privinţa portului, ci doar pentru a emite un punct de vedere. Lipsesc astfel informaţii precum: care este suprafaţa portului şi dacă este adevărat că doar 50% din spaţii sunt închiriate şi restul sunt libere? Au existat investiţii nefericite, care au dus la pierderi sau micşorarea profitului portului? E adevărat că traficul de nave a înregistrat un minim istoric? Propun amânarea votului şi înfiinţarea unei comisii care să redacteze o serie completă de informaţii care să fie solicitate", a declarat Ana Marcu.

Primarul Mazăre, de acord cu propunerea liberalei Marcu: "Doamnă, aveţi dreptate! Perfecţiune!"

Surprinzător, primarul Radu Mazăre a fost de acord cu propunerea liberalei, dar într-o altă formă: "Doamnă, aveţi dreptate! Am înţeles că sunteţi economistă. Perfecţiune! Faceţi acum propuneri sau veniţi la următoarea şedinţă cu un proiect de hotărâre şi completăm lista de informaţii". Ana Marcu a insistat însă ca votul să fie amânat, iar în cele din urmă Consiliul Local i-a respins propunerea, aprobând-o în schimb pe cea a consilierului Tudorel Chesoi, care a completat proiectul cu precizarea "obţinerea oricăror informaţii menite să aducă o concluzie asupra activităţii portului". Ca un amănut inedit, proiectul nu a mai avut un singur vot împotrivă, cel la liberalei Ana Marcu (sinugurul consilier al opoziţiei prezent la şedinţă), ci şi al alesului PSD Mircea Dobre. Acesta a spus că formularea propusă de Chesoi este mult prea vagă, motiv pentru care a şi insistat să fie văzut că votează împotrivă.

C.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367