REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Consiliul Local susţine financiar HCM Constanţa cu 1,5 milioane lei, din dividendele primite de la port

Consiliul Local susţine financiar HCM Constanţa cu 1,5 milioane lei, din dividendele primite de la port

Replica API 29 august 2014 | 00:00 152

Toţi cei cu venituri până în 1.000 lei vor merge gratuit cu RATC şi primesc pachete

Toţi cei cu venituri până în 1.000 lei vor merge gratuit cu RATC şi primesc pachete

HCM Constanţa va primi un ajutor 1,5 milioane de lei din partea Consiliului Local, au votat ieri aleşii locali, într-o şedinţă la care au participat, pentru a susţine cauza echipei de handbal, Ali Nurhan, câţiva jucători, dar şi fosta şefă a sportului constănţean, Elena Frâncu. Pentru impact artistic, în sală au fost amplasate două mese, pe care au fost puse toate trofeele câştigate de HCM Constanţa, cea mai bună echipă de handbal masculin din România ultimilor ani. Chiar dacă nu se îndoia nimeni că HCM ar fi plecat fără ajutorul financiar al consiliului, o parte din cei prezenţi au ţinut să ia cuvântul, pentru a lăuda performanţele handbaliştilor şi a evidenţia necesitatea susţinerii acestui fenomen de către autorităţi. Au fost însă şi oameni care s-au trezit dând din gură ca să nu tacă, oferindu-ne astfel ocazia de a le redescoperi mediocritatea nativă şi limitele intelectuale substandard.

Spunem asta pentru că e greu de înţeles relevanţa unei comparaţii între Constanţei şi alte oraşe din ţară, pornind de la trofeele câştigate de HCM Constanţa şi necesitatea finanţării clubului sportiv. S-a găsit să facă asta Elena Frâncu, care şi-a exprimat speranţa de mai bine, pentru că oraşul şi judeţul Constanţa nu trebuie să ajungă ca Vaslui şi alte zone sărace ale ţării. Prostia a fost preluată din zbor şi de consilierul Dede Perodin, care a cerut să ia cuvântul- fapt rarisim pentru el- şi a vorbit câteva minute fără să spună nimic, ajungând şi el la aceeaşi concluzie, într-o frază despre handbal de perfomanţă: Constanţa nu trebuie să se coboare la nivelul unui Vaslui, Roman sau Călăraşi. Stupid mod de a susţine o cauză, performanţele HCM şi ambiţiile unui oraş precum Constanţa fiind mai mult decât suficiente pentru a convinge pe oricine de importanţa susţinerii acestui club sportiv. Alegaţiile Elenei Frâncu şi ale lui Dede Perodin sunt cu atât mai de prost gust, cu cât oamenii acelor locuri nu au nici o vină că trăiesc în zone sărace, aduse la sapă de lemn de acelaşi stat român care ar fi permis, iată, şi dispariţia unui club atât de iubit şi performant ca HCM Constanţa. Îi lăsăm în prostia lor pe de-alde Frâncu şi Perodin, pentru a reveni la subiectul principal al şedinţei de ieri a Consiliului Local Constanţa: rectificarea bugetului local pentru anul 2014 şi acordarea unui ajutor financiar echipei HCM Constanţa.

Peste 30.000 de constănţeni vor merge gratis cu RATC, toţi cei cu venituri până în 1.000 lei primesc pachete

Primarul Radu Mazăre a spus că, deşi oraşul este foarte strâmtorat de cheltuielile pe care trebui să le facă, a găsit totuşi o soluţie şi pentru HCM, ţinând să-i înţepe pe cei care contestau acum 10 ani deciziile lui de a investi în dezvoltarea oraşului şi a sportului local: "Culeţu (Dănuţ Culeţu, actual deputat, fost consilier local- n.red.) jelea atunci în Consiliul Local că cine o să plătească datoriile pe care le face Mazăre? Am asfaltat oraşu, am luat autobuze noi, am reparat şcolile şi grădiniţele, am finanţat HCM şi iată că n-am avut niciodată probleme cu banii". "HCM a intrat în această problemă pentru că n-a mai putut primi bani de la Consiliul Judeţean. E o poveste bălmăjită acolo, au bani, dar n-au voie să-i dea. A fost Curtea de Conturi pe acolo, a oprit finanţarea, acum se fac demersuri pentru deblocarea banilor. Am găsit însă o soluţie: le dăm 15 miliarde avans, din cei 40 de miliarde pe care trebuiau să-i dăm la anul. Vă dăm o gură de oxigen, vedeţi cum vă gospodăriţi şi la anul luaţi mai mult de la Consiliul Judeţean şi mai puţin de la noi", a declarat Mazăre, în aplauzele delegaţiei HCM aflate în sală. Ulterior, directoarea primăriei Marcela Frigioiu a arătat şi de unde provin banii pe care Consiliul Local i-a acordat cu titlu de ajutor echipei HCM Constanţa: cea mai mare parte (un milion de lei) sunt din dividendele încasate de la compania portuară, la care oraşul este acţionar, iar restul (500.000 de lei) din banii încasaţi de administraţia locală din taxe şi impozite. Tot ca formă de ajutor financiar au venit şi deciziile de a majora plafonul veniturilor până la care constănţenii au dreptul la călătorii gratuite cu RATC şi pachete cu alimente din partea primăriei. Astfel, vor circula gratis cu autobuzele regiei locale de transport toţi cei care au venituri lunare de până în 1.000 de lei, acelaşi plafon fiind valabil şi în cazul constănţenilor care vor primi celebrele pachete cu alimente. Potrivit primarului Mazăre, numărul constănţenilor care vor beneficia de gratuitate la transportul în comun este de peste 30.000. Referitor la cheltuielile cu întreţinerea pe timp de iarnă ale celor branşaţi la sistemul centralizat de încălzire al RADET, primarul a spus că nu a uitat de promisiunea din campanie, potrivit cărora va reduce facturile la căldură din banii pe care îi va lua din port. "Am spus că scădem factura cu banii din port. Scădem acum cu 10%, aşteptând să vedem ce se întâmplă cu acţiunile din port, iar după ce le vom lua, mai scădem cu 15%. Nu toţi constănţenii vor beneficia de acest ajutor, dar vom ridica plafonul pentru acordarea de ajutoare pentru întreţinere", a mai spus Radu Mazăre.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367