REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Constanța ar putea avea o universitate multiculturală internațională

Constanța ar putea avea o universitate multiculturală internațională

Replica API 14 martie 2015 | 00:00 277

Cu sprijin de la București

Cu sprijin de la București

Aglomerație de personalități, vineri, la sediul Primăriei Constanța, care au efectuat primul pas pentru un demers universitar în premieră în zona litorală. PSD Constanța a propus înființarea unei universități multiculturale internaționale, iar colegii acestora de la București au răspuns pozitiv inițiativei, la fel și alți reprezentanți locali, precum universitățile locale sau liderii minorităților.

La evenimentul de vineri au participat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici; fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu; senatorul PSD, Nicolae Moga; deputații PSD Mircea-Titus Dobre și Radu Babuș; primarul orașului Ovidiu, George Scupra; directorul Inspectoratului Școlar Județean; Răducu Popescu, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep ș.a.

„Vreau să vă spun că nu a fost nimeni împotrivă, ba toți s-au pronunțat pentru această idee. S-a agreat și un colectiv de lucru, care să lucreze foarte repede la treaba asta. Este o echipă, din care fac parte domnul Răducu Popescu, domnul profesor Panait, domnul și doamna Cojoc, viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău ș.a.m.d. Echipa trebuie, în două săptămâni, să gândească și să ne dea un răspuns pe partea tehnică. Eu vă spun că îmi doresc din tot sufletul să facem această universitate la Constanța, doresc ca lucrurile să le desfășurăm foarte repede. Avem două piese grele: doamna Andronescu și domnul ministru Teodorovici, care ne ajută cu programe și cu fonduri și, atunci, dacă avem și sprijinul în totalitate al municipiului Constanța eu nu știu de ce n-am realiza acest lucru foarte repede”, a spus Moga.

Potrivit fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, proiectul ar putea fi pus în aplicare în anul universitar 2016 – 2017. De asemenea, acesta ar putea fi demarat fie de la zero, fie prin transformarea unei universități locale, precum cea a Universității de Marină, care s-a și oferit, vineri, să facă parte din acest proces.

„Ideea a fost a unor colegi din Senat, au discutat-o cu domnul Nicolae Moga, în speță domnul Liviu Pop. De ce în Constanța, de ce în Dobrogea? Pentru că Dobrogea este un exemplu de bună înțelegere între multele minorități naționale care se găsesc aici. Ideea de universitate multiculturală, în care să se poată regăsi orice tânăr care aparține unei minorități să își poată conserva tradițiile, mi se pare că este una pe care România a știut întotdeauna să dea soluții. (...) Sunt necesare resurse materiale și resurse umane și încercăm să pornim printr-un proiect pe fonduri structurale. S-a constituit astăzi echipa care să dezvolte ideea. Există mai multe variante. Să se construiască această idee pe o universitate deja existentă și s-a oferit UMC, care să-și adauge programe de licență și de masterat în ideea extinderii multiculturalismului și în ideea internaționalizării învățământului superior, care este o practică curentă în toate țările sau să facem o universitate nouă. Pare că ideea aceasta de a transforma UMC într-o universitate multiculturală internațională este mai fezabilă și șansa de a rezolva relativ rapid această idee. Echipa care s-a constituit are menirea ca în două săptămâni să facă o inventariere a resurselor umane. (...) Cel mai puțin probabil, vorbim de anul universitar 2015 – 2016. Cel mai probabil, anul universitar următor. Au fost aici reprezentanții tuturor minorităților, eu cred că n-ar fi o problemă asigurarea cu studenți, mai ales că vrem ca această universitate să fie din start internațională. Din acest punct de vedere, UMC are o experiență foarte interesantă, o universitate mică, dar cu o pondere mare a studenților care vin din afara României. (...) Ca să facem o asemenea instituție multiculturală internațională, avem nevoie de resurse materiale. Dacă o construim prin extinderea UMC, oricum autoritățile locale vor acorda și alte spații și, din resursele din proiect, se vor putea rezolva și amenajările necesare”, a spus Andronescu, care a oferit și alte exemple concrete și existente în țară.

„Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Vest, cea din Târgu-Mureș, mai sunt. Există și prevederile legale. Babeș-Bolyai este nominalizată ca universitate multiculturală. Are trei linii de predare, în limbile română, germană și maghiară și, sigur, în acest moment, în toate universitățile noastre s-au deschis linii cu predare de circulație internațională. La Politehnică, avem linii de predare în limbile franceză, engleză și germană. (...) Piața muncii e globalizată, toate universitățile din lume se străduiesc să aibă studenți din afara țărilor respective, pentru că asigură în felul acesta criteriile de internaționalizare”, a mai spus Andronescu.

Nu mai puțin entuziast, Eugen Teodorovici a precizat că fondurile sunt cea mai mică problemă în demararea acestui proces, iar pentru ca ideea să prindă contur real este suficient acordul reprezentanților locali și, evident, intenția.

„Se poate finanța absolut orice fel de activitate, de la burse pentru studenți, pentru profesorii care vor să meargă în afară, absolut orice finanțare este posibilă pentru acest proiect. În această zonă a țării sunt cele mai multe etnii, conviețuiesc într-o relație extraordinar de frumoase. Ținând cont de investițiile care vor fi în următorul exercițiu financiar în această zonă, sunt miliarde de euro... Vor fi foarte multe fonduri europene către această zonă și ar fi păcat să nu clădim o astfel de formă de învățământ”, a spus Teodorovici.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367