REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Constanța serbează Ziua Națională. Mai multe manifestații vor avea loc în județ

Constanța serbează Ziua Națională. Mai multe manifestații vor avea loc în județ

Replica API 1 decembrie 2015 | 00:00 243

De 1 Decembrie

De 1 Decembrie

Ziua Naţională a României se celebrează în fiecare an la data de 1 Decembrie şi marchează un eveniment istoric: unirea Transilvaniei cu România. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Cu această ocazie, mai multe acțiuni și manifestații vor avea loc la nivelul județului Constanța.

Instituţia Prefectului în colaborare cu Comandamentul Flotei organizează, marţi ,1 decembrie, ora 10.00, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, un ceremonial militar si religios, pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului. Primăria comunei Fântânele, Societatea de Ştiinţe Istorice din România-Filiala Constanţa și Şcoala Gimnazială nr. 1, organizează simpozionul aniversativ „Marea Unire din 1918”. În cadrul acestuia, mai mulți invitați, profesori și elevi vor susție referate pe tema marii uniri. Gheorghe Popescu, primarul comunei Fântânele va avea cuvântul de deschire. Pe tot parcursul acțiunii, invitații pot admira o expoziție de desene realizată de elevii Școlii Gimnaziele nr.1.

Evenimentul va începe la ora 11:00, la Căminul Cultural din Fântânele. Primăria municipiului Constanța, împreună cu Consiliul Local, invită constănţenii să petreacă 1 Decembrie la Far - zona fântâna arteziană; zona Cet - pavilion de vară pentru pensionari; parc Tomis II; parc Tăbăcăriei - interior Țara Piticilor și Casa de Cultura - pavilion de vară pentru pensionari. Pensionarii vor fi serviți, așa cum au fost obișuniți în fiecare an, cu fasole cu cârnați, vin si băuturi răcoritoare și vor urmări programe artistice sustinute de formații de muzică populară. Ziua de 1 Decembrie este sărbătorită și la City Park Mall cu o serie de spectacole și dansuri populare tradiționale.

Spectacolele dedicate Zilei Naționale sunt completate și de expoziția “EU aleg ROmânia! 100 de destinaţii de neuitat”, realizată în parteneriat cu Radio România Constanța, dedicată celor mai frumoase obiective turistice din România. Fotografiile vor fi expuse în City Park Mall pe 1 Decembrie, în intervalul orar 10:00 - 22:00. Începând cu ora 16:00, programul artistic va fi completat de momentul muzical pregătit de Centrul Cultural Județean Teodor T. Burada. Astfel, iubitorii de folclor se vor putea bucura de piese emblematice precum „Cântă Cucu-n Bucovina”, „C-așa-i românul”, „Doamne Ocrotește-i pe români”, dar și de melodii interpretate la orgă și acordeon.

Seara va fi condimentată de ritmuri îmbietoare, specifice pieselor din repertoriul aromân. Pentru iubitorii de dans, Palatul Copiilor din Constanța a pregătit o suită de coregrafii de inspirație tradițională românescă, printre care se numără Țarina de la Abrud, Dansul Oltenesc, Suita din Banat, Suita din Moldova și în încheiere Hora Unirii, la care vor fi invitați toți cei prezenți la spectacol. De Ziua Națională, drapelul tricolor va fi arborat în toate unităţile militare de Marină, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369